Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

ÖNKORMÁNYZATI SEGÍTSÉG IDŐSEKNEK, RÁSZORULÓ CSALÁDOKNAK

ÖNKORMÁNYZATI SEGÍTSÉG IDŐSEKNEK, RÁSZORULÓ CSALÁDOKNAK

Támogatás a fűtésszámlák fizetéséhez

A téli hónapok megnövekedő fűtésszámláinak kiegyenlítéséhez nyújt segítséget az önkormányzat november 1-jétől a következő év március 31-ig. Azok a kerületi lakosok, akik eddig nem éltek ezzel a lehetőséggel, a fűtési támogatásra vonatkozó kérelmüket a jövedelmet tanúsító igazolással együtt március 31-ig – ügyfélfogadási időben – bármikor be tudják nyújtani a polgármesteri hivatal népjóléti irodájában. Érdemes mielőbb beadni ezt, mivel a támogatás a benyújtás hónapjának első napjától állapítható meg. A januárban benyújtott kérelem esetén a támogatás január 1-jétől március 31-ig állapítható meg, havi összege 13 000 forint.
A támogatásra azok a kerületi személyek, családok jogosultak, akiknek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a 99 800 forintot. Magasabb a jövedelmi értékhatár azok esetében, akik fokozottan rászorulónak minősülnek, esetükben ugyanis 140 400 forintos egy főre jutó nettó jövedelemig állapítható meg a támogatás. (Fokozottan rászoruló kérelmezőnek minősül, aki háztartásában egyedül él; gyermekét egyedül neveli, vagy tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevel; nagycsaládos; ahol a szülő alacsony iskolai végzettségű vagy munkanélküli; az a család, amelyben nagykorú fogyatékos személy él; továbbá az elégtelen lakáskörülmények között élő család.) Ezenfelül jogosult a támogatásra az az egyedül élő, 65 év feletti idős személy is, akinek a jövedelme nem haladja meg a 161 400 Ft-ot.

Támogatás a tüdőgyulladás elleni védőoltás költségeihez

Az önkormányzat a XII. kerületi egyedülálló időseknek szeretne segítséget nyújtani a tüdőgyulladás elleni védőoltás költségeihez nyújtott hozzájárulással. A támogatásra azok a 65. életévüket már betöltött vagy 2023-ban betöltő, XII. kerületben élő, egyedülálló kérelmezők jogosultak, akiknek a havi jövedelme nem haladja meg a 161 400 Ft-ot. A támogatás egy alkalommal állapítható meg, összege 5000 Ft.
A kérelmet az oltást követő 60 napon belül lehet benyújtani a polgármesteri hivatal népjóléti irodájában. A kérelemhez csatolni kell a támogatást kérő jövedelmi viszonyait tanúsító igazolásokat, továbbá az oltás megvásárlásáról – a kérelmező nevére kiállított – számla másolatát.

IDŐSKORÚAK ESETI TÁMOGATÁSA

Az idén márciusban továbbra is 12 000 forint összegű támogatással nyújt segítséget az önkormányzat a rászoruló időskorú hegyvidéki polgároknak. Az önkormányzat rendelete értelmében a támogatás automatikusan, tehát külön igénylés nélkül jár mindazoknak a február 28-ig a 65. életévüket betöltő időseknek, akik 2022. szeptember 1-je és 2023. február 28-a között rendkívüli települési támogatásban részesültek. (Rendkívüli települési támogatások: az esetenkénti támogatás, a krízistámogatás, a temetési támogatás, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás.)
A támogatás megállapításához kérelmet kell benyújtania annak, aki a fenti ellátások egyikében sem részesült, február 28-ig betölti a 65. életévét, nem rendelkezik tartós megtakarítással, és családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a 123 200 Ft-ot. Az egyedül élők, valamint a 90. életévüket betöltöttek esetében a jövedelmi értékhatár 140 400 Ft.
A kitöltött kérelmet a jövedelmet tanúsító igazolásokkal együtt február 28-ig lehet benyújtani a polgármesteri hivatal népjóléti irodájában. A támogatás kifizetésének ideje: március hónap.

*
Mindhárom ellátás kérelemnyomtatványa átvehető a népjóléti irodában ügyfélfogadási időben, továbbá letölthető a www.hegyvidek.hu honlapról, az Ügyintézés/Támogatás, gondoskodás oldalról.

A kitöltött kérelem, a szükséges igazolásokkal együtt, a népjóléti irodában ügyfélfogadási időben, előre egyeztetett időpontban nyújtható be: Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Polgármesteri Hivatal Népjóléti Iroda – 1126 Budapest, Ugocsa utca 11. (bejárat a Böszörményi út 14. felől).

Ügyfélfogadás: hétfőn 13.00–17.30, szerdán 8.00–16.00 óráig.

Időpontfoglalás telefonon, a kérelmező vezetéknevének kezdőbetűi alapján:

A–B: 06-1/224-5900/5111

C–Ki: 06-1/224-5900/5154

Kj–P: 06-1/224-5932

R–Zs: 06-1/224-5900/5146

A cikk a Hegyvidék Újságban jelent meg.