Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Panikgomb_plakat_kiskep

Pánikgomb alkalmazás

Már letölthető a Pánikgomb, az önkormányzat okostelefonos alkalmazása, amellyel könnyedén hívhat segítséget.

A Hegyvidéki Önkormányzat a kerületben élők, illetve az oda látogatók biztonságának növelése érdekében kifejlesztette azt az egyedülálló kerületi okostelefon alkalmazást, amelynek segítségével vészhelyzetekben két gyors mozdulattal tárcsázható a Hegyvidéki Rendészet segélyhívó száma, miközben az alkalmazás automatikusan megküldi a bejelentő aktuális tartózkodási helyének címét és GPS-pozícióját a rendészet, illetve a korábban megadott kontaktok számára, így a segítség rövid idő alatt megérkezik.

Az alkalmazás lényege, hogy ha valaki a XII. kerület bármely részén jut bajba, a telefon kijelzőjén megjelenő pánikgomb megnyomásával a nap 24 órájában segélykérést adhat le a Hegyvidéki Rendészetnek.

A pánikgomb megnyomása esetén az okostelefon automatikusan felhívja a Hegyvidéki Rendészetet, ahol a segélykérő szóban bejelentheti a vészhelyzetet. A rendszer emellett automatikus e-mailt is küld a rendészeti központba, amelyben – a telefonban aktivált GPS pontosságától függően – a készülék megadja a bajbajutott aktuális helyzetét. Ez a funkció különösen hasznos lehet olyan szituációkban, amikor a segélykérő valamilyen okból nem tud beszélni. A felhasználó továbbá előzetesen három személy elérhetőségét is megadhatja, akik részére az applikáció a vészhelyzet jelzésével egyidőben sms-ben elküldi a bajbajutott személy helyzetét is. A pánikgomb megnyomásával egyidőben az applikáció szirénázó hangjelzést is ad a támadó megzavarása, illetve a figyelemfelhívás érdekében.

A hegyvidéki rendészek a kerületből érkező minden vészjelzés esetén a jelzést leadó segítségére sietnek, szükség esetén pedig rendőri intézkedést kérnek.

Amennyiben valaki letölti a segélykérő programot, kötelező adatként meg kell adnia a telefonszámát, nevét, valamint az életkorát annak érdekében, hogy veszélyhelyzetben könnyebben beazonosítható legyen. Így később baj esetén elég lesz megnyomni a telefon kijelzőjén feltűnő, könnyen észrevehető „SOS” ikont, amellyel – egyetlen biztonsági megerősítést követően – már lehet is értesíteni a Hegyvidéki Rendészetet.

Az alkalmazás ingyenesen letölthető a Google Play Áruházból Androidos, valamint az Apple App Store-ból iOS rendszerű készülékekre is. Használatához SIM kártya, internetkapcsolat és helymeghatározás szükséges.

A helyszín pontos meghatározása érdekében javasoljuk, hogy töltse le a Google Maps alkalmazást mobiltelefonjára.

A hívás díja egy nem emelt díjas, mobiltelefonra kezdeményezett hívás költségének felel meg.

Fontos tudni, hogy a Hegyvidéki Rendészet azonnali elérését biztosító Pánikgomb csak a XII. kerületben, kizárólag közbiztonsági veszélyhelyzet bejelentésére használható.

Panikgomb_plakat_vegleges