Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Köszönet a szociális intézmények dolgozóinak

Köszönet a szociális intézmények dolgozóinak

A szociális munka napja alkalmából a hegyvidéki szociális intézmények munkatársait köszöntötte az önkormányzat. A MOM Kulturális Központban megrendezett eseményen elismeréseket vehettek át a kiemelkedő szakmai munkát végző dolgozók.

„Azért gyűltünk ma össze, hogy megköszönjük azok munkáját, akik nap, mint nap a rászorulók, bajba jutottak, hátrányos helyzetűek megsegítésén fáradoznak. Legyen szó gyermekekről, felnőttekről, időskorúakról, fogyatékosokról, szenvedélybetegekről, pszichiátriai betegekről, önök az emberi méltóságot tiszteletben tartva mindenkinek megadják a megadható legtöbb segítséget” – így köszöntötte Fonti Krisztina alpolgármester a Hegyvidék szociális intézményeiben dolgozókat, több mint kétszáz embert a szociális munka napja alkalmából megtartott ünnepségen.

koszonto02

A koronavírus elleni védekezés éveiben a szociális ágazatban dolgozók „emberfeletti és a közösségünk szempontjából is nagyon fontos, nélkülözhetetlen munkát” végeztek az alpolgármester szerint. Hozzátette, hogy a vírus támadása mostanra enyhült valamelyest, de a gondok sajnos nem múltak el.

„Ma már mindannyian a bőrünkön érezzük a háború okozta energiaválság súlyos hatásait és ennek következtében az élelmiszer- és energiaárak drasztikus emelkedését. Mindez pedig természetesen a szociális ágazatot is érinti, amire a lehető leggyorsabban reagálnunk kellett” – mondta Fonti Krisztina. Kitért rá, hogy az önkormányzat október 1-jétől bevezette a téli rezsitámogatást, ami a korábbi fűtési támogatással szemben jóval több kerületi idős számára jelenthet segítséget a megnövekedett rezsiszámlák kifizetéséhez. A szociális étkeztetés önköltségi árai is nagymértékben emelkedtek, de ezt az áremelkedést az év végéig átvállalja a kerület.

A jelenlegi energia-veszélyhelyzetben lényeges szempont az intézmények költséghatékony működtetése, ugyanakkor a kerületi idősek nappali ellátása is különösen fontos feladat. Az alpolgármester elmondta, hogy a Németvölgy Gondozási Központ a teljes téli időszakban nyitva fog tartani, és január 1-jétől itt látják majd el a Normafa Gondozási Központba járó időseket, köztük a demenciával érintett klubtagokat is. A saját otthonukban gondozott idősek ellátásában, a házi segítségnyújtásban semmilyen változás nem történik, a Hegyvidéki Szociális Központ munkatársai – a járványidőszakhoz hasonlóan – áldozatos munkájukkal továbbra is folyamatosan segítik a rászorulókat.

Fonti Krisztina arról is beszélt, hogy 2020 tavaszán a veszélyhelyzet bejelentését követően napokon belül megalakult a Hegyvidéki Segítő Központ, melynek munkájában az önkormányzat munkatársai mellett mintegy kétszáz segítő vett részt, közel kétezer-ötszáz hegyvidéki számára nyújtott segítséget az ebéd kiszállításával, a bevásárlás intézésével, illetve a gyógyszerek kiszállításával. A segítségnyújtás tavaly június óta a Hegyvidéki Szociális Központ keretei között működik tovább.

Ebben az évben a pandémia alábbhagyott, a szomszédunknál kitört háború azonban újabb feladatokat jelentett, hiszen Ukrajnából menekülők tízezrei érkeztek Magyarországra, köztük többen a Hegyvidéken kerestek biztonságos, új otthont. „A munka koordinálására szinte azonnal létrehoztuk a Hegyvidéki Menekültsegítő Csoportot, a Zarándokszálláson szállás biztosítottunk a háború elől menekülőknek, adománygyűjtést szerveztünk, ennek lebonyolításához önkénteseket toboroztunk, két ízben humanitárius segélyszállítmányt vittünk Kárpátaljára” – sorolta az önkormányzat önként vállalt feladatait az alpolgármester, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki segítséget nyújtott a menekülteknek.

Az intézmények működése kapcsán Fonti Krisztina arról szólt, hogy a Művész úti Óvoda és Bölcsőde tavaly szeptember 1-jétől az önkormányzat fenntartásába került, míg a Zugligeti Bölcsőde konyhája jelentős fejlesztésen esett át, részben állami támogatásból. A múlt év végén a Hegyvidéki Szociális Központ és a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ is a korábbiaknál jobb körülmények közé, új helyre költözött. Idén tavasszal nyitották meg a megújult Normafa Gondozási Központot, ahol már a demenciával élőket is fogadni tudják.

Mivel a demencia korunk népbetegsége lett, lassan a környezetünkben is nehezen találunk olyan családot, amely ne lenne érintett, ezért az önkormányzat tudatosan törekszik arra, hogy minél szélesebb körben ismertté tegye ezt a tünetegyüttest, például rendszeresen szervez Alzheimer Cafét és más programokat. Az alpolgármester megemlítette, hogy a korai szűrésnek komoly jelentősége van, ezt felismerve a Hegyvidéken – országosan is elsőként – online memóriaszűrést indítottak a 65 éven felüli lakosság körében, egészségtanácsadással egybekötve.

karasz_eszter03

A szociális intézmények dolgozói számára rendezett műsort követően – melyben Kárász Eszter előadóművész és zenekara lépett fel – Fonti Krisztina elismeréseket adott át a kiemelkedő munkát végző alkalmazottaknak. Szociális Ellátásért Díjban részesült Juhász Andrea szociális gondozó, a Hegyvidéki Gondozási Központ munkatársa, míg a Gyermekjóléti Alapellátásért Díjat Schmidt Richárd, a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ keretei között működő Ifjúsági Közösségi Tér csoportvezetője kapta meg.

dijazottak03

Polgármesteri Elismerő Oklevelet vehetett át Nyitrai Mónika, a Hegyvidéki Szociális Központ gondozója, valamint Kovács Györgyné, a Zugligeti Bölcsőde technikai munkatársa. Nyugdíjba vonulása alkalmából Daróczi Károlyné Ildikót, a Hegyvidéki Szociális Központ gondozóját, illetve a Zugligeti Bölcsőde két gyermekgondozóját, Babos Ferencnét és Tüll Ildikót köszöntötte az alpolgármester.