Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Magánkerti faosztás, ágaprítás és komposztláda osztás a Zöld Iroda szervezésében

Magánkerti faosztás, ágaprítás és komposztláda osztás a Zöld Iroda szervezésében

Magánterületi faosztás

Szeretnénk figyelmébe ajánlani az Árnyas Hegyvidék Program részeként meghirdetésre kerülő magánterületi faosztást, melyet az előzetes igényfelmérés alapján a közel 900 fős válaszadók 96%-a támogatott.

A programban XII. kerületi lakóhellyel rendelkező lakosok igényelhetnek ingatlanonként ingyenesen maximum 4 db őshonos 1,5-1,8 méter magas, szabadgyökerű erdei facsemetét, fasuhángot, hogy a klímaváltozásra most felkészülve tovább zöldítsék kertjüket, és élvezzék a cseperedő fák által nyújtott árnyékot.

Jelentkezni kizárólag online Hegyvidék Fiók létrehozását követően a Zöld Iroda fül alatt, csak azonosított fiókkal rendelkezők tudnak.

Jelentkezési időszak: 2023. szeptember 14. csütörtök 10 órától október 18. szerda 16 óráig vagy a rendelkezésre álló készlet kimerüléséig.

További részletek: https://zold.hegyvidek.hu/lakossagi-programok/arnyas-hegyvidek-program/magankerti-faultetes


Ágaprítás

Jelentkezési időszak: 2023. szeptember 21. 10 órától november 3. 13 óráig

Az akció keretében a Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája által megbízott vállalkozó a helyszínen felaprítja a kerti munkálatok során keletkezett ágakat, gallyakat. Az apríték a darálást követően helyben marad, így helyben felhasználható, hasznosítható (talajtakarás, komposztálás).

A szolgáltatás a kerületi lakosok számára ingyenes az alábbi feltételekkel:

  • előzetes regisztrációhoz kötött,
  • egy címen, egy időszakban, csak egy regisztráció adható le,
  • regisztrált címenként maximum 10 m3 zöldhulladék aprítása biztosított.

Nagyobb mennyiség esetén a darálást a vállalkozó visszautasíthatja!

További részletek: https://zold.hegyvidek.hu/lakossagi-akciok/agapritasi-akcio/lakossagi-agapritasi-210310


Komposztláda osztás

Célunk, hogy a kerületben termelődő háztartási hulladék mennyiségét csökkentsük, illetve, hogy a zöldhulladék helyben kerüljön hasznosításra. A komposzt nem más, mint a szerves anyagok szabályozott bomlásával előállított értékes talaj-tápanyag. A kerti zöld hulladékot, leveleket, fűnyírás utáni nyesedéket stb. A talajban élő mikroorganizmusok lebontják és egynemű, barna komposzttá alakítják. Végül egy tápanyagban gazdag, a növények trágyázására alkalmas, humuszos földszerű anyag keletkezik. A komposztálás legfontosabb előnye, hogy a hulladékból értéket teremthetünk. Nemcsak a zöldhulladék elszállítását spóroljuk így meg, hanem a kerti talajt is jobbá tehetjük az elkészült komposztföld szétterítésével.

A komposztáló eszközök igénylése ingyenes, azonban előzetesen meghirdetett időszakban történő jelentkezéshez és az átvétel előtt egy ismeretterjesztő előadás meghallgatásához kötött. Ennek hiányában nincs lehetőség a komposztáló keretek átvételére.

Az eszközök igénylésének további feltétele a bejelentett kerületi lakcím.

A korlátozott készlet miatt egy ingatlanra – annak méretétől függetlenül – egy komposztáló keret igénylésére van lehetőség. Az ezen felüli igények az iroda munkatársai által törlésre kerülnek!

A jelentkezési időszak: 2023. szeptember 21. (csütörtök) 10 órától 2022. október 20. (péntek) 13 óráig.

Jelentkezés és részletek: https://zold.hegyvidek.hu/lakossagi-akciok/komposztalasi-program


Továbbá ajánljuk figyelmébe a Zöld Iroda további felhívásait:

Keressük a Hegyvidék szép, különleges fáit: https://zold.hegyvidek.hu/lakossagi-programok-230913/keressuk-hegyvidek-szep

Magánkertekben található természetes tavak - felhívás: https://zold.hegyvidek.hu/lakossagi-programok/magankertekben-talalhato

Kertemben a természet pályázat: https://zold.hegyvidek.hu/lakossagi-akciok/kertjeinkben-termeszet/kertemben-termeszet-230411