Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Nagyot ment a fogas Hegyvidék ikonikus versenyén

Nagyot ment a fogas Hegyvidék ikonikus versenyén

Több mint 1200-an álltak rajthoz a Hegyvidéki Önkormányzat és a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. által közösen megrendezett „Előzd meg a fogaskerekűt” futó-, kerékpáros- és túraversenyen. Nagy volt tehát az érdeklődés és nagyszerű a hangulat, ám az örömbe némi üröm is vegyült – a verseny célja ezúttal az elsőként rajtoló biciklisek számára lehetetlen küldetésnek bizonyult, a fogaskerekű ugyanis csúcsra járt és a saját menetidejét alaposan megdöntve a megszokottnál nagyjából négy perccel korábban futott be a végállomásra. A futóknál már minden visszaállt a régi kerékvágásba, így végül öten meg tudták előzni a normál sebességgel közlekedő járatot.

futas_start01

Ez a kis intermezzo persze nem vette el a résztvevők kedvét, mindenki igyekezett a legjobb formáját nyújtva célba érni. Utóbbi volt a lényeg, hiszen a feladat korántsem egyszerű, sokkal inkább embert próbáló. Mert, bár alig 4 kilométer a táv, de a 325 méteres szintemelkedésű hegymenet még a profi futókat és bicikliseket is alaposan megizzasztja.

kerekpar_start01

 
Egyszóval, aki teljesíti ezt a nem mindennapi erőpróbát, az méltán érezheti győztesnek magát. Ennek megfelelően valamennyi célba érkezőt befutócsomaggal, éremmel és egyedi pólóval jutalmazták. A legjobbak ezen felül értékes díjakat is kaptak, külön értékelték a 18 év alattiakat illetve a férfi és női indulókat.

Idén először fordult elő, hogy a futók között abszolút győzelmet egy 18 év alatti szerezte meg. A 16 esztendős Kalász Bertold elárulta, hogy bár tudott a hegyvidéki versenyről, azonban lakóhelyén, Dunakeszin is ebben az időpontban rendeznek meg egy futóversenyt és eddig inkább azt választotta. „Itt volt az ideje, hogy itt is kipróbáljam magam, nagyon örülök, hogy elsőre máris nyertem. Szeretem a hegyi versenyeket, a nagy emelkedőket különösen, így kifejezetten jól éreztem magam futás közben. A Diós ároknál álltam az élre, innentől végig megőriztem a vezető helyet” – foglalta össze tapasztalatait a Centrál Elit Atlétikai Club versenyzője, aki a nyári U18-as és U20-as világbajnokságon képviseli a magyar színeket.

ferfi_futas01

Szintén trónfosztó a női győztes Szabó Nóra, szerinte viszont az a bizonyos meredély rászolgált a hírnevére. „Igyekeztem ezen a szakaszon nem nézni felfelé és végig arra koncentráltam, hogy ne essek ki a ritmusból. Ez sikerült, így az utolsó 400 méteren volt elég erőm megelőzni a többieket” – mesélte a sportoló, akit minden bizonnyal a hazai rendezésű atlétikai világbajnokságon is viszontláthatunk majd.

noi_futas01

A kerékpárosok mezőnyében a tavalyi bajnok Szabó Bálint Solt diadalmaskodott, így számára nem volt meglepetés a szintemelkedés. „Tudtam, mire vállalkozom, úgyhogy az elején hagytam menni a többieket, aztán a meredek részen rákapcsoltam és sikerült ez élre állni” – osztotta meg taktikáját a címvédő.

ferfi_kerekpar01

Czéczei Flóra, a leggyorsabb női kerékpáros viszont most először nevezett a futamra, és bár előtte bejárta a pályát, bevallása szerint a nagy emelkedőn azért akadtak gondjai. „Volt egy kis hasfájásom és a lábaim is bekeményedtek, de tudtam tartani a tempót a fiúkkal, ami sokat segített. Azt hiszem ez kellett a győzelemhez” – vonta le a következtetést a Joyride versenyzője.

noi_kerekpar01

„Unikális a verseny, egyrészt a pálya miatt és azért is, mert fogaskerekűvel csak a Hegyvidék büszkélkedhet” – hangsúlyozta a díjak átadásában segédkező Fonti Krisztina. Az alpolgármester emlékeztetett, hogy öröm, hogy egyáltalán van mit megelőzni, hiszen korábban elhangzottak olyan nyilatkozatok, amikből nem volt egyértelmű a fogaskerekű megmaradása. „Dolgoztunk azon, hogy ez ne történjen meg, és végül sikerült megőrizni a járatot” – tette hozzá kiemelve, hogy az önkormányzat számára különösen fontos az egészséges életmód, a mozgás népszerűsítése. Az „Előzd meg a fogaskerekű” pedig kiváló alkalom, hogy kicsik és nagyok kipróbálják az erőnlétüket.

fonti_dijatadas08

Húszéves a verseny és csak azért nem ünneplünk ma jubileumot, mert a covid miatt két alkalom sajnos kimaradt – hívta fel a figyelmet Móczán Mónika. Elmondta, hogy a hagyományokhoz híven több kategóriában hirdették meg a versenyt, így külön indulhattak a kutyások, a váltók, és a babakocsis anyukáknak is lehetőséget adtak a futásra. A Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője külön kiemelte a Zugligeti iskolától elindított túrázást, amire rengetegen jelentkeztek. Az óvodások számára egy rövidebb útvonalat is kijelöltek, így a legkisebbek sem maradtak otthon, ráadásul a célba érve részt vehettek a Rege parkban rögtönzött majálison. Népi játékokkal játszhattak, kipróbálhatták az arcfestést és a nagyokkal együtt tapsolhattak a látványos free style bemutatón.

kerekpar_start02

A versenyről készült videót itt tekinthetik meg: