Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Nárcisz ültetés a Királyhágó téren a betegekért

Nárcisz ültetés a Királyhágó téren a betegekért

Minden év októberében a Hospice Világnaphoz kapcsolódva nárcisz ültetést szervez a Magyar Hospice Alapítvány és az önkormányzat, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a betegek támogatására és példát mutassanak a gyerekeknek az együttérzésére és cselekvő szolidaritásra. Ahogyan az már hagyomány, a programot most is a Királyhágó téren tartották meg, ahol a környék óvodásai és kisiskolásai a buborékfújó tündérrel is megismerkedhettek.

 buborek01

A Magyar Hospice Alapítvány számára a segítségre szoruló betegek támogatása mellett kiemelt cél a szemléletformálás. Ezért dolgoznak együtt a pedagógusokkal, hogy a gyermekek felnőttként cselekvő együttérzéssel viszonyuljanak az elesettekhez, beteg embertársaikhoz és könnyebben fogadják el, hogy az elmúlás az élet velejárója.

A nárciszok elültetése is erre szolgál, hiszen a gyerekek megfigyelhetik a növények fejlődését, hogyan szökkennek tavasszal szárba a most földbe rakott hagymák, aztán kivirágoznak és végül ledobják szirmaikat.

Erről a körforgásról beszélt Fonti Krisztina, aki elmondta, hogy tizenkét évvel ezelőtt rendezte meg először az alapítvány és az önkormányzat a nárcisz ültetést.

fonti03

„Aki növényeket ültet, az életet ad és bizony, ezekből a kis virághagymákból jövő tavasszal élet fog akadni. Megfigyelhetjük majd azt, ahogyan növekednek, virágot hoznak, aztán hervadásnak indulnak és elszáradnak. Ez az élet körforgása, amelyet csodálatos dolog közelről szemlélni, és erre mindenkinek lehetősége lesz a Királyhágó téren” – magyarázta az alpolgármester a gyerekeknek hozzáfűzve, hogy az emberek élete is valahogy így folyik: megszületünk, felnővünk, megöregszünk és meghalunk.

Fonti Krisztina emlékeztetett, hogy tavasszal, az alapítvánnyal közösen szervezik a Nárcisz futást, amivel a virágültetéshez hasonlóan támogatásunkról biztosítják a beteg embereket. Gondolunk rájuk és igyekszünk erőt adni nekik ismeretlenül is.

„Köszönet illeti a pedagógusokat, akik segítenek abban, hogy a gyerekek megtanulják a gondoskodás fontosságát és felnőve az elesettek támogatói legyenek” – hangsúlyozta az alpolgármester kiegészítve mindezt azzal a reményével, hogy a gyerekek békében és nyugalomban élik majd az életüket Magyarországon, illetve a szűkebb pátriánkban itt, a Hegyvidéken.

fonti04

Fonti Krisztina köszöntőjét követően Tünde, a buborékfújó tündér vette át a szót. Elárulta a gyerekeknek, hogy az óriási szappanbuborékokba bele lehet tenni a rossz dolgokat, amikor pedig kidurrannak áldást hoznak ránk. Ezt a gyerekek is kipróbálhatták, a kicsik lelkesen készítették a szivárványos buborékokat, amiket nagy nevetések közepette kergettek a téren.