Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Mécsesek gyúltak 1956 hőseinek emlékére

Mécsesek gyúltak 1956 hőseinek emlékére

1956. november 4-e súlyos tragédiával köszöntött ránk, hajnali 4 órakor megkezdődött a szovjet hadsereg általános támadása. Ez a nap lett az ’56-os forradalom és szabadságharc véres leverésének napja, az idegen hatalom ellen küzdő nemzet gyásznapja.

gyertyagyujtas11

A hősök és áldozatok emlékére a Városháza téren rendezett ünnepi műsort a Hegyvidéki Önkormányzat. A programon Bereményi Géza Corvin-köziekről írt verse, valamint Albert Camus „A magyarok vére” című művének egy részlete hangzott el Takács Bence előadóművész tolmácsolásában. Heinczinger Mika, a Misztrál Együttes tagja Kárpáti Tibor megzenésített versét, a Gyöngyöt az embernek című, szívbemarkoló dalt játszotta el a közönségnek. Az ünnepség végén gyertyát gyújtottak a megjelentek, az önkormányzat nevében Fonti Krisztina alpolgármester lobbantott lángra egy mécsest ’56 hőseinek emlékére.

gyertyagyujtas07

„A forradalom dicsőséges pillanatai mellett a fájdalmas pillanatokra, az áldozatokra, a hősökre is emlékeznünk kell – mondta el az alpolgármester. – Nemcsak azok a hősi áldozatai '56-nak, akik az életüket adták a szabadságért, hanem azok is, akik hosszú éveket, akár évtizedeket töltöttek börtönben, illetve akik arra kényszerültek, hogy elhagyják az otthonukat, a hazájukat. Fontos tehát, hogy emlékezzünk rájuk, megemlékezzünk azokról a napokról is, amikor a nagyvilág magára hagyta Magyarországot és magára hagyta a forradalom hőseit.”

gyertyagyujtas10