Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Megjelentek az első demenciabarát üzletek

Megjelentek az első demenciabarát üzletek

Kiemelten fontos a Hegyvidéki Önkormányzat számára, hogy az itt élők biztonságos környezetben tölthessék mindennapjaikat. Az idősek, különösen a demenciával élők megkülönböztetett figyelmet igényelnek, ezért az önkormányzat vezetése célul tűzte ki, hogy a XII. kerület váljon demenciabaráttá. E célkitűzés jegyében indult képzés az idősekkel kapcsolatba kerülő intézmények, szolgáltatók munkatársai számára. Azok a boltok, amelyek dolgozói részt vettek a foglalkozáson, a kirakatukra helyezett emblémával hirdethetik magukról, hogy demenciabarát üzletként várják vásárlóikat.

matrica01

„A demencia mára népbetegséggé vált, és szinte nincsen olyan család, amely ne lenne valamilyen módon érintett. A Hegyvidéken nagyon sok idős ember él, ezért a demencia is sokakat érint” – érzékeltette a probléma súlyát Fonti Krisztina alpolgármester, aki a boltvezetőkkel közösen elsőként a Németvölgyi úti Szent Ágnes Gyógyszertár, valamint a Böszörményi úti Rigó Jancsi, illetve Szamos Marcipán cukrászda portáljára helyezett ki „Demenciabarát üzlet” feliratú, figyelemfelkeltő matricát.

szamos_cukraszda07

Az alpolgármester elmondta, egy évvel ezelőtt járt Abbiategrassoban, az első olasz demenciabarát városban. Itt kiváló példákat látott arra, hogyan lehet felkészíteni egy település üzleteinek, szolgáltatónak dolgozóit azokra a helyzetekre, amikor demenciával élő idősekkel találkoznak. Ahogy az olasz kisvárosban, a Hegyvidéken indított képzéseken is arról szerezhetnek ismereteket a résztvevők, miképpen lehet felismerni a demencia korai tüneteit, illetve miként kell bánni azokkal az emberekkel, akik ezzel a tünetegyüttessel küzdenek.

Fonti Krisztina kitért rá, hogy az önkormányzat már az elmúlt években is sok mindent tett a demenciával élők és családjaik érdekében. Elindította az Alzheimer Cafét, amely a hozzátartozóknak nyújt segítséget, az Alzheimer világnapján pedig, hogy a demencia egyre kevésbé legyen tabutéma, évről évre közös sétára invitálják a Hegyvidéken élőket. Az elmúlt hónapokban zajlottak le azok a tréningek, amik keretében az üzletek, gyógyszertárak dolgozói mellett a rendőrség, a rendészet, illetve a polgármesteri hivatal és az önkormányzati intézmények munkatársai vettek részt jelentős számban.

rigo_jancsi_cukraszda06

„Szeretnénk folytatni a programot, újabb képzéseket tartani” – jelentette ki az alpolgármester. Mint mondta, a következő lépésben kilencedik évfolyamos középiskolások körében szervez érzékenyítő foglalkozásokat az önkormányzat, hiszen – ahogy azt az abbiategrassoi példa is igazolta – rendkívül hasznos a generációk közötti együttműködés, kapcsolat.

szent_agnes_patika09