Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Külön a pályákon a síelők és a szánkósok

Külön a pályákon a síelők és a szánkósok

A Normafa a 19. század vége óta több tízezer látogató számára téli sportolási és kikapcsolódási lehetőséget is nyújt. Hajdan több lesiklópálya, sőt még síugrósánc is várta a téli sportok szerelmeseit. Most új fejezet nyílhat a Normafa történetében azzal, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat megkezdi az Anna-rét melletti kedvelt szánkózó- és sífutóterület hópótlásának előkészítését.

A fejlesztést alapos és felelős szakmai munka alapozta meg. Nyolc éven át tartott a több vegetációs cikluson átívelő, többször aktualizált Natura 2000 hatásvizsgálat, amelyhez 2015-től előzetes környezeti hatásvizsgálat is társult. Ezek, valamint az erdőigénybevételi és a természetvédelmi engedélyek alapján újulhat meg a téli Normafa.

A vizsgálatok igazolták, hogy a téli sportok nem veszélyeztetik a környezetet és az élővilágot. A hóréteg vastagságának növelése viszont elősegítheti a gyepen a mechanikai sérülések elkerülését, a kiegészítő hópótlás pedig az olvadás után javítja a talaj – és így az őshonos növényzet – helyzetét a sajnos egyre szárazabb területeken.

A védett növényeket biztonságosan elkerülve – a megfelelő engedélyek alapján – egy csőrendszer kerül a földbe, amihez csak a téli szezonban csatlakoznak a kizárólag tiszta vizet felhasználó hókészítő eszközök. A csővezeték nyomvonalát a Duna Ipoly Nemzeti Park munkatársai helyszíni bejáráson jóváhagyták, a kivitelezés megkezdése után a munkát természetvédelmi szempontok alapján rendszeresen ellenőrizni fogják. A munkához sem fa, sem cserje kivágására nincs szükség, a nyomvonalban felszedett gyepes termőtalaj pedig természetesen visszahelyezésre kerül.

A Normafán a 2010 és 2020 közötti években átlagosan 46 napig volt hótakaró, ebből 23 napig 10 cm-nél vastagabb. Egy hosszabb, kiszámíthatóbb téli sportidény feltehetőleg elejét veheti annak a problémának, amit a rohamszerű, néhány hétvégére koncentrálódó lakossági terhelés jelent. A munkálatok befejeztével várhatóan 3-3,5 hónapon keresztül lesz használható téli sportolásra a terület.

Fontos hangsúlyozni, hogy nem sícentrum épül a turistáknak, hanem gyakorlópálya a tanulóknak, a kezdőknek, hogy a Normafán biztonságos helyen, olcsón tanulhassanak, és elkerülhessék a felkészületlenségből adódó baleseteket. A cél, hogy a következő téltől kevés utazással, extra költségek nélkül, minél több gyerek és felnőtt számára biztosítsunk téli sportolási és kikapcsolódási lehetőséget.

Kiemelt kép: Fortepan / Fortepan