Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Nárcisz Futás gyerekekkel egy jó ügyért

Nárcisz Futás gyerekekkel egy jó ügyért

Ismét több száz kerületi óvodás és kisiskolás vett részt a Gesztenyés kertben megrendezett Nárcisz Futáson, amely minden évben a betegséggel küzdők támogatásának fontosságára és a szolidaritásra hívja fel a figyelmet. A szervező Magyar Hospice Alapítvány programjának célja a szemléletformálás és az érzékenyítés, hogy a gyerekek a számukra megfelelő módon, de minél kisebb korban magukévá tegyék ezt a szemléletet.

 narcisz_futas10

Az emberi méltóság megőrzése az élet legutolsó pillanatáig mindenkinek alapvető joga, amit biztosítani kell – ezt vallja a gyógyíthatatlan, elsősorban daganatos betegek humánus ellátását végző Magyar Hospice Alapítvány. És azt is, hogy a végső stádiumban lévők számára a szakszerű gondozás mellett a feléjük áradó szeretet az, ami megkönnyíti a mindennapjaikat. Elég egy kedves szó, egy érintés, de az is, ha tudják: lélekben sokan velük vannak, gondolnak rájuk.

Pontosan erről szól a gesztenyéskerti Nárcisz Futás, amelyet minden évben az alapítvánnyal közösen szervez meg a Hegyvidéki Önkormányzat és a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. A programon, a hagyományoknak megfelelően, idén is a kerületi óvodások és alsós kisiskolások vettek részt, da akár felnőttek is teljesíthették a távot ezzel kinyilvánítva szolidaritásukat.

narcisz_futas12

A szervezők szerint a sport az a terület, amivel a legkönnyebben lehet a kicsikkel megértetni, hogy nemcsak a győzelemről szól az élet, hanem a vereséget is el kell fogadni. Gondoljunk erre, amikor betegségekkel vagy szeretteink elvesztésével szembesülünk – tanítja az alapítvány bízva abban, hogy az így megszólított gyerekek felnőttként cselekvő együttérzéssel viszonyulnak majd a segítségre szorulókhoz, és könnyebben szembe néznek majd az elmúlással. Nem utolsó sorban a futással a résztvevők ismeretlenül is erőt adnak a betegeknek és családtagjaiknak, azt üzenik, nincsenek egyedül.

narcisz_futas17

„Ezúttal közel ötszáz kisgyermek állt rajthoz a futáson, ami ma már egészen természetesen hozzátartozik a kerületi oktatási és nevelési intézmények, de nyugodtan mondhatom, hogy az egész Hegyvidék életéhez. Kapcsolódik az őszi nárcisz ültetési programhoz, amikor ezeket a kedves sárga virágokat együtt ültetjük el a gyerekekkel és a Hospice Alapítvánnyal, hogy a kicsik nyomon követhessék a növények fejlődését. Megismerik így azt a körforgást, ami a születéssel kezdődik és az elmúlással végződik, és ami maga az élet” – emlékeztetett a versenyt elindító Fonti Krisztina. Az alpolgármester elmondta, hogy a nárcisz program hozzásegíti a gyerekeket a veszteségek megértéséhez, illetve feldolgozásához.

narcisz_futas07

„Fontos, hogy e mellett megtanulják azt is, hogy a betegekről, az idősekről, az elesettekről való gondoskodás elengedhetetlen” – tette hozzá.

Erről beszélt a gyerekeket köszöntő Berg Judit is, aki az elefántok szokásairól mesélt. Elmondta, hogy ezek a hatalmas állatok soha nem hagyják el egymást, életük végéig együtt maradnak. Ha egy kiselefánt gödörbe esik, a többiek segítenek kijutnia belőle, az öreg elefántokat pedig mindig bevárja a csorda, hiába mozognak lassabban, segítenek nekik élelmet találni.
Az írónő kijelentette, hogy érdemes példát venni az elefántokról, mert jó olyan csapatba tartozni, ahol az egymásról való gondoskodás teljesen természetes. Arról nem is beszélve, hogy az elefántoknak nemcsak szó szerint, hanem átvitt értelemben is óriási a szívük: tele van jósággal.

 narcisz_futas09

A Magyar Hospice Alapítvány munkájáról, a különböző programokról a www.hospicehaz.hu honlapon lehet bővebben olvasni.