Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Művészek a harctéren – a Hegyvidék Galériában

Művészek a harctéren – a Hegyvidék Galériában

A Nagy Háború kitörésének 110. évfordulója alkalmából megrendezett kiállításon Márffy Ödön, Medgyessy Ferenc, Mednyánszky László, Nagy István és Rippl-Rónai József műveiből láthatunk tematikus válogatást.

 

2024-ben jelent meg a debreceni Antal–Lusztig-gyűjteményt feldolgozó és bemutató könyvsorozat negyedik kötete, mely az alföldi művészet festőinek és Medgyessy Ferencnek a munkásságával foglalkozik. A Hegyvidék Galériában már hagyomány, hogy egy-egy válogatás mutatja be az egyes kötetek kiemelkedő darabjait. Az idei kiállítás Mednyánszky László és Nagy István az I. világháború során készült munkáira fókuszál.


mednyanszky_laszlo_ulo_katona

 

Kallós Judit, a Hegyvidék Galéria vezetője köszöntötte Fonti Krisztina alpolgármestert, Nagy T. Katalin művészettörténészt, a kiállítás kurátorát, akivel évek óta együttműködnek, és megköszönte Antal Péter műgyűjtőnek, hogy kölcsönadta a csodálatos alkotásokat. A kísérőrendezvényekről is szólt: május 8-án, szerdán 18 órakor Hessky Orsolya művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria grafikai osztályának vezetője tart Mednyánszky Lászlóról előadást, május 16-án, csütörtökön 18 órakor Nagy T. Katalin és Kertész Endre csellóművész zenés tárlatvezetésére kerül sor.

Antal Pétert, az Antal-Lusztig-gyűjtemény tulajdonosát iskolás korától magával ragadta a gyűjtési szenvedély, nagyapja, Lusztig Sámuel vezette be a műértés, műgyűjtés élvezetébe. Ennek köszönhetjük, hogy immár ötödik alkalommal e gazdag gyűjteményből különböző témák egy-egy szeletét bemutathatjuk a Hegyvidéken. – kezdte köszöntőjét Fonti Krisztina alpolgármester, hozzátéve, hogy a tárlat az első világháború kitörésének 110. évfordulója alkalmából mutat be háború ihlette alkotásokat. Sajnos nemcsak az évforduló ad szomorú aktualitást a kiállításnak, hanem a szomszédságunkban valamint a Közel-Keleten zajló háborúk is – fűzte hozzá, majd egy kis anekdotát osztott meg a háború és a művészet kapcsolatáról. Az olasz fronton az olasz katonák éppen lőni készültek, amikor egyikük észrevette, hogy a magyar oldalon Mednyánszky nyugodtan festeget. Átkiabált neki: „Öreg katona, húzódjon hátrébb, mindjárt tüzelünk!” Erre a festő visszaintegetve szép olaszsággal visszaszólt: „Köszönöm uraim, még egy kis türelmet kérek, hamarosan befejezem, már csak néhány ecsetvonás…” majd azt mondta, „Köszönöm, befejeztem, most már lőhetnek.”

kiallitas07

Ez a pár percnyi béke a háború poklában a művészetnek, a művésznek és egy művészetet szerető embernek volt köszönhető. – mondta Fonti Krisztina hozzátéve, reméli és bízik abban, hogy a józan ész ereje felülkerekedik azon az őrületen, ami ma körülvesz minket a világban. Ebben a reményben és a művészet iránti tisztelettel tekintsék meg a kiállítást. – zárta szavait.

Nagy T. Katalin Kertész Endre csellóművésszel közösen nyitotta meg a tárlatot. A művészettörténész arról is beszélt, hogy a világháború kitörése után a sajtó fő feladata a hátországban maradottak tájékoztatása volt. Ezt a munkát a sajtóhadiszállás végezte el, melyben az újságírók, fotósok mellett a képzőművészek is részt vettek, a háború dokumentálását várták el tőlük. Egyes művészek önkéntesként vonultak be, másokat besoroztak. A 62 éves Mednyánszky László 1914-ben, ahogy kitört az I. világháború, azonnal jelentkezett a frontszolgálatra, de a kora miatt elutasították. Végül Tisza István közbenjárására a Budapesti Hírlap tudósítójaként a sajtóhadiszállás tagja lehetett és kijuthatott a frontra. Bár Márffy Ödön és Rippl-Rónai József egy még meg nem jelent kötet festői, a kurátor-szerkesztő művészettörténész, Nagy T. Katalin, egy-egy háborús témájú alkotásukat is beválogatta a mostani kiállításba. Mednyánszkytól számos megrázó erejű mű, Nagy Istvántól pasztellel és szénnel készült katonaportrék láthatók a Hegyvidék Galériában.

nagy_istvan_katonaportre

A kiállítás megtekinthető 2024. április 26-tól május 22-ig, keddtől péntekig 10:00–18:00, szombaton 10:00–14:00 között.

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.