Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

boszi_kert01

Közösséggé érlelődött a Böszikert

Mindössze két hónap telt el az első palánták elültetése óta, mégis, mára buján zöldellő terület lett a Böszörményi úton a Hegyvidék első közösségi kertje. Az ágyásgazdák bő termésre számíthatnak, de talán ennél is fontosabb, hogy a környékbeliekből összeállt Böszikert-csapat összetartó közösséggé érlelődött.

„Látszatra paradicsomot, karalábét, tököt, kaprot és kukoricát ültetünk, valójában kapcsolatokat hozunk létre, amik tartósabbak, mint az egynyári növények” – fogalmazott Pokorni Zoltán polgármester annak alkalmából, hogy Fonti Krisztina alpolgármesterrel, a kert kezdeményezőjével és Rosta Gábor szakmai vezetővel együtt hivatalosan is átadta a Böszikertet. Kiemelte, hogy egy közösségi kertben a legfontosabb a közösség, amit az együtt végzett munka élménye teremt meg a környéken élők számára.

boszi_kert06

A polgármester elmondta, évekkel ezelőtt Rosta Gáborral már nekifutottak annak, hogy megfelelő helyszínt keressenek a Hegyvidéken egy közösségi kertnek, ám eredménytelen volt a próbálkozásuk, a sűrűn beépített részeken – ahol egy ilyen kertre leginkább igény van – nem találtak erre alkalmas területet. Aztán amikor a kialakult gazdasági válság miatt ideiglenesen felfüggesztették a Böszörményi úti irodaház helyén építendő lakótömb fejlesztését, Fonti Krisztina javasolta azt, hogy amíg nem indul újra a beruházás, itt működjön a Hegyvidék első közösségi kertje.

boszi_kert07

„Nem tudjuk, hány szezont fog megélni a közösségi kert, de azon vagyunk, hogy ha nem is maradhat itt az idők végezetéig, valahol máshol, vagy akár több helyen legyen majd folytatása. Minden ötletet szívesen fogadunk, mert elég nehéz jó helyet találni” – hívta fel a figyelmet Pokorni Zoltán.
„Örülök, hogy az önkormányzat a javaslatom mellé állt és megszületethetett a kert” – jelentette ki Fonti Krisztina, aki környékbeli lakóként, egy ismerősével együtt maga is az egyik ágyás gazdájává vált, és szinte mindennap lejár ide. „A férjem mindig mondja, ne maradjak sokáig, de aztán rendszeresen itt ragadok, mert beszélgetünk, ötleteket, praktikákat cserélünk, megnézzük egymás növényeit” – mesélte, hozzátéve: jó dolog kertészkedni, de a legjobb az egészben a közösségi élmény.

boszi_kert15

Az alpolgármester azt tapasztalta, hogy már az előkészületek során összeért a csapat. A tagok többsége már az első, január végén megtartott kertindító fórumon megjelent, azt követően pedig több gyűlésen, foglalkozáson vettek részt együtt.
„Két hónappal ezelőtt, május közepén volt az első ültetőnap. Akkor még csak reméltük, hogy ilyen gyönyörűen megnőnek a növények, és ilyen sok termés lesz rajtuk. Egyetlen elhanyagolt ágyás sincs a területen, mindenki rendkívül gondosan foglalkozik a növényeivel, a közös részek is szépen gondozottak” – mutatott körbe büszkén a kertben Fonti Krisztina.

boszi_kert23

„Sűrűn beépített a Böszörményi út és környéke, nagyon jól jön itt egy közösségi kert” – nyilatkozta Rosta Gábor, a Városi Kertek Egyesület elnöke, aki úgy látja, a közösség tagjai odafigyelnek, vigyáznak a kertre és egymásra is. A szakmai vezető köszönetet mondott a Böszikert megvalósításáért a tagoknak, továbbá az önkormányzat vezetőinek, munkatársainak és a kivitelezőknek.

boszi_kert20

Szalai Orsolya Zita tájépítész tervező, valamint a kerttagok számára képzést, személyes tanácsadást nyújtó növényorvos, Helfné Szabó Zsuzsanna munkáját szintén köszönettel illette, megemlítette továbbá Balogh Tibort, az Aqua-Matic Kft. ügyvezetőjét is, aki az öntözőrendszer kialakítását szponzorálta.