Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Minden gyermek győzött a Hegyvidéki Olimpián

Minden gyermek győzött a Hegyvidéki Olimpián

Kevés közösségi program mondhatja el magáról, hogy másfél évtized után is töretlen a népszerűsége. Ilyen esemény az ötödikes diákokat megmozgató Hegyvidéki Olimpia, melyet idén már tizennegyedik alakalommal hirdetett meg az önkormányzat és a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. Ezúttal mintegy 400 kerületi ötödikes diák mérte össze tudását az általuk megszemélyesített 16 görög városállam zászlói alatt.

 csapatok02

Sportprogram, történelmi múltidézés, és közösségépítésre is kiváló a Hegyvidéki Olimpia, aminek legfontosabb célja, hogy megismertesse az ötödik évfolyamos gyerekeket az ókori görög olimpia szellemiségével. Azokat az ismereteket közvetíti, amelyeket éppen most tanulnak az iskolában. Valójában az elméletet ültetik át a gyakorlatba egy olyan életkorban, amikor a diákok az első nagy lépést teszik meg a felnőtté válás útján és ebben nagy segítséget jelenthet számukra az olimpia lényegének megtapasztalása. Azaz, hogy nem feltétlenül mások legyőzése a fontos, hanem az, hogy saját gyengeségeiken úrrá legyenek.

Erről beszélt Pokorni Zoltán, aki mindenekelőtt köszönetet mondott a gyerekeket elkísérő szülőknek. És nemcsak a buzdításért, hanem azért is, mert a verseny utáni lakomát most is a felnőttek készítették az osztályoknak.

pokorni_zoltan01

„Több ezer évvel ezelőtt a görög félszigeten a városállamok a vízért, az állatokért, a terményekért vetekedtek egymással, sokszor alakultak ki emiatt fegyveres konfliktusok. Aztán kitaláltak egy másik megoldást, hogy nem az egész sereg ütközött meg, hanem a legerősebbnek gondolt harcosok párbajon döntötték el a vitás kérdéseket. Így a többiek megmenekültek a súlyos sebektől, a pusztulástól. A párbajok kultúrája aztán finomodott, a görögök felfedeztek valamit, ami mind a mai napig működik, és ez a sport. Nem tudjuk pontosan, mi volt a fordulópont, amikor már nem a másik elpusztítása volt a cél, hanem a sportteljesítmény. Hogy magunkat győzzük le, legyünk úrrá a lustaságunkon, a restségünkön, a fáradtságunkon. Ez a szemléletbéli fordulat tehát a görögök nagy találmánya, és erre emlékezünk négyévente az ötkarikás játékok alkalmával, vagy éppen itt, a Hegyvidéki Olimpián” – foglalta össze a program üzenetét a polgármester, majd megmagyarázta, miért éppen az ötödikeseket hívják a rendezvényre.
Ahogyan fogalmazott, nehéz megmondani mikor lesz a gyerekekből felnőtt férfi és felnőtt nő. Bizonyosan szükséges hozzá az a felismerés, hogy a sikerhez először saját magunkkal kell megküzdeni, és ezt a tudást a kamaszkor kezdetén, nagyjából ötödikes korukban már megértik a gyerekek. Ez egy harmonikus időszak, kiváló alkalom az értékek befogadására.

olimpiai_lang03

A köszöntőt követően görögül és magyarul is elhangzott az olimpiai himnusz, illetve az olimpiai eskü, majd az olimpiai láng meggyújtásával elkezdődött a verseny. Először a 2000 méterre lerövidített marathoni futást és a kislabdahajítást teljesítették az olimpikonok, akiket a félidőben, a szülők és a programot szervező Hegyvidéki Szabadidősport Kft. jóvoltából, gyümölcsökben gazdag, ízletes lakoma várt a városállamok sátrainál. A második félidőben a helyből távolugrást, a 100 méteres futást és a mindig nagy sikerű, 2 perces birkózást próbálták ki a résztvevők. A játékok végeztével újabb lakoma következett, majd mindenki megkapta a győztesnek járó érmet.

marathon_fiu01birkozas07

„Nyolc iskola tizenhat csapatát láttuk vendégül, ami közel négyszáz diákot jelent, a KLIK-hez tartozó intézmények mellett a német iskola is eljött” – hívta fel a figyelmet Móczán Mónika.

dijkiosztas03

A szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője kiemelte, hogy az olimpia nemcsak a sport népszerűsítését szolgálja, hanem nagyszerű alkalom a közösségépítésre. Egyrészt összekovácsolja az osztályokat, akik közösen készítik el a zászlóikat és ruháikat a versenyre, másrészt az ünnepi lakomát összeállító szülőket is közelebb hozza egymáshoz.

csapatok01