Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Milliókkal jutalmazták a legaktívabb iskolaközösségeket

Milliókkal jutalmazták a legaktívabb iskolaközösségeket

Különösen aktívak voltak az elmúlt közel három hónapban a hegyvidéki diákok, szülők és tanárok, akik nagy számban csatlakoztak a mindennapos mozgást népszerűsítő, „Millió lépés az iskoládért” címmel meghirdetett, országos kihíváshoz. Mindenki nyert, aki részt vett a Magyar Szervátültetettek Szövetsége által elindított akcióban, hiszen lépéseket tett az egészségének megőrzéséért. Ám a legaktívabb XII. kerületi iskolai közösségek sporteszközök vásárlására felhasználható pénzjutalmat is kaptak a Hegyvidéki Önkormányzat, valamint az Aktív Magyarország Program támogatásával.

tamogatas01

„Nagy értéke a kihívásnak, hogy nemcsak mozgásra sarkall, hanem közösségeket erősít és teremt, ezért is kapcsolódtunk szinte az első pillanatban a kezdeményezéshez” – mondta el a nyeremények átadása alkalmából Fonti Krisztina alpolgármester. Kitért rá, hogy a Hegyvidéken tizenhét iskola csatlakozott az akcióhoz, közülük tizenegy teljesítette legalább ötször az Országos Kékkör 2550 kilométeres távját. Így a Németvölgyi, az Arany, a Városmajori Gimnázium, a Zugligeti, a Pannonia Sacra, az ELTE Gyakorló, a Budai Technikum, a Tamási, a Kós, a Gennaro és a Virányos iskola képviselőinek adhatta át az önkormányzat által felajánlott 300–300 ezer forintos jutalmat.

csoportkep01

Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára arról adott hírt, hogy a Kékkört teljesítő 1189 iskola között százszor egymillió forintot sorsoltak ki országosan. A hegyvidéki intézmények nemcsak kiemelkedően aktívak, hanem szerencsések is voltak, hiszen közülük három, az Arany, az ELTE Gyakorló és Városmajori Gimnázium az egymillió forintos sportszervásárlási támogatást is elnyerte.

„A szabadidősportban a mozgás lehetőségét oly módon igyekszünk biztosítani, hogy az élményt jelentsen” – mondta Révész Máriusz, aki drámai statisztikai adatokkal támasztotta alá, miért kell az eddiginél is nagyobb hangsúlyt fektetni az aktív életmód népszerűsítésére. Arról beszélt, hogy az Eurobarométer felmérése szerint a magyarok 59%-a soha nem sportol, míg például Finnországban 8%, Svédországban 12% ez az arány. A halálesetek közel tíz százaléka a mozgásszegény életmódra vezethető vissza, azaz naponta átlagosan 37 ember hal meg amiatt, mert nem mozog rendszeresen. Bár a mindennapos testnevelés több mint egy évtizede bevezetésre került az iskolákban, ezzel együtt nem javul a helyzet, a fiatalok életmódjában nem tapasztalható pozitív változás, évről évre nő az elhízottak aránya.

Az államtitkár bejelentette, hogy a Millió lépés az iskoládért program szeptemberben újraindul, 77 napon keresztül versenghetnek az iskolai közösségek az újabb nyereményekért. „A legnagyobb nyeremény azonban nem az egymillió forint, hanem hogy egyre több ember jön rá, érdemes mozogni” – tette hozzá.

fonti_revesz_grozli05

„A mozgás nemcsak a szervátültetetteknek, hanem mindenkinek jót tesz” – hangsúlyozta Grózli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének stratégiai és orvosi igazgatója, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyár folyamán is elindítanak egy kihívást, Napi 60 címmel. A civil szervezet képviselői június utolsó hétvégéjén, egy adománygyűjtő út keretében vízre szállnak, hogy álló szörfön, naponta hatvan kilométert haladva végigevezzék a Duna teljes magyarországi szakaszát. Eközben a Millió lépés applikációt használó, mintegy kétszázezer embert arra bíztatják majd, hogy hat héten át napi hatvan percet mozogjanak.

A „Napi 60” kihíváshoz Fonti Krisztina is csatlakozik, aki szintén arra buzdítja a Hegyvidéken élőket, mozogjanak minél többet nyáron. „Nagyon szeretek gyalogolni, de az úszás is egészen biztosan jelentős részt fog kitenni a nyári pihenés időszakából” – árulta el kérdésünkre az alpolgármester, ő milyen módon szeretné teljesíteni személyes vállalását.

fonti_revesz_grozli03