Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Az országosnál is nagyobb béremelést kapnak a hegyvidéki óvodapedagógusok

Az országosnál is nagyobb béremelést kapnak a hegyvidéki óvodapedagógusok

A Hegyvidéki Önkormányzat nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az itt élő családok számára színvonalas körülményeket biztosítson az általa fenntartott óvodákban, ennek jegyében számos fejlesztés történt az intézményekben az elmúlt évek során. A felújítások mellett a gyerekekkel foglalkozó dolgozók megbecsülésére is kiemelt figyelem jut a XII. kerületben: az óvodapedagógusok eddig is jelentős többletjuttatásban részesültek, most pedig az országos átlagnál is jóval nagyobb béremelést biztosít számukra az önkormányzat.

„Köszönettel tartozunk az óvodapedagógusoknak, akik lelkiismeretesen foglalkoznak gyermekeinkkel. Ezt a felelősségteljes munkát anyagilag is meg kell becsülnünk” – jelentette ki Fonti Krisztina alpolgármester. Mint mondta, az önkormányzat a kötelező juttatásokon felül eddig 13. havi bért, 250 ezer forint értékű cafeteriát, továbbá illetménykiegészítést, Hegyvidék pótlékot biztosított a dolgozók számára. 2024. január elsejétől pedig, a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény végrehajtási rendeletéhez kapcsolódóan valamennyi hegyvidéki óvodapedagógus illetményét megemelte 32,2 százalékkal.

„A mostani intézkedés a hegyvidéki óvodapedagógusok többsége számára jóval nagyobb béremelést jelent, mint ami a kormányrendelet szerint kötelezően járna, hiszen az átlagos 32,2 %-os emelés helyett az alapbér tényleges 32,2 %-kal történő emelésről döntöttünk” – magyarázta az alpolgármester.

Példaként említette, hogy a régebb óta a pályán lévő óvónők esetében több mint 150 ezer forinttal nőhet a bruttó bér, ami akár 100 ezer forintos többletet is jelenthet a rendeletben meghatározott minimális bérösszeghez képest. Fonti Krisztina arra is kitért, hogy a hegyvidéki óvodákban az országos átlaghoz képest kisebb létszámú csoportok működnek, így több figyelem juthat egy-egy gyermekre. Ettől függetlenül természetesen minden csoportban két óvodapedagógus és egy dajka dolgozik.

Bár a fenntartás így többletköltséggel jár, hiszen a törvény által előírt és központilag finanszírozott óvodapedagógus létszám helyett 26 fővel több dolgozik az óvodáinkban, az önkormányzat a családok érdekében ezt is vállalja.