Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Megnyílt a Munkácsy-díjasok tárlata a Hegyvidék Galériában

Megnyílt a Munkácsy-díjasok tárlata a Hegyvidék Galériában

Az 1950-ben alapított Munkácsy Mihály-díj kiemelkedő képzőművészeti tevékenység elismerésére adományozható állami kitüntetés, amely minden év március 15-én kerül átadásra, és legfeljebb hét személy kaphatja meg. A Hegyvidék Galéria 2017 óta egy csoportos tárlat keretében mutatja be az adott évben díjazott művészeket, 2024-ben is folytatva a kiállítássorozatot.


kiallitas02

 

Idén Babusa János szobrászművész, Bánki Ákos festőművész, Nagy Barbara képzőművész, Nagy Gabriella festőművész, Pelles Róbert festőművész, Szerényi Gábor grafikusművész és Uray-Szépfalvi Ágnes festőművész kapta meg a rangos elismerést – akiket elsőként Kallós Judit kurátor, a Hegyvidék Galéria művészeti vezetője köszöntött. Pokorni Zoltán polgármester is gratulált a díjazottaknak, majd a kezdetekre emlékezve a kiállítóhely létrejöttéről beszélt. 2017-ben indult el a sorozat, amikor jelenlegi helyére költözött a galéria, amely azelőtt a Városmajor utcában, összenyitott lakásokban működött, és koránt sem voltak ilyen impozáns kirakatai. „Nem véletlen, hogy a nagy képek kerülnek a főfalra, a buszról is lehet élvezni a látványt.” – emelte ki a hely jellegzetességét, amely korábban könyvtárnak, majd kávézónak, aztán gyógyszertárnak adott otthont. A MOME diákjainak hirdették meg a lehetőséget, találják ki, hogyan lehetne esztétikus, egységes galériává alakítani a teret. Az ő terveik alapján alakult ki ez a sajátos dimbes-dombos padlózat is. „Azt gondolom, jó munkát végeztek, ez az egyik legszebb galéria Budapesten!” – vélekedett, majd hozzátette, nagyon büszkék rá, hogy hívásukra mindig eljönnek az év Munkácsy-díjasai. „Bízom benne, hogy megszeretik a galériát és eljönnek később is. Önöknek erre van esélyük, nekem ez az utolsó köszöntőm. Szeretettel búcsúzok mindenkitől, a következő köszöntőt már más fogja tartani. Minden jót kívánok!” – zárta szavait Pokorni Zoltán.


pz04

 

„Egy ilyen kiállítás mindig jelzi, milyen folyamatok zajlanak a kortárs magyar képzőművészetben, milyen trendeket ismerünk fel, mit támogat a kulturális kormányzat, és mit a szakma – egy lehetséges kortársi atmoszférába csöppenünk. A tárlat óriási erénye, hogy a szakma és a nagyközönség tájékozódását segíti; a művekkel együtt jelennek meg a díjazottak – láttatva, kik, milyen alkotások állnak a nevek mögött, figurális illetve absztrakt művészeti törekvésekkel.” – taglalta megnyitójában Feledy Balázs művészeti író, majd röviden bemutatta az alkotókat és műveiket. Nagy Barbara feketére festett metszett fatáblái a grafika és a festészet határán helyezkednek el. Nagy Gabriella a természet vonzásában dolgozik, de az idillben mindig van valami disszonáns, ami nagyon kortársivá teszi. Uray-Szépfalvi Ágnes antropocentrikus festő, témái a Bibliától a mitológián át összetettek. Bánki Ákos képeit az új generáció rendkívül erőteljes expresszivitása jellemzi. Pelles Róbert lírai elemekkel telített absztrakt, szín- és tónus-gazdag triptichonján a születést enigmatikus módon fogalmazza meg. Szerényi Gábort összművészként méltatta Feledy; grafikus, író, újságíró, szerkesztő, mindenekelőtt bravúros rajzoló, folyamatosan megújuló, kimeríthetetlenül gazdag formai és tartalmi leleményekkel operál. Babusa János kőfaragó szobrászként kezdte a pályát, és lett a követ ma is nagyon szerető mesterből bronzos szobrász, a tradíciók művésze, a kortárs magyar köztéri szobrászat jeles egyéni alkotója.


kiallitas12

 

„Értékes, változatos, összetett a kiállított anyag, ki-ki megtalálja a hozzá közelálló stílust, magatartást.” – summázta Feledy Balázs a tárlatot, amelyet Ács Dominika és Nemes-Jeles Judit fuvolaművészek előadásukkal foglaltak zenei keretbe.


kiallitas04

 

 A kiállítás 2024. június 28-tól július 20-ig, keddtől péntekig 10:00–18:00, szombaton 10:00–14:00 között tekinthető meg a Hegyvidék Galériában (1126 Budapest, Királyhágó tér 10.)