Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

„Nézz madárnak” címmel fotótárlat nyílt a Folyosó Galérián

„Nézz madárnak” címmel fotótárlat nyílt a Folyosó Galérián

A madárvilág lenyűgöző sokszínűsége jelenik meg Tóth László természetfotós képein, amelyek november 8-28-ig láthatók a Polgármesteri Hivatal első emeletén.

kiallitas02

Pokorni Zoltán polgármester köszöntőjében kiemelte, azért is örül ezeknek a szép természetfotóknak, mert a Hegyvidék, annak ellenére, hogy városias, sűrűn beépített kerület, 74 százaléka zöld. Az itt lakók megbecsülik az élővilágot, de viszonyuk lehet ambivalens. Érthető, ha valaki arról panaszkodik, hogy az őzek már harmadik alkalommal legelik le a muskátliját az ablakban – ám ez nem annyira drámai helyzet, mint amikor a homokozóban játszó gyerekek körül hirtelen föltűnik egy vaddisznókonda… Ez utóbbi esetben már érezzük, hogy a természet közelsége jó dolog, de nem minden határon túl. – fűzte hozzá. „Itt érteni fogják a fotókiállítást. Büszkék vagyunk rá, hogy minket választott.” – zárta szavait.

toth_laszlo03

Nem főállásban végzik ezt a foglalkozást – tudtuk meg Horváth Tibortól, aki „Az Év Madárfotósa 2022” cím birtokosa. Megnyitójában a természetfotósok motivációjáról beszélt. Mivel szép fényeknél érdemes fényképezni, ők hajnali négykor kelnek, korán vagy este, naplementkor is kint vannak a terepen, képesek mocsárban vagy leengedett halastó iszapágyán feküdni azért, hogy a kivételes pillanatokat megmutathassák a nagyközönségnek. Az átlag kiránduló nem olyan fényekben és körülmények között látja a természetet, mint ők, és az apró részleteket sem láthatja, hiszen a természetfotós, teleobjektívekkel „vadászik” a madarakra és más állatokra. Az utóbbi időben egyre többen fotózzák a természetet, de elmondható, hogy két fotós ugyanakkor és ugyanott fényképezett alkotása nem lesz egyforma. Az egyedi végeredményt a nézőpont és a fotós személyisége határozza meg a kiállító esetében is.

Tóth László kisdiák kora óta fotózik, természetes volt, hogy a madarakról fotókat is készítsen. Lenyűgözi a madarak sokszínűsége. Újabban leseket is épít, amelyekből a madarak hétköznapjait kevésbé zavarva lehet lencsevégre kapni.

a_szegyenlos

Legjobban a hétköznapi ember számára szabad szemmel nem nagyon érzékelhető gyors pillanatokat szereti megörökíteni. A megnyitón az egyik kedvenc képéről mesélt, amelyet egy Kéktúra alkalmával spontán készített egy macskabagolyról, ami sajnos egy lefedetlen kútkávában lelte halálát. A „Halál pillantása” című kép drámaiságát fokozza, hogy a kútkáva szájának tükröződése a holdra emlékeztet. Képein azonban többnyire a vidám színek ragadják meg a szemlélőt; ilyen például a meglepően színes feketególya, a piroslábú cankó, a pirkadatkor lefotózott fattyúszerkó fiókák, vagy a Sárga című kis lile – ez került a plakátra is. A madarakon kívül őzikét és nyulat is lencsevégre kapott az alkotó – ezekből a képekből is látható egy-egy a kiállításon.

hopp

Végezetül Katona Nóri Aranyosi Ervin A fénykép örök című versét mondta el, amiben a tovatűnő pillanatot egy madár elröppenéséhez hasonlítja a költő, és arra is utal, hogy az alkotó nélkül a „hűvös gép” nem készíthet „bűvös képet”.

katona_nori01

A tárlat megtekinthető november 28-ig az önkormányzat hivatali idejében: hétfőnként 13-17.30-ig, szerdánként 8-16-ig, pénteken 8-12-ig. Helyszín: Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Polgármesteri Hivatal Folyosó Galéria, Budapest, XII. ker. Böszörményi út 23-25.