Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

A rekordbajnok ismét győzött a csúcsfutáson

A rekordbajnok ismét győzött a csúcsfutáson

Nem fogott a 13-as szám Hirling Márkon, az Erzsébet-kilátóban megrendezett Fuss a csúcsra! örökös bajnoka ugyanis a tizenharmadik versenyt is megnyerte. Igaz, saját 21,26 másodperces csúcsát most nem sikerült megdöntenie, a 22.27 másodperces eredménye így is messze kiemelkedett a mezőnyből. Pedig kihívója bőven akadt, hiszen a háromszáz főben meghatározott létszám már az előnevezés során betelt. Ennyien vállalkoztak arra, hogy meghódítják a főváros legmagasabb pontján épült kilátót és ahogyan tőlük telik, a lehető leggyorsabban felfutnak a csúcsra vezető 134 lépcsőfokon.

gyoztes_hirling_mark02

„Idén volt egy újításunk, mégpedig az, hogy az előnevezéskor a regisztrálóknak meg kellett adni egy idősávot, amikor futni szerettek volna. Korábban ugyanis sokszor feltorlódtak a versenyzők, és ezért hosszabb ideig várakoztak a rajt előtt. Ezt akartuk elkerülni” – hívta fel a figyelmet Móczán Mónika, aki elmondta, a rendszer nagyszerűen működött, pár percen belül mindenki nekiveselkedhetett a távnak. „Ez már csak azért is fontos, mert így sokkal kisebb a sérülések valószínűsége, hiszen a bemelegítés után gyorsan jött a terhelés” – tette hozzá a szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője. Kiemelte, hogy azokra is gondoltak, akik valamilyen okból lemaradtak az előnevezésről. „Biztosítottuk a helyszíni regisztráció lehetőségét azzal, hogy minden óra utolsó húsz percében kiosztottuk a megüresedő helyeket, amikre akadt bőven jelentkező” – tette hozzá.
Mindenképpen érdemes volt elindulni a versenyen, mert a kilátó tetejére felfutó valamennyi résztvevő befutócsomaggal, valamint az esemény egyedi pólójával gazdagodott. Ráadás jutalmat, egy 5000 forintos sportszerutalványt kaptak a kategóriánként – gyermek, ifjúsági, felnőtt, szenior – meghatározott szintidőn belül célba érők. Kedveztek a gyerekekkel érkezőknek, nekik találták ki a családi futást, hogy a legkisebbek is biztonságosan megélhessék a „csúcsrajárás” élményét. A szintidőt itt úgy határozták meg, hogy minél többen kaphassák meg a plusz ajándékot, ezzel is kedvet csinálva a közös testmozgáshoz.

csalad01

„A Fuss a csúcsra! nemcsak egy sportesemény, hanem szemléletformáló programnak is szánjuk. Ezzel is igyekszünk minél többeket rávenni az egészséges életmódra, amit a Normafán igazán könnyű gyakorolni. Elég csak arra gondolni, hogy eljönni az Erzsébet-kilátóhoz már önmagában is egy nagy séta az erdőben, ami meghozhatja a kedvet a nagyobb túrákhoz, vagy akár a kiépített futókör kipróbálásához” – hangsúlyozta a sportvezető emlékeztetve, hogy kerületszerte évről-évre egyre többször látni az esemény pólójában sportolókat, ennél pedig nem kell jobb reklám.

A rendszeres testmozgás fontosságára hívta fel a figyelmet a versenyt elindító Fonti Krisztina is, aki arról beszélt, hogy a vírus idején megtapasztalt bezártság után még nagyobb jelentőségük van a közösségi sportprogramoknak.

futas05

„Ezekkel próbáljuk ösztönözni a kerületieket a mozgásra, és azt tapasztaljuk, hogy ha megélik ezt az élményt, hosszú távon is elköteleződnek a rendszeres sportolás mellett. Annak pedig külön örülök, hogy sokan jönnek a Hegyvidéken kívülről, még távolabbi vidéki városokból is érkeznek versenyzők, szóval a rendezvény messze földön növeli a kerület jó hírét” – hangsúlyozta az alpolgármester.

futas01

Törökbálintról jött a Hegyvidékre Zsuzsa, aki férjével és két kislányával futott fel a kilátó tetejére. „A Facebookon láttuk először a beharangozót még három évvel ezelőtt, azóta mindegyik versenyen itt voltunk. Sőt, a barátainkat is rávettük, hogy jöjjenek el, úgyhogy tavaly óta egy kisebb csapattal veszünk részt a programon” – mesélte a pedagógus. Elmondta, hogy kezdetben a családi futást választották, most viszont már elég nagyok a gyermekeik, így külön-külön versenyeztek. „Azért a végén együtt is felfutottunk, ami nagy élmény volt a lányoknak”.
A részvétel tehát már önmagában is elég motivációt jelenthet, Hirling Márk azonban nem elégedett meg ennyivel. A klasszikus kilátófutást eddig mindig megnyerő futó – egyedül akkor szorult a második helyre, amikor a covid miatt az épülethez vezető erdei lépcsőn tartották meg a versenyt – most is a csúcsdöntésre készült. „Jó lett volna ismét rekordot felállítani, ez nem sikerült, de a 22.27 másodperccel azért elégedett lehetek. Sajnos egy sérülés hátráltatott, komolyabban készülni sem tudtam, a győzelem azért így is összejött, aminek nagyon örülök. A 21.26 másodperces rekordomat majd megpróbálom jövőre megdönteni” – értékelt Márk hozzátéve, hogy nem bánná, ha valaki még jobb időt futna. „Számomra plusz lökést adna és még jobb teljesítményre sarkallna, hogy visszaszerezzem a címem” – jelentette ki, és egyben tanácsokkal is szolgált az ellenfeleknek. Elárulta, hogy a jó lábmunka mellett a kezeit ugyanígy használja, ahol lehet kapaszkodik, mert ezzel még nagyobb lendületet tud venni.

gyoztes_hirling_mark04