Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Megnyílt a budai Egyszülős Központ a Hegyvidéken

Megnyílt a budai Egyszülős Központ a Hegyvidéken

Megnyílt az Egyszülős Központ a Hegyvidéken, a Magyar Jakobinusok terén hétfőn, az egyszülős családok világnapján.

Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök az ünnepségen hungarikumnak nevezte az intézményt, hozzátéve, az a világon egyedülállónak számít.
Elmondta: félmillió gyermek él Magyarországon egyszülős családban, rájuk gondolnak elsősorban, amikor az egyszülős családok támogatását kiemelten fontosnak tartják.


egyszulos3

Nagy Anna, az Egyszülős Központ alapítója úgy fogalmazott: gyermeket nevelni csoda. Az egyszülős családok több mint a fele szegény, ezért nincs forrás például különórákra, esetenként tízóraira sem - emelte ki. Fontosnak nevezte a kormányzati intézkedéseket, például az új tartásdíjtörvényt. Ez azoknak a családoknak nyújt célzott támogatást, amelyeknek a legnagyobb szükségük van rá - mondta az Egyszülős Központ vezetője.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, a budapesti 3-as számú választókörzet kormánypárti képviselőjelöltje kiemelte: tavaly márciusban született meg a budai központ létrehozásának terve, azt Novák Katalin családokért felelős miniszterként felkarolta, és a hegyvidéki önkormányzat is támogatta.


egyszulos4

Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere szerint az Egyszülős Központ támaszt és új lehetőségeket jelenthet mindazoknak a szülőknek, akik egyedül küzdenek a néha kilátástalannak tűnő feladataikkal.

A most átadott budai központban több mint kétszáz négyzetméteren alakítottak ki rendezvénytermet, játszóházat, kávézót - mondta.
A héten megkezdi a központ azt az önkéntes segítő munkát is, amellyel a Magyarországra menekülő kisgyermekes ukrajnai-kárpátaljai családoknak játszóházat, gyermekmegőrzést biztosítanak.


egyszulos


A szervezet tájékoztatása szerint már több mint 160 egyedülálló szülőnek segített munkát találni az Egyszülős Központ.

A központ három éve indította el az egyedülálló szülők munkaerőpiaci elhelyezkedését segítő ingyenes programját, amelynek részeként tanácsot adnak az önéletrajz és a motivációs levél megírásához, valamint a sikeres állásinterjúhoz. Konkrét állásközvetítéssel is segítik a szülőket, az elhelyezkedésük után pedig hat hónapig utánkövetik őket a munkavállaló és a munkaadó szempontjából is.
A program 2019-es indulása óta 452 egyedülálló szülőnek segítettek az elhelyezkedésben, közülük 162-nek talált a központ állást, és 189 céget vagy vállalatot vont be a programba - írták.

egyszulos2


Az Egyszülős Központ - a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által koordinált - INCORPORA Programhoz csatlakozva biztosítja az egyszülős családok számára a támogatást.
A budapesti Egyszülős Központ 2018 májusában nyílt meg, hogy gyakorlati segítséget és közösséget nyújtson azoknak a családoknak, ahonnan hiányzik az egyik szülő. Az elmúlt több mint három évben a központ több mint hetvenféle szolgáltatásával mintegy 26 ezer családot ért el.
Magyarországon ma több mint félmillió gyereket egyetlen szülő nevel, az egyszülős családok száma körülbelül 300 ezer.

(Fotók: MTI)