Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

kt01

Önkormányzati segítség a rászorulóknak

Több, szociális tárgyú döntést is hozott a képviselő-testület a december 15-ei ülésén. Annak érdekében, hogy a rászoruló családoknak, egyedülállóknak, időseknek a Hegyvidéki Önkormányzat továbbra is segíteni tudjon és senki se szoruljon ki a támogatásokból, 2023. január 1-jétől a szociális rászorultságtól függő, illetve a gyermekek védelmét biztosító pénzbeli és természetbeni ellátások jogosultsági összeghatára 10%-kal – 112.000 forintról 123.200 forintra – emelkedik. Fonti Krisztina alpolgármester elmondta: az idén májusban, az éves indexáláson felül már végrehajtott az önkormányzat egy 7%-os emelést. Amennyiben úgy látják, hogy a kormány által most bejelentett 15%-os nyugdíjemelés miatt egyesek kiesnének a támogattak köréből, tovább fogják emelni a jogosultsági összeghatárt.

Folytatódhat a Hegyvidéki Önkormányzat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közös hajléktalanrehabilitációs programja, aminek keretében, 2012 óta számos esetben sikerült embereket kiemelni az utcai létből. A „máltaiak” javaslatára a XII. kerület jövőre 4,5 millió forintot biztosít a programra. A hajléktalanok téli krízisellátási tervét is jóváhagyták a képviselők: eszerint a szeretetszolgálat a novembertől februárig tartó időszakban központi telefonos diszpécserszolgálatot, éjszakai krízisautó-szolgálatot, 24 órás orvosi ellátást és lábadozót működtet, továbbá időszakos éjjeli menedékhelyeket alakít ki.

A törvényi rendelkezések, valamint a módszertani útmutatók változásai miatt a képviselő-testület a helyi esélyegyenlőségi program felülvizsgálatáról határozott. Fonti Krisztina alpolgármester kiemelte, hogy a 2018-ban elfogadott program számos elemét sikerült megvalósítani az elmúlt években. Elindult az idősek szállítási szolgáltatása, a fogyatékkal élők számára támogatott lakhatási lehetőséget biztosítottak a Németvölgyi úton, továbbá a Normafa Gondozási Központot a demenseket is ellátó, integrált nappali intézménnyé alakították át. A demenseket gondozó családtagok számára hozzátartozói csoportot indítottak, továbbá – az országban elsőként – egészségtanácsadással egybekötött online memóriaszűrést szerveztek a 65 éven felüliek körében.

fk07

Módosította a képviselő-testület az ez évi költségvetési rendeletet. Ennek kapcsán Szűtsné Kiss Zsuzsanna, a polgármesteri hivatal költségvetési tervezésért felelős munkatársa elmondta, hogy a többletbevételekből 285 millió forint juthat az Energetikai Veszélyhelyzeti Fejlesztési Alapba, 465 millió pedig az Energetikai Veszélyhelyzeti Működési Alapba. Ez utóbbi legjelentősebb bevételét a fővárosi iparűzési adóból érkező plusz forrás adja. A többletek fedezetet nyújthatnak ahhoz, hogy az önkormányzat jövőre is ki tudja fizetni a megnövekedett energiaszámláit. Az idei évre rendelkezésre álló, egymilliárd forint összegű folyószámla-hitelkeret jövő évi fenntartása szintén a gazdálkodás biztonságához járul hozzá.

Mivel az energiaárak drasztikus emelkedése miatt januárban a városmajori uszoda, a MOMkult és a Hegyvidék Galéria is bezár, az érintett ingatlanokat üzemeltető önkormányzati társaságok bérletidíj-mentességet kaptak a szünet idejére. A MOM Sport esetében, ami csökkentett kapacitással fog működni, a bérleti díj 50%-os mérsékléséről döntöttek a képviselők. Eredmény született a civil szervezetek közösségépítő programjainak támogatására kiírt pályázaton: az önkormányzat közel harminc helyi program megvalósításához összesen 10 millió forint támogatást biztosít.

A képviselő-testület egy évvel ezelőtt hozott határozatot arról, hogy egy kicsi, alig 30 négyzetméteres, de a nyitható véghomlokzatai révén kisebb és nagyobb szabadtéri misék megtartására is alkalmas kápolna épüljön az Anna-rét alsó részén. Ehhez a forrást közösen biztosította volna az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, valamint a Normafa Park Program központi költségvetési támogatásának terhére a Hegyvidéki Önkormányzat. A szomszédban dúló háború miatt kialakult gazdasági válsághelyzetre tekintettel a kormány időközben visszavonta támogatását, és a kerületnek sincs saját forrása erre a célra, ugyanakkor magánszemélyek és civil szerveztek jelezték, adományokkal segítenék a kis kápolna megépítését. Az önkormányzat ezért most úgy döntött, magára vállalja az adománygyűjtés szervezésének feladatát.

kt03