Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Munkában a zöld kommandó, az önkormányzat dolgozói is besegítettek

Munkában a zöld kommandó, az önkormányzat dolgozói is besegítettek

Nyár elején hozta létre az önkormányzat a zöld kommandó névre keresztelt munkacsoportot azzal a céllal, hogy eltüntessék az illegálisan lerakott hulladékot a zöldterületekről. Legutóbb a Hegyhát úti fennsíkot szemétmentesítették, a munkából Pokorni Zoltán polgármester, a Normafa Parkfenntartó és a polgármesteri hivatal dolgozói is kivették a részüket.

„Hosszas egyeztetés után nemrégiben vettük át a Honvédelmi Minisztériumtól ezt a területet. Többek között a lőszermentesítésre is várni kellett, mivel korábban katonai fennhatóság alatt állt, lokátorállomások is működtek itt. Még érdekesebb, hogy egykor itt volt a csonka Magyarország első golfpályája, ennek nyomai még láthatók a légifotókon, a profi golfosok meg tudják mutatni merre voltak például az ütőhelyek” – ismertette a környék rövid történetét Pokorni Zoltán, aki elmondta, hogy a terület megtisztítása egy nagyobb lélegzetű fejlesztés előfutára.

szemetszedes06

Arról van szó, hogy az önkormányzat szeretné némileg csökkenteni a nyomást a klasszikus értelemben vett Normafán, pontosabban azokon a részeken, amelyek a legtöbb kirándulót, turistát fogadják. A Hegyhát út mögötti területet ezért a tervek szerint rekultiválják, sétautakat alakítanak ki, az elvadult bozótost szükség szerint eltávolítják, hogy az Anna-réthez hasonló pihenőövezet jöjjön létre. Egyébként ezzel valójában a régi állapotok visszaállítása történik meg, hiszen itt eredetileg egy szabad térség volt – emlékeztetett a polgármester hozzátéve, hogy egy vonzó piknikezőhelyben gondolkodnak, ahol biztosított az egyedül vagy gyerekekkel, barátokkal érkezők nyugodt, mégis aktív pihenése.

Ami a szemétszedést illeti, Pokorni Zoltán kifejtette, hogy az önkormányzati dolgozókkal ezúttal 2-3 helyszínt tisztítottak meg. Felszámolták egy elhagyott hajléktalan tanya maradványait, amikkel szerencsére egyre ritkábban találkozni a kerületben.

szemetszedes12

„Az építési törmelék, kidobott kommunális szemét kevésbé jellemző, főleg ez erdőkbe költöző fedél nélküliek után takarítunk. Nyáron a Denevér köz végén számolt fel a zöld kommandó az önkormányzat munkatársai segítségével egy ilyen helyet, most is ez jelenti a munka nagyobb részét. A munkacsoport megalakulása óta több száz köbméter szemetet gyűjtött össze ezzel járulva hozzá a természet megóvásához”

szemetszedes14

Más területen is kiemelt feladatnak nevezte a polgármester a zöldterületek védelmét és nemcsak a közösségi térben. Ezt szolgálja a kerületi komposztáló program, amely évente 250-300 darab komposztálókeretet biztosít ingyenesen a lakosság számára. „Ma már ott tartunk, hogy a hegyvidéki háztartások legalább 10 százaléka az önkormányzat révén komposztál” – emlékeztetett a polgármester hozzáfűzve, hogy népszerű a szintén ingyenesen igénybe vehető ágaprítás. Évente egy alkalommal legfeljebb 10 köbméter ág, gally darálását kérheti a lakosság. Egyetlen feltétel, hogy az aprítékot nem viszik el, hanem az adott kertben kell felhasználni, így a mulcs visszakerül a természetes körforgásba védi és táplálja a növényeket. Minden évben nagyjából ötszáz ingatlanhoz jut el az aprító, ez mintegy 4-5000 köbméter zöldhulladék feldolgozását jelenti.