Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Közmeghallgatást tartott az önkormányzat

Közmeghallgatást tartott az önkormányzat

Főként a közlekedéssel és a parkolással összefüggő kérdések kerületek napirendre a Hegyvidéki Önkormányzat idei közmeghallgatásán, amin – a tavalyival ellentétben – már nemcsak online, hanem személyesen is részt vehettek az érdeklődők. A legtöbben a jelenleg szünetelő fogaskerekű vasút további sorsa iránt érdeklődtek, illetve a buszos pótlás módját kifogásolták.

kozmeghallgatas08

Pokorni Zoltán polgármester válaszában rámutatott: a sokak által aláírt lakossági petíciók, illetve az önkormányzat közbenjárása nyomán a főváros vezetése a szavát adta, hogy legkésőbb áprilisban újraindul a fogaskerekű. A vasút fejlesztéséhez szükséges engedélyek, mint kiderült, meghosszabbításra kerültek, így most már „szerencsére azon megy a vita, hogy a kormány vagy a főváros szereti-e jobban” a terveket. Ezek megvalósításához persze forrás is kell, a vonal átépítéséhez és meghosszabbításához, valamint az új szerelvények legyártásához a polgármester szerint 40-50 milliárd forintra van szükség. A fejlesztés, mint mondta, elengedhetetlen ahhoz, hogy a vasutat a mindennapi közlekedésbe jobban be lehessen vonni, a járat „csendesebb, gyorsabb, kiszámíthatóbb” legyen.

Az önkormányzat elérte, hogy a fogaskerekű buszos pótlása ne csak igényvezérelt módon történjen. A polgármester kitért rá, hogy a BKK ígérete szerint a pótlóbusz már akkor is elindul a lenti végállomásáról, ha előzetes bejelentkezés nélkül érkezik utas. Emellett a januári iskolakezdéstől, a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban menetrend szerint fognak közlekedni a pótlóbuszok.

Voltak, akik a Böszörményi úti ingatlanberuházás jövőjéről, illetve a területen létesítendő ideiglenes parkoló és közösségi kert várható nyitásáról kértek tájékoztatást. Pokorni Zoltán arról szólt, hogy az önkormányzat nem tett le az ide tervezett lakóház felépítéséről, a bontás befejezését követően azonban egy időre felfüggesztették a projektet, a háborús gazdasági krízis miatt ugyanis elszabadultak az építőipari árak, az energiaárak és a hitelkamatok, a vásárlói kedv pedig visszaesett.

A Böszörményi úti közösségi kertben Fonti Krisztina alpolgármester tájékoztatása szerint harminc, egyenként 10 négyzetméteres parcellát fognak kialakítani, a megvalósítás részleteiről január 23-án tartják meg az első egyeztetést a környékbeliekkel. A parkoló kapcsán Wachsler György, a Fáber Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a terep rendezése befejeződött, már csak a világítás kiépítése van hátra, a nyitásra januárban kerülhet sor. A díjtétel megegyezik majd a környékbeli „A” zóna tarifájával. Pokorni Zoltán az előbbieket azzal egészítette ki, hogy a Királyhágó téren, magánberuházásban felépült társasházban 83 parkolót hasznosíthat majd az önkormányzat. A garázs várhatóan jövő ősszel nyílik meg, a parkolóhelyeket a tervek szerint évente fogják meghirdetni bérbeadásra.

kozmeghallgatas10

A Farkasréti temető főbejárata környékén sokszor áldatlan állapotok uralkodnak a parkolóhelyet kereső autósok tömege miatt – derült ki egy lakó beszámolójából, aki szerint leginkább a Németvölgyi út szűk szervizútján problémás a helyzet. A polgármester erre reagálva elmondta: megkérik az üzemeltetőt, hívja fel a látogatók figyelmét, hogy a temető területén is lehet parkolni. Hozzátette, hogy az önkormányzat szeretné, ha a parkolási zónákon belül, valamint azokon túl, a zónahatárokon, a parkolók egy részén kizárólagos lakossági helyeket jelölhetne ki, erre azonban a főváros – bár régóta kérik – mindezidáig nem adott engedélyt.

