Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

MULASICS 70 – Egy felfedező emlékére I.

MULASICS 70 – Egy felfedező emlékére I.

A Hegyvidék Galéria a Várfok Galériával együttműködésben nyitja meg nagyszabású jubileumi tárlatát Mulasics László (1954–2001) születésének hetvenedik évfordulójára emlékezve. Mulasics hirtelen halála óta a Várfok Galéria rendszeres jelleggel rendezi az egyes korszakokra koncentráló, azokat feltárni kívánó kiállításokat. Az idei, kerek évfordulón rendhagyó módon egyidőben, két helyszínen tekinthetik meg a látogatók az alkotásokat. A Hegyvidék Galéria kiállítótere elsősorban a festőművész korai, az 1980-as években készült műveinek ad otthont, a Várfok Galériában pedig a ’90-es évek és a 2000-es évek legelejének művészete kerül fókuszba.


hatarincidens_II

 

Különleges alkalom, hogy egyszerre két helyen nyílik tárlat Mulasics László, a fiatalon elhunyt festőművész születésének hetvenedik évfordulója alkalmából. – kezdte köszöntőjét a március 20-i megnyitón Fonti Krisztina alpolgármester. Arról is beszélt, hogy mindig rácsodálkozik, mennyi csodát rejtenek a kerület épületei, így van ez a Kiss János utca 55-ös számú házzal is, ahol Mulasics László élt és alkotott. Nemzedékének meghatározó egyénisége volt, korai halála ellenére gazdag életművet hagyott hátra.

„Bármelyik festményére tévedjen a pillantás, első benyomás a nyugalomé és a megállapodottságé.” – idézte Földényi F. Lászlót Fonti Krisztina, hozzátéve, hogy amint közelebbről és alaposabban szemléljük a festményeket, egyre összetettebbé válik a képi világ. Idő és türelem kell a művek befogadásához, ezért különösen örül, hogy a Hegyvidék Galériában kiállításra kerültek ezek a munkák, mert időt szánhatunk rá, hogy türelmes befogadóként közelebb és közelebb kerüljünk kincseket rejtő, sokrétű világukhoz. – fogalmazott, majd megköszönte mindazok munkáját, akik hozzájárultak a kiállítások megvalósulásához, amelyekkel Mulasics László művészete és emléke előtt tiszteleghetünk.

fonti_krisztina01

Kovács Krisztina művészettörténész, a Várfok Galéria művészeti vezetője szakmai megnyitójában kiemelte, hogy egy rendkívüli művésznek állítanak emléket a két kiállítással, bemutatják, hányféle korszaka volt, hányféle motívummal dolgozott. A Hegyvidék Galéria terében, egyrészt az életmű indulása jelenik meg, amelyben érzékelhető, micsoda energiák, gesztusok fűtik az alkotásokat, de a Grazban festett képeken megjelenik a meditatív hangulat is. Mulasics László a ’80-as, ’90-es évek hazai színtérének meghatározó alakja volt, pályája a ’80-as évek derekán indult, első alkotásai heves gesztusok által meghatározott figurális kompozíciók voltak. 1986-ban éles váltással megkezdődött a geometria térhódítása, és sokrétű anyagkísérletei 1987-ben elvezették az ókori viasztechnikához, az enkausztikához, amelynek mesterévé vált. A ’80-as évek pszeudo térképeit, alaprajzait, archaikus építményeit a ’90-es években felváltották a művészettörténeti idézetek. Az utolsó évek élénk színei, az új életre kelt növényi ornamentika, vegyítve a tudományos ábrákkal vagy geometrikusabb struktúrákkal, egy újabb korszak indulásának jeleit mutatják, mely kettétört a művész korai halálával.


fonti_kovacs03

 

Kallós Judit, a Hegyvidék Galéria művészeti vezetője köszönetet mondott a munkatársaknak, hogy létrejöhetett a két galéria együttműködése, és külön megköszönte Mulasicsné Nagy Évának, hogy bemutathatják a csodás alkotásokat. Az est különleges pillanataként elhangzott Balogh Máté Erkel Ferenc-díjas, Junior Prima-díjas és kétszeres Artisjus-díjas zeneszerző erre az alkalomra írt „Εγκαυστική (Enkaüsztiké) – In memoriam László Mulasics” című darabja, amelyet Molnár Anna mezzo-szoprán énekművész adott elő.

 

MULASICS 70. – Egy felfedező emlékére I.

HEGYVIDÉK GALÉRIA (1126 Budapest, Királyhágó tér 10.)

2024.03.21. – 04.20.

 

MULASICS 70. – Egy felfedező emlékére II.

VÁRFOK GALÉRIA (1012 Budapest, Várfok u. 11.)

2024.03.22. – 04.28.