Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Minden, amit tudni kell a kijárási korlátozásról

Minden, amit tudni kell a kijárási korlátozásról

KIJÁRÁSI TILALOM VAN ÉLETBEN?

Nem. A kormány kijárási korlátozást vezetett be, ami enyhébb előírásokat tartalmaz, mint a kijárási tilalom, de a betartásuk nagyon fontos a járvány kezelése szempontjából.

 

MIÉRT VAN ERRE SZÜKSÉG?

A járvány kitörése óta eltelt időszakban folyamatosan tizedére csökkent Magyarországon a társas érintkezések aránya, de ez a tendencia most megállt. A kijárási korlátozás célja a társas érintkezések arányának további csökkentése, ami elengedhetetlen a járvány terjedésének lassításához.

 

AZ INTÉZKEDÉSEK AZT JELENTIK, HOGY NEM SZABAD KIMENNI AZ UTCÁRA?

 

Az intézkedések azt jelentik, hogy csak a legszükségesebb esetben, alapos indokkal, például munkavégzés vagy bevásárlás céljából szabad elhagyni az otthonunkat a rendeletben meghatározott feltételekkel.

Fontos rendelkezés, hogy mindenki köteles a társas érintkezést a minimálisra csökkenteni, és más embertől legalább másfél méter távolságot tartani, még tömegközlekedés során is.

 

VAN IDŐBELI KORLÁTOZÁSA A KINT TARTÓZKODÁSNAK?

Igen, és ez nagyon fontos! A 65 év felettiek csak délelőtt 9 és 12 óra között mehetnek élelmiszerüzletbe, drogériába, gyógyszertárba, piacra. Ezeken a helyeken ekkor csak az idősek lehetnek. Vagyis a 65 év alattiak nem mehetnek délelőtt 9 és 12 óra között vásárolni. Ennek betartatása egyébként a hely üzemeltetőjének felelőssége.

 

VÁSÁRLÁSON ÉS MUNKÁN KÍVÜL MINDEN MÁS NEM OTTHONI TEVÉKENYSÉG VÉGZÉSE TILOS?

 

Nem, a rendelet elég tág kört határoz meg a végezhető tevékenységek felsorolásakor. Ezeket részletesen itt olvashatja.

 

MI A HELYZET, HA AZ ÁLLANDÓ LAKHELY ÉS A TARTÓZKODÁSI HELY NEM UGYANAZ (PÉLDÁUL ALBÉRLET), TEHÁT MÁS ÁLL A LAKCÍMKÁRTYÁN, MINT AHOL ÉLETVITELSZERŰEN TARTÓZKODUNK?

A rendelet úgy fogalmaz, hogy "lakhely, tartózkodási hely, magánlakás", azaz semmilyen gondot nem okoz, ha nem a lakcímkártyán szereplő címen maradunk „otthon”.

 

JÁR SZANKCIÓKKAL, HA VALAKI MEGSZEGI A RENDELET ELŐÍRÁSAIT?

A rendelet megszegése 5000 forinttól 500 ezer forintig terjedő szabálysértési bírsággal járhat.


SZÜKSÉGES VALAMILYEN DOKUMENTUM, IGAZOLÁS A LAKHELY ELHAGYÁSAKOR?

Erre vonatkozó előírás nincs a rendeletben.

 

MEDDIG TART A KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS?

A rendelkezés egyelőre április 11-ig érvényes..