Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

injekcio1

Az önkormányzat életmentő injekciót biztosít a hegyvidéki bölcsiknek, óvodáknak és az iskoláknak

Az önkormányzat valamennyi hegyvidéki bölcsőde és óvoda számára beszerzi a súlyos, akár halálhoz is vezető allergiás reakciók jelentkezésekor beadandó, életmentő adrenalin-öninjektort, intézményenként két darabot - tájékoztatott közösségi oldalán ma a Hegyvidék alpolgármestere. Fonti Krisztina hangsúlyozta, hogy az erről szóló javaslatról a képviselő-testület következő ülésén tárgyal majd, ahogy erről az Egészségügyi és Szociális bizottság ülésén jelenlévő képviselőket is tájékoztatták tegnap.

"Mivel egy önkormányzat gyorsabban tud cselekedni, mint a KLIK, ezért erre az évre a KLIK által fenntartott hegyvidéki általános és középiskolák számára is biztosítjuk a megfelelő számú adrenalin-öninjektort" - olvasható az alpolgármester bejegyzésében . Az önkormányzat óvodai és az iskolai orvosokkal együttműködve oktatást is szervez a pedagógusok számára arról, hogy hogyan kezeljék szakszerűen az esetleges allergiás rohamokat.
Az intézményekben szerencsére már eddig is külön figyeltek az allergiával élő gyerekekre - hangsúlyozta Fonti Krisztina. Már az óvodai felvételnél szükséges a szülőnek nyilatkoznia gyermeke étel- vagy egyéb allergiájáról, és az anamnézis adatlap is tartalmaz allergiára vonatkozó adatot – gyógyszerérzékenység, étel- vagy egyéb allergia előfordulásáról –, ez a gyermekek egyéni fejlődését nyomon követő dokumentációnak is része. Az allergiákat a csoport óvodapedagógusai és dajkája is számon tartják - helyettesítés esetére a csoportszobában külön faliújságon van feltüntetve egyéb fontos információkkal. Fontos, hogy ezt csak a csoportszobában dolgozók látják, idegen nem. Az ételallergiát természetesen a konyhai dolgozók is számon tartják név szerint. Az intézményvezetők szakorvosi vélemény alapján az étkezést biztosító céggel is folyamatosan egyeztetnek a speciális étkezés lehetőségeiről.
Az intézményekben 3,5 % alatti az ételallergiás gyermekek száma, de még sajnos így is van néhány olyan a gyermek, akik emiatt nem az intézményben étkezik.