Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

MINDEN KERÜLETI GYEREKNEK JUTOTT HELY AZ ÖNKORMÁNYZATI BÖLCSŐDÉKBEN

MINDEN KERÜLETI GYEREKNEK JUTOTT HELY AZ ÖNKORMÁNYZATI BÖLCSŐDÉKBEN

Az utóbbi évek férőhelybővítéseinek köszönhetően az idén is minden XII. kerületi jelentkező felvételt nyert valamelyik önkormányzati fenntartású bölcsődébe. Bár a beiratkozási időszak lezárult, a megüresedő helyekre év közben folyamatos a felvétel. Érdemes tehát a polgármesteri hivatal népjóléti irodájában telefonon érdeklődni az aktuális lehetőségekről.

A bölcsődei ellátás nem alanyi jogon járó szolgáltatás, azaz nem kötelező jelleggel biztosítja az önkormányzat. Valójában azoknak az életvitelszerűen a XII. kerületben élő és hegyvidéki lakcímkártyával rendelkező gyerekeknek áll rendelkezésére, akiknek a napközbeni felügyelete nem megoldható másképpen. Indok lehet erre, ha az édesanya és az édesapa is dolgozik, de más élethelyzetet is elfogadnak a döntéshozók.
Mivel korlátozott a kapacitás, előnyt élveznek a többgyermekes családok és a gyereküket egyedül nevelő szülők. Jó hír, hogy az idén sem kellett senkit elutasítani, amiben nagy szerepe van a Hegyvidéki Önkormányzat előrelátó tervezésének. Varga-Kovács Emese, a polgármesteri hivatal népjóléti irodájának vezetője lapunknak elmondta, hogy nyomon követik a születések számának változását, és ennek megfelelően alakítják a férőhelyeket.
„Évekkel ezelőtt elindítottunk egy bővítési programot, hogy lépést tartsunk a jelentkezők számának várható növekedésével. Ennek az eredménye a Svábhegyi Bölcsődében 2019-ben megvalósuló fejlesztés, európai uniós pályázati támogatás felhasználásával negyvennyolc férőhellyel sikerült bővíteni a nevelési intézményt. Szintén nagy segítség, hogy az önkormányzat korábban megállapodott a Művész úti Óvoda és Bölcsőde fenntartásának átvételéről, ami azt jelenti, hogy már tavaly is harminchattal több gyermeket tudtunk felvenni” – sorolta az utóbbi évek történéseit az irodavezető. Hozzátette, hogy amennyiben szükséges, a jövőben is bővítik a kapacitást, amihez folyamatosan keresik a pályázati támogatásokat.Varga-Kovács Emese arról is beszélt, hogy a bölcsődei ellátáson kívül az önkormányzat többféle módon támogatja a kisgyermekes családokat. Idetartozik a rászorultság elvén működő rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, valamint a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás. A jogosultságról és az ügyintézésről a hegyvidek.hu/ugyintezes/tamogatas-gondoskodas internetes oldalon lehet tájékozódni.
Ami az idei bölcsődei jelentkezési időszak konkrét számait illeti, az áprilisi felvételre 188 gyermek jelentkezett a rendelkezésre álló 177 férőhelyre. Valamennyi XII. kerületi gyerek jelentkezését elfogadták, kizárólag nem kerületieket utasítottak el, valamint azokat, akik nem a nevelési év kezdetétől, azaz szeptember 1-jétől kérték a felvételüket.
A mostani jelentkezések az új nevelési évre vonatkoznak, ám ez nem azt jelenti, hogy ezzel bezárultak a bölcsődék kapui. A felvételi kérelmet alapesetben legkorábban az ellátás megkezdésének kérelmezett időpontja előtt két hónappal lehet benyújtani a népjóléti irodához, amely az üresedések függvényében gondoskodik a gyerekek elhelyezéséről.

A cikk a Hegyvidék Újságban jelent meg.