Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Költők futása a Diana kertben

Költők futása a Diana kertben

A Költő utca, a Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi iskola előtti Diana parkban október 16-án első ízben rendezték meg a Költők futását. Az esemény a Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó, és az MTVA tízedik alkalommal megrendezett költészet napi rendezvénysorozatának, a Versmaratonnak első programja.

Pokorni Zoltán polgármester köszöntőjében egy kis helytörténeti ismertetést is tartott, megemlítve, hogy a téren lévő Jókai iskola helyén 1859-ben épült föl a falu első iskolája, egy földszintes épület. A tanintézmény – amely előtt az író szobra is helyet kapott – nem véletlenül viseli Jókai Mór nevét, 1853-ban vásárolt itt telket, ez ma a Jókai kert. A polgármester örömmel támogatta a költők sportos kezdeményezését, és a futásra buzdítva egy Shelleynek tulajdonított mondatot idézett, amely a 19. század fölfogásaként élt a költészetről: „A költők a világ el nem ismert törvényhozói” – majd tréfásan hozzáfűzte: „Ma már úgy látom, hogy a költők a világ el nem ismert futóbajnokai cím felé haladnak”

nemes_attila_pokorni_zoltan01

Jánosi Zoltán, a Magyar Napló Kiadó irodalmi vezetője elmondta, a költészet napi dátumtól a járvány miatt eltávolodtak, ám ugyanaz a cél: a költők példát mutatnak a testedzésben. „Manapság ráfér az irodalmárokra néhány ilyen akció, mert ha a fizikumunk kiesik alólunk, a fejünk sem tud olyan jól teljesíteni.” – fogalmazott, majd jeles költő elődöket idézett, és arról is beszélt, hogy az első futásokat József Attilához kötődve a Ferenc téren rendezték, a mostanit a közelgő október 23-i ünnephez kapcsolódva Gérecz Attila emlékének szeretnék ajánlani, aki egyszerre volt költő, sportember és szabadságharcos. „Úgy fussunk, hogy a szívünkben vigyük magunkkal a többi októberi áldozat és harcos nevét, akik nem futamodtak meg, hanem szembeszálltak a legnagyobb túlerővel.” – zárta szavait Jánosi Zoltán, aki maga futotta az első kört.

start01

Idén tizenhárom vállalkozó szellemű irodalmár vett részt a Költők futásán, ezért mindegyiküknek többször kellett megtennie a távot, mert a cél az, hogy együtt mindenki teljesítse az előirányzott 42 kört – ami egyébként költői túlzással a maratoni futás 42 kilométerét hivatott jelképezni. A programhoz már prózaírók irodalomtörténészek is csatlakoztak, idén az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatója, és az Központi Statisztikai Hivatal könyvtárának vezetői is részt vettek.

stafeta03

A könnyed, sportos irodalmi programon családok, fiatalok és idősebbek egyaránt részt vehettek, ha futni, vagy csak találkozni, beszélgetni szerettek volna kortárs költőkkel – és a kiadó könyveiből is lehetett vásárolni.

koltok01

SzD