Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Már lehet szavazni a Kaszás Attila-díj idei jelöltjeire

Már lehet szavazni a Kaszás Attila-díj idei jelöltjeire

Csankó Zoltán, Fehér László, Fila Balázs és Nagy Cili színművészek közül kerül ki az idei Kaszás Attila-díjas – jelentették be a Nemzeti Színházban tartott sajtótájékoztatón október 26-án.

Közös sajtótájékoztatón mutatta be a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Petőfi Kulturális Ügynökség az idei Kaszás Attila-díj harmadik, közönségszavazásos fordulójába bejutott jelöltjeit. Eredendően negyvenegy színészt terjesztett fel az elismerésre saját társulata, mostanra négyen maradtak versenyben: Csankó Zoltán, a Győri Nemzeti Színház; Fehér László, a Forte Társulat; Fila Balázs, a József Attila Színház; valamint Nagy Cili, a Weöres Sándor Színház színművészei az idei jelöltek.


fila_csanko_pokorni_zavogyan_ratoti01


A díjat Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere Szűcs Gáborral, a Mozaik Művészegyüttes elnökével közösen alapította, és immáron tizenhatodik alkalommal adják át. Ahogy azt a sajtótájékoztatón többször is hangsúlyozták, kifejezetten demokratikus úton választják ki a díjazottat: az első fordulóban a társulatok terjeszthetnek fel a díjra körükből valakit, a második fordulóban szakmabeliek titkos szavazása által szűkül le a jelöltek névsora, a harmadik, utolsó körben pedig a közönség dönt arról, hogy fennmaradó művészek közül ki érdemli ki leginkább az elismerést.


pokorni_zoltan03


Rátóti Zoltán Kossuth-díjas színművész, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója köszöntője elején bevallotta, mindig megremeg a hangja, ha a Kaszás Attila-díjról esik szó. Egy osztályba járt az elhunyttal a Színház és Filmművészeti Főiskolán, rengeteg közös emlék köti össze őket. Ahogy fogalmazott, inkább hívná meg egy kávéra egykori barátját, mintsem hogy a nevét viselő díj sajtótájékoztatóján mondjon beszédet…


ratoti_zoltan03


Kiemelte, a díj nem kizárólag szakmai elismerés, a mesterségbeli tudás megléte mellett az is elengedhetetlen, hogy a jelöltek közösségteremtő személyiségek legyenek – mint amilyen Kaszás Attila is volt. Rátóti végül megköszönte mindenki munkáját, aki hozzájárul a díj fennmaradásához és ezáltal Kaszás Attila emlékének ápolásához, valamint gratulált az idei jelölteknek.


Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára egy József Attila-idézettel kezdte felszólalását: „Van egy színház, végtelen és mibennünk lakik.” Ez a verssor is rámutat arra – folytatta az államtitkár –, hogy a színház nem egy elvont, elszigetelt világ, egy színész csak a közönséggel szorosan összefonódva képes kiteljesedni. Nem véletlen tehát, hogy a színházbarátok szavazatai is latba esnek a díj odaítélésekor. Hozzátette, hogy ez az elismerés – amely az elmúlt tizenöt évben egyre komolyabb rangot vívott ki magának – nem egy, a díjazott pályafutásának végét jelző gesztus, hanem sokkal inkább megerősítés és bátorítás a jövőre nézve.


zavogyan_magdolna03


Pokorni Zoltán, kerületünk polgármestere felidézte a díj megalapításának körülményeit: Szűcs Gábor, a Mozaik Művészegyesülete kereste meg az ötlettel, melyből 2008-ban, a magyar kultúra napján lett valóság. Pokorni elmondta, azóta is nagyon büszke a díjra és arra is, hogy az nem került a jobb- és a baloldal, a kormány és az ellenzék közötti viták kereszttüzébe – Kaszás Attila közkedveltsége, valamint a halála fölött érzett megrendülés elejét vették ennek.