A Testnevelési Egyetem Csörsz utcai építkezésével összefüggésben több problémát is megfogalmaztak a lakók. Valaki azt kifogásolta, hogy az építési területről kihajtó teherautók kerekeit úgy mossák le, hogy a sáros lé az utcára folyik, a parkoló autók pedig emiatt folyamatosan szennyeződnek. Más amiatt aggódott, hogy az új sportközpont elkészültét követően várhatóan még kevesebb lesz a szabad parkolóhely, illetve már most is gondot okoz, hogy a Csörsz utcát a Hegyalja út felől sokan menekülőútként használják.

kozmeghallgatas14

A Csörsz utcai sárprobléma kapcsán Pokorni Zoltán felajánlotta: kérni fogja az egyetem vezetésétől, állja az építkezés miatt beszennyezett járművek mosásának költségeit. Fonti Krisztina szerint az átmenő forgalom kiszűrését a környék forgalmi rendjének átalakítása oldhatja meg. A környékbeliek bevonásával erre már – Kovács Lajos képviselővel együtt – tettek kísérletet néhány éve, a tervet azonban leszavazták a lakók. Az önkormányzat azt tervezi, hogy az egyetemi beruházás lezárultával ismét napirendre veszi a témát.

A közlekedés nemcsak járművekkel, hanem sokszor gyalogosan sem egyszerű – hívták fel a figyelmet a felszólalók, akik a sötét, illetve csúszós útszakaszok miatt panaszkodtak. A polgármesteri hivatal munkatársai azt ígérték, megoldást keresnek a felvetett problémákra. Egy levélíró arra figyelmeztetett, hogy a Normafáról leszáguldozó kerékpárosok ön- és közveszélyesek, egyre több miattuk a baleset. Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény vezetője elmondta, hogy csak a kijelölt utakon megengedett a kerékpározás, tilos az erdei ösvényeken száguldozni. Intézményük munkatársai a downhillezők által kialakított illegális pályákat felszámolják, a tiltott módon kerékpározók szankcionálására ugyanakkor a nemzeti park természetvédelmi őrszolgálatának van lehetősége.

Egy lakó szóba hozta, hogy a Királyhágó utcai dohánybolt éjjel-nappali működése sok bosszúsággal jár a környéken élők számára, különösen az utcai italozás miatt. Pokorni Zoltán felidézte, korábban már egyeztettek az üzlet tulajdonosával a lakók által jelzett problémák miatt, aki egyebek mellett egy biztonsági őr alkalmazására tett ígéretet. Kukó Melinda, a hatósági iroda vezetője megjegyezte: más bolttípusokkal ellentétben a dohányboltok működését nem az önkormányzat jegyzője felügyeli, ezzel együtt a lakók panaszait továbbítják az illetékes hatóságnak.

kozmeghallgatas15

Az egyik felszólaló szerint túl sok lakópark épül a Hegyvidéken, illetve kívánatosnak tartaná, ha az itt élők nyugalma érdekében hétköznap reggel 7 helyett csak 8-tól lehetne dolgozni az építkezéseken, illetve hétvégén teljesen betiltanák a zavaró munkákat. Novák István, az egészségügyi és szociális bizottság Momentum által delegált külsős tagja arról érdeklődött, hogy az Anna-réti kápolna megépítésén kívül mely beruházások finanszírozását függesztette fel a kormány a vészhelyzettel kapcsolatos takarékossági intézkedések miatt?

Pokorni Zoltán válaszából kiderült, a kormány jelenleg is vizsgálja, hogy a háború okozta gazdasági válság miatt leállt fejlesztések közül melyik indulhat újra. Tájékoztatása szerint a Szent János Kórház fejlesztése, a Korányi klinika és az Országos Onkológiai Intézet új tömbjének felépítése, a lombkorona-tanösvény befejezése, illetve a Hild-villa felújítása is felülvizsgálat alatt áll. Az önkormányzat mindegyik fejlesztést fontosnak tartja, és bízik benne, hogy ezeket újra lehet indítani. A polgármester ennek érdekében személyesen tárgyalt Lázár János építési és beruházási miniszterrel, akinek személyes véleménye az, hogy „nem maradhatnak torzók”.

kozmeghallgatas01