Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Megújult a Zugligeti úti rendelő

Megújult a Zugligeti úti rendelő

Gulyás Gergely országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Pokorni Zoltán polgármester adta át a Zugligeti út 60. szám alatti, teljes egészében felújított háziorvosi rendelőt.

„Tizenkét háziorvosi rendelő működik a kerületünkben, ezek közül kilencet már rendbe tettünk” – ismertette Pokorni Zoltán polgármester a három évvel ezelőtt elindított Hegyvidéki Rendelőfelújítási Program eredményeit a nyár folyamán megújult, Zugligeti úti rendelő átadásán. Mint mondta, hétszázmillió forintot különítettek el a program megvalósítására, ebből eddig ötszázmilliót használtak fel.

bejaras05

A polgármester arról is szólt, hogy a kormány támogatásával elkezdődött a XII. kerületben működő klinikák, országos intézetek fejlesztése, és a Szent János Kórház is nagyszabású átalakulás előtt áll. A János kórház fenntartásába került az eddig egyetemi kézben lévő Kútvölgyi-tömb, ahol a kormány 9,3 milliárd forintos hozzájárulásával új szakrendelőt hoznak létre. Ennek orvosszakmai programját már elfogadta az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, bíznak benne, hogy még az ősz folyamán megjelenik a közbeszerzési kiírás az építészeti tervezésre.

„Az alapellátásban is jó orvosokra és méltó körülményekre van szükség” – jelentette ki Gulyás Gergely országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint a Hegyvidéki Önkormányzat példaértékű módon, a jó gazda gondosságával jár el a háziorvosi rendelők szisztematikus megújításával. Kitért rá, hogy a kormány döntött a Szent János Kórház súlyponti kórházzá alakításáról, és ehhez kapcsolódóan folyamatban van az orvosi tartalom meghatározása. Reméli, hogy a centrumkórház építése még ebben a parlamenti ciklusban elindulhat.

staj05

A Zugligeti út 60. szám alatt, a felújítás eredményeképp egy modern háziorvosi rendelő jött létre. Mindhárom praxis külön szobát kapott, illetve egy fektetőt is kialakítottak, ahol például vérvétel, EKG-vizsgálat, mentőre várás esetén nyugodt körülményeket biztosíthatnak a betegeknek. A rendelő teljes területe új burkolatot kapott, megújultak a vizesblokkok, és akadálymentes illemhelyet is létrehoztak.

Az alaprajzi elrendezés racionalizálásával a rendelők tere szellősebb, jobban kihasználható lett. Kicserélték az összes nyílászárót, az orvosi szobák hangszigetelt ajtót kaptak. Korszerűsítették az elektromos hálózatot, a fűtési, gépészeti rendszert, továbbá az épület homlokzatát, a rámpa és a lépcső burkolatát is felújították. A váróban új padokat, asztalokat helyeztek ki.

varo03

A Zugligeti úti rendelő mai épülete 1989-ben készült, ezt megelőzően az angolkisasszonyok egykori istállóépületében működött körzeti orvosi rendelő, az 1950-es évektől kezdve. Dr. Török Katalin és dr. Tulipánt Katalin is ebben a „kisistállóban” – aminek alapjai még mindig láthatóak – kezdett el dolgozni még a ’80-as évek végén.

„A kis, téglalapalakú épületben két rendelő működött. Középen, a cserépkályha körül ültek a betegek, ez volt a váró” – idézte fel a kezdeteket dr. Török Katalin. Elmesélte, hogy a szocializmus felpuhulásának idején egy svájci tulajdonú fogtechnikai cég azzal a feltétellel kapott lehetőséget az egykori istálló telkének beépítésére, hogy az új épületben háziorvosi rendelőt is kialakít. Így végül korszerűbb körülmények közé került az ellátóhely, bár funkcionálisan ez sem volt tökéletes – senki sem kérdezte meg ugyanis az orvosoktól, mit szeretnének.

Sok apró, használhatatlanul kicsi kiszolgálóhelyiség szabdalta fel a doktornő által csak „egérvárnak” nevezett rendelőt, illetve a beépített gépészettel is voltak problémák. A rendelőben például nem lehetett meleg vízben kezet mosni, annyira messze helyezték el a vízmelegítő készüléket. Mindezen felül a harminc évvel ezelőtt kialakított épület mára meglehetősen elhasználódott, az elvetemedett ablakokon keresztül télen annyira húzott be a hideg, hogy a vizsgált betegeket pokróccal kellett takargatni.

„Most már mindannyiunknak külön rendelője van, így nem fordulhat elő, hogy a délelőtti rendelést követő adminisztrációt nem tudjuk befejezni, mert át kell adni a helyet a délutános kollégának. Végre van meleg víz, az új ablakoknak köszönhetően pedig nem húz a hideg és nincs olyan sötét, mint egy sekrestyében” – sorolta a felújítás előnyeit Török Katalin.

rendelo05

Tulipánt Katalin szintén kiemelte annak óriási előnyét, hogy a három praxis három külön helyiségben működhet, illetve tágasabb, világosabb terek jöttek létre a felesleges, apró helyiségek megszűntetésével. Arról is beszélt, hogy az önkormányzat meghallgatta kéréseiket: új beépített szekrényt alakítottak ki, kicserélték a mennyezeti lámpákat, illetve a légkondicionáló beépítésének lehetőségét is megteremtették.

„A betegeim el vannak ájulva, annyira szép lett minden” – fogalmazott Tulipánt Katalin. Nem felejtette el megemlíteni, hogy a páciensei is hozzájárultak a rendelő megszépítéséhez: volt, aki egy új paraván beszerzését ajánlotta fel, míg más az orvosi szobát díszítő panorámaképet hozta ajándékba.