A polgármester szerint nagyon gazdag a színházi élet Magyarországon, a határon túli magyar közösségek megmaradása szempontjából pedig különösen fontos a kultúra ezen szegmense. Pokorni végezetül gratulált és sok szerencsét kívánt az idei jelölteknek, valamint biztatta a színházbarátokat arra, hogy adják le szavazatukat kedvencükre.


A beszédek után a jelöltek kisfilmekben mutatkoztak be, egyben kifejtették gondolataikat a díj kapcsán. A Kaszás Attila-díj hivatalos honlapján (www.kaszasattiladij.hu) megtekinthetőek a videók.


„Senki sem csillog magától” – Nagy Cili, a szombathelyi Weöres Sándor Színház színművésznője fogalmazott így az őt bemutató kisfilmben, utalva arra, hogy a színház közösségi műfaj, őt magát is elsősorban az együtt játszás öröme élteti munkája során. Elárulta, pályája kezdetén annyira szorongott az előadások előtt, hogy remegett keze-lába. Úgy küzdötte le izgatottságát, hogy tudatosította magában, felkészült a szerepre, ezért nincs veszítenivalója. A művésznő arra is rájött az elmúlt tíz év során, hogy a színészetben a játékosság a legfontosabb, még akkor is, ha drámai szerepet kell eljátszani.


Csankó Zoltánt immáron harmadízben jelölte a Győri Nemzeti Színház, a színművész meg is jegyezte viccesen, hogy ha ezúttal sem kapja meg az elismerést, kénytelen lesz saját magát megjutalmazni egy tiszteletbeli Kaszás Attila-díjjal… Már csak amiatt örülne ennek az elismerésnek, mert jó barátja volt a névadónak. Azt azonban sietve hozzátette, ettől még más is megérdemli a kitüntetést – elvégre a Kossuth-díjasok sem ismerik személyesen Kossuth Lajost…


csanko_zoltan01


Fehér László harminchárom évesen, azaz krisztusi korban kaphatja meg a Kaszás Attila-díjat, amennyiben őrá érkezik majd a legtöbb szavazat. A Kárpátaljáról származó színművész szerint éppen olyan korban van, hogy vissza tud tekinteni eddigi életművére, levonva abból a szükséges tanulságokat. Vidnyánszky Attila édesanyjánál kezdte bontogatni színészi szárnyait, tőle tanulta az alapokat. Fehér László édesapja színházi világosító volt, fia ezért ügyel arra, hogy minden előadás végén kimutasson a kollégákra; öltöztetőkre, sminkesekre, hangtechnikusokra, jelezve, a taps nekik is szól. A színész felidézte azt a pillanatot, amikor végleg eldőlt a sorsa: tizenegy-tizenkettő éves lehetett, amikor egy iskolai előadás után – amelyben János vitézt alakította – kipillantott a nézőtérre és ott szeretett, évekkel korábban elhunyt nagymamáját vélte felfedezni.


Fila Balázs, a József Attila Színház színművésze hálás a sorsnak, hogy mindig tartozott valamilyen társulathoz és nem szabadúszóként kell boldogulnia. A főiskola elvégzése előtt a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatának tagja volt, a diploma megszerzése után az Operettszínházban dolgozott, 2008-ban szerződött át a József Attila Színházhoz. Elmondta, ahhoz, hogy a színpadon meg tudjon nyílni, szüksége van arra, hogy szoros viszonyban legyen a társakkal. Ez a József Attilában adott: társulata immáron hatodik alkalommal jelölte a Kaszás Attila-díjra. Fila egyszerű vidéki családból származik, nagyszülei cselédek voltak – alázatát hátterének is köszönheti. Jelölése szerinte annak is köszönhető, hogy mindig mindenkihez van egy jó szava. A közönség szeretete is megerősíti abban, hogy munkáját érdemes szívvel és lélekkel csinálni.


file_balazs01

November 30-a éjfélig lehet szavazni a jelöltekre a www.kaszasattiladij.hu oldalon. A díj egymillió-nyolcszázezer forintos pénzjutalommal is jár a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Raiffeisen Bank jóvoltából. A díjátadó ünnepséget december 5-én tartják a Vígszínházban.