Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Az önkormányzat leállíttatta a volt Preisich szanatórium engedély nélküli bontását

Az önkormányzat leállíttatta a volt Preisich szanatórium engedély nélküli bontását

A Tündérhegyi Pszichiátria egykori épülete jelenleg elővédett státuszban van, az értékvédelmi felülvizsgálat határideje 2026, a villaépület addig védettséget élvez, nem bontható.

Az ingatlan tulajdonosa október elején elkezdte bontani a telken található, romos melléképületeket. Megkaptuk a tulajdonos által készíttetett telepítési tanulmánytervet, miszerint el szeretné bontani az épületet. Ezeken a terveken már csak két új társasház látszik. Miután felhívtuk a figyelmüket, hogy az épület védettség alatt áll, nem bontható, érkezett a tulajdonos jogi képviselőjétől egy email, miszerint csak a melléképületeket bontják és csak tereprendezés zajlik.

Ennek ellenére a tulajdonos elkezdte a villaépület bontását, mindezt úgy, hogy bontási engedéllyel sem rendelkezett. A telken található munkagépekre sem érkezett behajtási engedélykérelem, így azokat is engedély nélkül juttatták be az ingatlanba. Október 10-én délután mentőautó vitt el egy, az építésen dolgozó személyt, mert megsérült.

Kihívtuk a Kormányhivatalt, akik tegnap délután, 13 óra körül a XII. kerületi Rendőrkapitányság közreműködésével az építkezést azonnali hatállyal leállították, kötelezték a tulajdonost az életveszély elhárítására.

A polgármester kezdeményezni fogja a képviselő-testületnél, hogy nyilvánítsa helyi védettségűnek a villaépületet, így azt az értékvédelmi vizsgálat befejeztével sem lehet majd elbontani. Az önkormányzat pedig a védett épület helyreállítására fogja ezután kötelezni.

A XII. kerületben mostantól mindenkinek be kell tartani a szabályokat és az új vezetés nem a befektetők, hanem a kerület lakosainak az érdekeit fogja nézni.

Tunderhegyi_Pszichiatria

Kép forrása: Fortepan / Glázer Attila
A fotó 1943-ban készült.