Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Növényeket ültettek a régi Normafa parkoló helyén

Növényeket ültettek a régi Normafa parkoló helyén

Májusban indult el a Normafa Síház melletti parkoló felszámolása és helyette egy vadonatúj park kialakítása. A fejlesztés a végéhez közeledik, az első növényeket Pokorni Zoltán polgármester közreműködésével már el is ültették.

 faultetes03

Régóta készül az önkormányzat a síháznál lévő parkoló, illetve az itteni buszvégállomás és forduló megszüntetésére, a Normafa program keretében erre idén lehetőség nyílt. Kellett ehhez, hogy megépüljön az Eötvös út elkerülő szakasza, a Konkoly-Thege Miklós úti parkoló, a 21A buszjárat új megállója, valamint a csillebérci tábornál és a KFKI előtt a buszpihenők. Mindez lehetővé tette a forgalom elterelését, így már nem volt szükség sem a parkolóra, sem a régi buszvégállomásra.

Helyükön parkosított közösségi tereket hoznak létre fákkal, bokrokkal, padokkal, asztalokkal, napvitorlákkal, ötletes, természetes anyagú díszítőelemekkel, speciális műgyanta burkolatú sétányokkal.

Az egykori parkolórész már szinte teljesen elkészült, megtörtént a füvesítés, az első többször iskolázott facsemetét pedig Pokorni Zoltán saját kezűleg ültette el.

„Májusban még légkalapácsok törték az aszfaltot és a betont, alig néhány hónappal később pedig már a növényeket telepítjük. Sokan kérdezték tőlünk az utóbbi időben, hogy lesz-e elegendő termőtalaj. Jelentem, hogy igen, mindenhol legalább 40 centi vastag az újonnan idehozott termőföld” – adott tájékoztatást a polgármester. Elmondta, hogy 1600 négyzetméter az egykori parkoló területe további 900 a buszfordulójé, így nagyjából 2500 négyzetméternyi zöldfelülettel gazdagodik a kerület.
„Hosszú ideig egyeztettünk a különböző civil szervezetekkel a járdák burkolatáról, végül az egyébként a Normafa más sétányain bevált stabilizált murva helyett a babakocsival is könnyen járható, víz- és légáteresztő műgyanta mellett döntöttünk”.

locsolas01

Ide költözik a síház környékéről a réteses és a lángosos, a természettel harmonizáló épületek már rendelkezésre állnak. Egyedül a csatornabekötésre kell várni, a hálózatbővítésre ugyanis csak október végén adta áldását a csatornázási művek. Jelentős és szükséges beruházásról van szó, korábban rendre előfordult, hogy az elégtelen kapacitás miatt a szennyvíz nem tudott a csatornán keresztül távozni. A munkálatok elkezdődtek, várhatóan tavaszra minden a helyére kerül és kinyithatnak a pavilonok.

Pokorni Zoltán külön is megemlítette a szomszédos Konkoly-Thege Miklós úti parkolót, ami elengedhetetlen volt a Normafa gerinc parkosításához. 164 parkolóhely létesült a Normafa kapujához legközelebb eső hatot a mozgásukban korlátozottak használhatják. A parkolót úgy alakították ki, hogy a lehető legkevesebb fát kelljen kivágni, ezért is lett némileg szabálytalan az alakja.
A mostani zöldítés során jelentős ültetések történnek, összesen 1533 cserje, 38 őshonos, lombos fa, kerül a közterületekre, a füvesítés meghaladja az 1500 négyzetmétert.