Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Okos Recept program és egészségügyi fejlesztések a Hegyvidéken

Okos Recept program és egészségügyi fejlesztések a Hegyvidéken

Tavaly indult a Hegyvidéki Okos Recept Program, amely az önkormányzat gondoskodásának egy különleges formája. Egyszerre szolgálja a betegségmegelőzést és növeli a kezelések hatékonyságát, mindezt úgy, hogy a szükséges okoseszközök beszerzését az önkormányzat támogatja. A gyakorlati tapasztalatokról beszélt a Hegyvidékiek Egészségiskolája áprilisi előadásán a Kútvölgyi Szakrendelőt vezető dr. Szócska Gábor, míg Fonti Krisztina az utóbbi évek egészségügyi fejlesztéseit ismertette.

Köszöntőjében az alpolgármester mindenekelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy a Hegyvidéki Kulturális Szalonban otthonra talált Hegyvidékiek Egészségiskolája már a covid előtti időszakban is rendszeresen jelentkezett. Aztán a vírus sok másik mellett ezt a programsorozatot is derékba törte, ám a kulturális szalont irányító Menyhárt Évával közösen sikerült újraindítani.

„Tettük ezt a többi között azért, mert sok minden történt az utóbbi években az egészségügy terén is a Hegyvidéken. 2016-tól lépésről, lépésre egységes megjelentést kialakítva felújítottuk a gyermek- és a felnőtt háziorvosi rendelőket. 12 helyszínen 16 alapellátási egység modernizációja történt meg, ami egyúttal komoly logisztikai feladatot is jelentett, hiszen a munkálatok idejére a praxisokat átköltöztettük, így az ellátás mindenki számára biztosított maradt” – hangsúlyozta Fonti Krisztina külön kitérve a Szilágyi Erzsébet fasori, egykorvolt vámház épületére. Itt a földszinten gyermekorvosi, míg a felső részben háziorvosi rendelők működnek és, ahogyan az alpolgármester fogalmazott, a felújítással valódi értékmentés is történt, amire mindannyian büszkék lehetünk.

okosrecept06

Fonti Krisztina felidézte, hogy nem is olyan régen a fekvő- és járóbetegellátás valójában összekeveredett a Hegyvidéken, hiszen nem volt a kerületnek saját szakrendelője. Mindenki, minden problémájával a János kórházba ment.

„Hosszú ideig dolgoztunk azon, hogy ez megváltozzon, így jött létre a Kútvölgyi Szakrendelő a János Kórház berkein belül. Ma már a kívül és belől egyaránt újjáépített Kútvölgyi tömbben fogadják a szakorvosok a járóbetegeket.

Hegyvidéken valósult meg elsőként az országban a Zöld recept program, amelynek lényege, hogy gyógyszerek mellett, vagy akár a gyógyszerek helyett különböző mozgásformákat írnak fel a pácienseknek a háziorvosok. Ezeket aztán ingyenesen végezhetik el a kerületiek a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. szervezésében.

„Számos kutatás szól arról, hogy az aktív élet testileg és szellemileg egyaránt egészségesen tart, jobb lesz tőle a közérzetünk, és számos betegség, például a demencia megelőzéséhez is hozzájárul” – emlékeztetett Fonti Krisztina.

A Hegyvidéki Okos Recept Programmal kapcsolatban dr. Szócska Gábor elmondta, hogy a János kórház honlapján lehet ehhez csatlakozni, és az oldalon minden tudnivaló megtalálható. Éppen ezért nem is a részleteket ismerteti, hanem arra szeretne mindenkit ösztönözni, hogy vegyen részt a programban.

okosrecept10

„A program lelke a testen viselhető okoseszköz, ami például folyamatosan méri a vérnyomást és az adatokat az interneten tárolja, ebből a felhőből a kezelőorvos bármikor lehívhatja az eredményeket, míg a páciens az okostelefonján keresztül ellenőrizheti ezeket. Tehát a mérés egyszerűen, orvoshoz járás nélkül megoldható, a kiértékelés pedig távvizit formájában, sorban állás vagy időpontkérés nélkül, írásban történik” – emlékeztetett a Kútvölgyi Szakrendelő igazgatója. Hozzátette, hogy ez a megoldás előnyös a pácienseknek, hiszen kényelmes és gyors, a szakrendelő orvosai 5 napon belül értékelik a méréseket. Emellett jó az orvosoknak is, mert többször tudják a pácienseik állapotát ellenőrizni, több adathoz jutnak, gördülékenyebb és gyakoribb a kapcsolattartás.