Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Kulcsátadás az egykori Istenszeme fogadónál

Kulcsátadás az egykori Istenszeme fogadónál

Az állam élt elővásárlási jogával és megszerezte a főváros által privatizálni kívánt Haggenmacher-villát, ahol egykor az Istenszeme fogadó működött. A kormány közbelépésének köszönhetően köztulajdonban maradó, értékes műemlék kulcsait Pokorni Zoltán polgármester és Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár vette át a helyszínen.

pokorni_furjes01

„A főváros meglepően olcsón, nettó 400 millió forintért hirdette meg az ingatlant. Gazdára is talált, de egy kisebbfajta népmozgalom indult el, hogy inkább maradjon közösségi tulajdonban, ne privatizálják ezt a közel 40 ezer négyzetméteres telket a rajta lévő műemlékkel együtt” – ismertette az elmúlt hetek fejleményeit Pokorni Zoltán.

haggenmacher_villa03

Fürjes Balázs megerősítette, hogy széleskörű egyetértés bontakozott ki az ügyben. Mint mondta, teljesen különböző pártállású önkormányzati képviselők, civilek, továbbá a polgármester és ő maga is egyetértettek abban, hiba lenne privatizálni ezt a jelentős műemléket, inkább köztulajdonban kell tartani és fel kellene újítani. Ezért személyesen terjesztette elő a kormánynak azt a javaslatot, hogy az állam éljen elővásárlási jogával és biztosítson pénzt az ingatlan megvásárlására.

haggenmacher_villa05

„Kivédtük a privatizációt, köztulajdonban, közösségi használatban marad az egykori Istenszeme fogadó. A kormány és a Hegyvidéki Önkormányzat együttműködésével új fejezetet nyithatunk a hely történetében” – közölte az államtitkár.

A polgármester elmondta, hogy a terület jövőbeni funkcióját illetően ki fogják kérni számos szervezet véleményét, továbbá a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem építészeti tanszékét is bevonják a közös gondolkodásba. Természetesen bárki más is javaslatot tehet, e célból egy külön felületet fognak létrehozni az önkormányzat honlapján.

„Mindenkinek szárnyalhat a fantáziája. A megvásárlás után reményeink szerint a felújítás kapcsán is számíthatunk a kormány támogatására, de olyan funkciót kell ide álmodni, ami eltartja magát: vagy normatív támogatást élvez, vagy olyan bevételt remélhet, ami a folyamatos, napi működést fedezni tudja” – vázolta fel a jövőbeli fenntartás kereteit Pokorni Zoltán.