Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Klímatudatossági plakátkiállítás nyílt a Hegyvidéki Kulturális Szalonban

Klímatudatossági plakátkiállítás nyílt a Hegyvidéki Kulturális Szalonban

A Zöld Irodája felkérésére a Budai Rajziskola - Alapfokú Művészeti Intézmény és Szakgimnázium diákjai készítették el a nyilvánosan most bemutatott plakátterveket. A „Te mit tehetsz a klímaváltozás kapcsán?” kérdésre adott grafikus válaszok 2022. március 10-étől láthatóak a Kulturális Szalonban.

A megnyitón a Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodájának vezetője, Rózsa Zoltán köszöntötte a főleg diákokból álló közönséget. Hegyi Béla a rajziskola tanára a pályaművekkel kapcsolatban kiemelte, hogy a környezeti kérdések sokszínűségére reflektálva milyen sokoldalú válaszokat adtak a művészeti grafikát tanuló diákok. Itt hangsúlyosan is felmerül az örök kérdés, hogy a művészet meg tudja-e változtatni a világot. És a válasz itt is csak az lehet, hogy a művészetnek elég az emberek gondolkodását megváltoztatni és azok majd olyan világot építenek, amiben érdemes élni. A klímaváltozással kapcsolatban is nagyon igaz Yoda mester mondata, amely szerint a sötét oldal nem jobb, de könnyebben járható. Mi viszont járjuk a nehezebb utat, mert csak annak van jövője.

plakat_kiallitas09

Pokorni Zoltán megnyitó beszédében rávilágított, hogy elsődlegesen nem az a fontos, hogy jó vagy rossz választ adunk a környezeti kérdésekre, hanem hogy a problémát felismertük. Szerencsére az ilyen kezdeményezéseknek köszönhetően ma már ott tartunk, hogy nem vagyunk vakok és érzéketlenek az ökológiai kérdések iránt. A következő feladat, hogy jobb válaszokat adjunk együtt és egyenként és hogy ne rejtőzzünk kifogások mögé. A plakátok nagy része dícséretes módon pont a személyes döntésekre hív és rokonszenves módon elgondolkodtat. Jó lenne ezeket a vizuális üzeneteket nem csak a kiállításokon, hanem akár a közterületeken is viszontlátni – zárta beszédét polgármester úr.

mathe_noemi

A megnyitón részt vett Lázár Zsuzsa a Budai Rajziskola igazgatója és kerületünk díszpolgára valamint Fürjes Balázs képviselőjelölt is, aki azért viseli különösen is szívén a rajziskola ügyeit, mert legidősebb lánya is a rajziskola diákja volt.

A 25 plakátot bemutató tárlat március 29-ig látogatható a Kulturális Szalonban, később a MOM Sportban és a MOM Kultban is megtekinthető lesz. A kiállításra kiválasztott pályaművek közül a legjobbakat közönségszavazással választhatják meg az érdeklődők. A plakáttervek és a vándorkiállítás a KEHOP-1.2.1 „Helyi klímastratégia elkészítése, valamint klímatudatosságot erősítő szemléletformálás a Hegyvidéken” című projekt keretében valósultak meg.

plakat_kiallitas02