Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Megújult a városmajori műfüves focipálya

Megújult a városmajori műfüves focipálya

A Hegyvidéki Önkormányzat prioritásként kezeli a tömegsport támogatását, és ugyanezt teszi a diáksporttal is annak ellenére, hogy az iskolák fenttartása már hosszú ideje nem önkormányzati feladat. Ezért építtetett korábban négy műfüves futballpályát a kerület, ezek közül a Városmajori Gimnázium által is használtat most teljesen felújították. A műfüves pályát Pokorni Zoltán polgármester adta át a gyerekeknek, akik azonnal birtokba is vették az immáron hibátlan burkolatú létesítményt.

foci01

Jó két évtizede működnek az itteni pályák, amiket nagyon szeretnek a spotbarátok. Délelőtt az iskola diákjai használják, délután pedig a nagyközönség számára tartják őket nyitva.

Évente közel százezren fordulnak meg a két városmajori műfüvesen, úgyhogy bőven itt volt már az ideje a felújításnak már csak azért is, mert a pálya egyes részei már majdhogynem balesetveszélyesek voltak – hívta fel a figyelmet Pokorni Zoltán. A polgármester elmondta, hogy néhány helyen kissé megsüllyedt a terület, ezért az altalajt fel is kellett tölteni. Korábban betonalépítményt használtak, ma már rugalmas gumiréteg kerül a műfű alá. Ez védi a sportolók ízületeit és a szalagokat. Szintén a biztonságos sportolást szavatolja, hogy nem darabokból van összerakva a műfű, hanem egyben fektették le. De ugyanezt szolgálja az új palánk is, ami a játékosok testi épségét hivatott megvédeni.

Pokorni Zoltán reményei szerint hamarosan megvalósulhat a szomszédos pálya átépítése, ami ugyan valamivel fiatalabb, de lassan ez is elhasználódik. A pontos dátumot az önkormányzat költségvetésének elfogadása után lehet meghatározni. Jelenleg is zajlik a MOM Sport kertjében lévő pálya rekonstrukciója, 1-2 év távlatában pedig a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium telkén lévőt is felújítják.

mufuves_palyaavato07

„Nagy előny, hogy ezek a műfüves pályák egész évben rendelkezésre állnak nemcsak tavasszal és nyáron, hiszen ősszel egy légtartásos sátor kerül föléjük. Kétségkívül nem a legszebb megoldás, és a környéknek élők emiatt panaszkodni szoktak, de ennél zavaróbbak a kiszűrődő zajok. A Testnevelési Egyetem Csörsz utcai sátra esetében a lakók nyugalma érdekében kénytelenek voltunk az egyetem rektorával egyeztetni, hogy szigorúan szabályozza a pálya használatát” – emlékeztetett a polgármester, aki leszögezte, hogy a Városmajorban szerencsére nem ez a helyzet, nincsenek a közelben lakóépületek, így a focizás senkit sem zavar. Megemlítette, hogy egyébként ma már igényesebb megjelenésű, merevvázas sátrakat telepítenek – ez látható a MOM Sport műfüves pályáján is -, ennek környezetvédelmi és energetikai okai vannak. Jóval kisebb az energiafelhasználása, mert nincs szükség folyamatos légbefúvásra, ráadásul egyszerűen „nyáriasítható” azzal, hogy az oldalfalai felhajthatók.

palya01

Pokorni Zoltán arról is beszélt, hogy a négy önkormányzati műfüves focipályán kívül számos sportolási lehetőség érhető el a kerületben. Elég a három uszodára vagy a Városmajor parkban üzemelő teniszpályákra gondolni, ahogyan új sportlétesítmények is épülnek. Ilyen a Lejtő utcai beruházás, amelynek keretében teniszpályákat is építenek. A terveket a főépítészi iroda már jóváhagyta, a munkálatok rövid időn belül elindulhatnak.

Szebedy Tas kiemelte, hogy kevés olyan iskola van a fővárosban, amelynek egyszerre két, valóban aktív sportolásra lehetőséget adó műfüves pálya áll a rendelkezésére. „A testnevelésórákon 820 tanulónk vesz részt, így délelőttönként igencsak intenzív az igénybevétel. Szívesen jönnek ide a gyerekek, és persze a foci a legnépszerűbb, de más sportágak is helyet kaphatnak a pályán” – hangsúlyozta az intézmény igazgatója. Megemlítette, hogy hosszú időbe telt, míg tönkrement a pálya, igazán csak ez elmúlt évben jelentkeztek a gondok, így remélhetően a felújítást követően újabb húsz évig tudják majd használni.

palya03

Móczán Mónika kifejtette, hogy a kerület sportéletének egyik fontos pillérét jelentik a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. üzemeltetésében lévő focipályák. Az önkormányzat cége látja el a sporttal kapcsolatos közfeladatokat, beleértve a diáksport szervezését. Ebben fontos szerepet kap a labdarúgás, az iskolák közötti bajnokságot a műfüves pályákon szervezik.

„A foci kiemelt helyet foglal el a diák- és tömegsportban, a négy pályán naponta több százan fordulnak meg, délelőtt a diákok, délután a lakosság kap erre lehetőséget és ez is azt mutatja, mennyire fontos a sportinfrastruktúra biztosítása és fenntartása, hiszen erre megvan a valós igény”.

A Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője hozzátette, hogy az iskola mellett egy külső beton kosárpálya is található, ami szintén elhasználódott. Remélhetőleg ezt is sikerül az önkormányzat segítségével felújítani.