Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Országos sífutó versenyt tartottak a Normafán

Országos sífutó versenyt tartottak a Normafán

Öt korcsoportban több mint száz diák nevezett az országos Sífutó Diákolimpia versenyre, melyet a Normafa nemrégiben átadott sífutópályáján rendezett meg a szervező Magyar Sí Szövetség. Köszönhetően a kedvező időjárásnak hó volt bőven, és mivel lelkesedésből sem volt hiány egy igazán jó hangulatú erőfelmérőn vehettek részt a gyerekek, akik Fonti Krisztina alpolgármester közreműködésével vehették át jól megérdemelt díjaikat.

sifutas05

„Nagyon büszkék vagyunk magára a természeti környezetre és legalább ennyire a sífutó- és a szánkópályára, hiszen ezek rengeteg embernek okoznak örömet. Jó látni, a boldog gyerekeket, felnőtteket, akik ide jönnek kikapcsolódni” – hívta fel a figyelmet Fonti Krisztina hozzátéve, hogy megtiszteltetés az önkormányzat számára helyt adni a versenynek, hiszen ezzel is hozzájárulhatnak a sportolás népszerűsítéséhez. Az országos diákolimpián egyébként az I., II., III. korcsoportosok klasszikus stílusban, a IV. V., VI., korcsoportosok szabad stílusban indulhattak méghozzá életkoruk szerint 500, 1000, 1500, 2000, 3000 és 4000 ezer méteren.

I_lany_korcsoport

A pályákat üzemeltető Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézményt vezető Mikó Gergely elárulta, hogy jelenleg egész Magyarországon a Normafán kívül csak Galyatetőn működik kiépített sífutópálya.

„A Normafa megújításának egyik célja az volt, hogy a főváros teteje ismét a télisportok otthona legyen. Ehhez igyekeztünk megteremteni a feltételeket egy olyan helyszínen, ami a metrótól alig 15 perc alatt elérhető tömegközlekedéssel. Ma már kiváló körülmények között lehet itt az Anna-rét mellet sífutni és szánkózni, ami azért is fontos, mert egyéként a téli időszakban nagyon kevés a szabadtéri sportolási lehetőség Budapesten” - emlékeztetett a szakember, aki elmondta, hogy a szánkópályát kifejezetten a gyerekek igényeinek megfelelően alakították ki. Enyhe a meredeksége az alja pedig ellaposodik, így biztonságosan lehet jókat csúszni rajta. Az egy kilométer hosszú sífutópálya már valamennyi korosztálynak szól, ráadásul az amatőröket és a profi sportolókat egyaránt kiszolgálja.

bemelegites03

A pályákat az önkormányzat építette ki és gondoskodik a behavazásukról, ez utóbbi rendkívül sikeres, a decemberi enyhe idő ellenére 3-4 hétig megmaradt a mesterségesen készített hó. Már megtörtént a második hóágyúzás, ez Mikó Gergely reményei szerint még hosszabb ideig kitarthat.
Szükség is lesz rá, mert a tapasztalatok szerint az első perctől kezdve nagy az érdeklődés, sokan jönnek szánkózni és sífutni.

„Most a próbaüzem zajlik, ami ingyenes, később pénzt fogunk kérni a sífutópálya használatáért. Cserébe a vendégek a Vasas-síházban igénybe vehetik az öltözőket, kivilágítjuk a pályát és sportszerbérlést is lehetővé teszünk” – beszélt a várható változásokról a szakember, aki közölte, hogy a szánkópálya viszont ingyenes marad. Ide már hozzák a hegyvidéki óvodásokat és kisiskolásokat, míg az oktatási intézményekben meghirdetett sífutóórák hamarosan indulnak – természetesen az iskolájuk szervezésében érkező kerületi diákoknak nem kell fizetniük, az oktatásért és a felszerelést is az önkormányzat adja. Gondoltak a mozgásukban korlátozottakra, a Normafa Síiskolával közösen számukra speciális ülő sífutóléceket biztosítanak.

bemelegites01