Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Múzeumba költöznek a zugligeti villamosok

Múzeumba költöznek a zugligeti villamosok

Megmenekülhet az a két, pusztuló állapotú, több mint százéves villamos, amiket a forgalomból történő kivonásukat követően, 1983-tól a zugligeti kemping recepciójaként és büféjeként használtak. A jobb sorsra érdemes villamoskocsikat a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum elszállíttatta, hogy helyreállítsa és egy kiállításon bemutassa azokat.

villamosok06

„Mindannyiunk közös érdeke, hogy az ipari, közlekedési örökségünk megmaradjon, és be tudjunk mutatni” – jelentette ki az elszállítás alkalmából tartott sajtótájékoztatón Schneller Domonkos, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója. Mint mondta, a két zugligeti, 1000-es típusú villamoskocsi 1911-12-ben készült, eredetileg favázasként; később, az 50-es években acélvázasították ezeket. Restaurálásukra az Északi Járműjavítóban kerül sor, a tervek szerint hamarosan eredeti szépségükben, egy új, állandó kiállítás keretében lesznek láthatóak.

Pokorni Zoltán polgármester arra emlékeztetett, hogy az egykori zugligeti villamosvonalon 1977-ben szűnt meg a közlekedés. Azóta is sokan szeretnék, ha újraépülhetne az 58-as vonala, ennek érdekében azonban az önkormányzat csak annyit tud tenni, hogy meghagyja a jövőbeli visszaalakítás lehetőségét, vigyáz rá, hogy senki ne építhesse el az ehhez szükséges területet.

schneller_pokorni10

A polgármester kitért rá, hogy a zugligeti katlanban álló, egykori 58-as villamos favázas műemléképületének helyreállására elkészültek a tervek. Ezek szerint ismét étteremként funkcionálhatna az épület, amely körül telente jégpálya működhetne. Sok más beruházással együtt, a háború miatti nehéz gazdasági helyzetre tekintettel most ennek a támogatását is felfüggesztette a kormány, de bíznak a jövőbeli megvalósításában.

Most az önkormányzat az egykori villamosvégállomás alatti területet rendezi, hogy megfelelő parkolási lehetőséget alakítson ki a Libegőhöz érkezők számára. Ez a murvás terület a normafai parkolóhoz hasonlóan fizetőparkolóként fog működni hétvégenként.

villamosok01