Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Pokorni Zoltán: felületes vádaskodás helyett értelmes vitákat a politikában!

Pokorni Zoltán: felületes vádaskodás helyett értelmes vitákat a politikában!

Nagy erény, ha értelmes viták folynak a politikában, és nagyon nagy veszély, ha csak felületes vádaskodás, a másik kirekesztése történik – mondta Pokorni Zoltán polgármester az önkormányzat március 15-i ünnepségén, ami számos díj átadására is alkalmat adott. A MOM Kulturális Központban rendezett eseményen a közbiztonság, a közösségépítés, illetve a sport területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó hegyvidékek részesültek elismerésben. Díjat kaptak azok a gyerekek is, akik kiváló munkákat adtak be a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény által meghirdetett, 1848-as pályázatokra.

„Mindenki magáénak érzi március 15-ét, a forradalmat és a szabadságharcot” – erről beszélt Pokorni Zoltán polgármester az önkormányzati ünnepségen. Kitért arra is, hogy fiatalkorában kifejezetten bosszantotta, minden politikai erő, legyenek azok radikálisok, konzervatívok, liberálisok, kommunisták, nemzeti érzelműek vagy birodalomhívők, „magáénak akarja tudni Petőfi Sándort, március 15-ét és az egész nagy nemzeti mitológiát”. Ezt ma már másképp gondolja: éppen azt tartja március 15-e legnagyobb értékének, hogy mindenki tud vele azonosulni, képes összekötni bennünket ez a történelmi hagyomány.

pokorni_zoltan04

A polgármester szerint 1848 több, fontos tanulsággal is szolgál ma, a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választások kampányidőszakában. Az egyik, hogy a „nagy öregek” ugyan különbözőképp gondolkodtak a politikáról, mások voltak a nézeteik, ideológiáik, sőt, személyes ellenszenv is fűtötte őket, mégis, képesek voltak együttműködni. Ezzel szemben a mai politikai szereplők sok mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne jöjjön létre valódi párbeszéd.

„Igazi, érdemi politikai diskurzus folyik-e ma Magyarországon, vagy pedig Facebook-bejegyzések és TikTok-videók adják a politika lényegét?” – tette fel költői kérdését Pokorni Zoltán, aki úgy véli, egyre inkább kiürülnek a hivatásos politika formái, nemcsak hazánkban, hanem szerte a világban. A „felületesség és pillanatnyiság” eluralkodásának okát a mérhetetlenül széles, internetes nyilvánosság kialakulásában látja, amiben a viták intellektuális színvonalát a sok tíz- vagy százezer követővel rendelkező influenszerek határozzák meg.

„Érdemes azt megérteni 1848 történetéből, hogy nagyon nagy erény, ha értelmes viták folynak a politikában. És nagyon nagy veszély, ha csak felületes vádaskodás, a másik kirekesztése történik” – hangsúlyozta a polgármester. Hozzáfűzte, hogy a „békés egyet nem értés kultúrájának” a híve, ami arról szól, hogy megadjuk a tiszteletet a vitapartnerünknek, jó szándékot feltételezünk a másikról. Ha ez megvan, akkor születhetnek értelmes válaszok mindennapjaink kérdéseire.

„Keressék azokat a politikusokat, akik tudnak értelmesen vitatkozni a másikkal, hajlandók megadni a tiszteletet a másiknak, és kerüljék azokat, akik csak megbélyegezni, ócsárolni, minősíteni tudnak! Így van esélyünk arra, hogy a mai problémáinkra találunk értelmes válaszokat, ahogyan találtak egykor a reformkoriak” – zárta „búcsúbeszédét” a leköszönő polgármester.

Az ünnepi gondolatokat, a Nyitott Világ Fejlesztő Iskola lebilincselő műsorát, valamint a verbunkosokat és Kossuth-nótákat játszó Bokros Trió előadását követően a Hegyvidék Közbiztonságáért Díjakat adta át Pokorni Zoltán polgármester, Sztanyó István kapitányságvezető és Veres Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság észak-budai kirendeltségének vezetője. Az elismerésben Tamberger Ágnes rendőr főtörzsőrmester, a XII. kerületi rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vizsgálója és Szuki János tűzoltó főtörzsőrmester, az Észak-budai Katasztrófavédelemi Kirendeltség II. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságának munkatársa részesült.

hv_kozbiztonsagaert_dij01

A Hegyvidéki Közösségépítő Díjakat három személy vehette át Pokorni Zoltán polgármestertől és Fonti Krisztina alpolgármestertől. A kitüntetéssel idén Korik Andor Pálné tájfutó és Szász-Kerek Judit túravezető, a Monspart Sarolta által alapított normafai gyaloglóklub önkéntes vezetőinek, illetve Lepenyéné László Teréz, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban működő „Vad horgolók klubja” vezetőjének közösségszervező tevékenységét ismerte el az önkormányzat.

hv_kozossegepito_dij01

A „XII. kerület Sportjáért 2023” pályázaton, a tanulásban és a sportban egyaránt kiválóan helytálló diákként díjazott lett Andorfi-Kovács Kitti (sportága: kötélugrás), Benkő Szonja Lola (karate), Blága Zara (akrobatikus rock and roll), Borbás Alexandra Ramóna (gimnasztikus művészi látványtánc), Gergely Laura (sífutás, biatlon, síroller), Hirtling Márton (párbajtőrvívás), Kalmár Nóra Brigitta (kajak-kenu), Márkus Nóra (röplabda), Mikula Marcell Csaba (kézilabda), Mikula Martin István (kézilabda), Sörös Hanga (kajak-kenu), Vajda Oszkár (kardvívás) és Vitán Dorka (kajak-kenu). A kerület sportjáért tett erőfeszítéseiért ugyancsak díjat kapott Holló Miklós, a Vasas SC síszakosztályának sífutás-, biatlon- és sírolleredzője, valamint Sütő-Nagy István, a Hegyvidék Sportközpont természetjáró szakosztályának vezetője.

hv_sportjaert_dij04

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény által az 1848. március 15-i eseményekhez kapcsolódóan meghirdetett rajzpályázaton összesen tizenhat kerületi óvodás kapott jutalmat. Az általános iskolák alsó tagozatosainak pályázatán szintén tizenhat, míg a felső tagozatosok körében öt díjat osztott ki a zsűri.

helytorteneti03

A Hegyvidéki Önkormányzat ünnepi megemlékezése a Gesztenyés kertben ért véget, a ’48-as emlékoszlopnál a XII. kerületi intézmények, nemzetiségek, pártszervezetek, egyházközségek, kulturális és hagyományőrző közösségek képviselői helyezték el virágaikat. Az önkormányzat nevében Pokorni Zoltán és Fonti Krisztina koszorúzott.

koszoruzas02