Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Kívül-belül megújult a Kútvölgyi-torony

Kívül-belül megújult a Kútvölgyi-torony

„Centrumkórházunk fejlődésének fontos mérföldkövéhez érkeztünk, a Kútvölgyi-torony felújításának építészeti szakasza lezárult” – jelentette be az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő főigazgatója a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. Dr. Ralovich Zsolt elmondta, hogy az épület homlokzata az elmúlt másfél évben új hőszigetelést és díszburkolatot kapott, valamint a nyílászárókat is kicserélték a műemlékvédelmi előírásoknak maximálisan megfelelve. Belül is megőrizték az eredeti hangulatot, miközben átfogó korszerűsítés történt: megújították az elektromos, a fűtési és a vízvezetékrendszert, egyes terek új burkolatokat kaptak, valamint jelentős, a 21. századi igényeket kiszolgáló orvostechnológiai fejlesztéseket is megvalósítottak.

kutvolgyi_tomb02

A főigazgató kitért rá, hogy a fekvőbeteg-ellátó osztályok és ambulanciák mellett öt új, korszerű műtőt, két endoszkópos helyiséget, sürgősségi fogadóhelyet és egy radiológiai részleget alakítottak ki az épületben, a CT-, röntgen- és ultrahang-vizsgálatokhoz szükséges helyiségekkel. A központi intenzív osztály mellett az egyes osztályokon szakmaspecifikus őrzőket, úgynevezett szubintenzív osztályokat hoztak létre.

muto02

„A munka nem ért véget” – hangsúlyozta az intézmény vezetője, aki arról is szólt, hogy hamarosan megkezdődhet az épület műszaki próbaüzeme, a szakhatósági engedélyezési eljárás. Folytatódik a beépítésre kerülő bútorok szállítása és összeszerelése, az informatikai eszközök és hálózatok telepítése. Várhatóan tavasszal költözhet majd át az épületbe a Szent János Kórház sebészeti, urológiai és három belgyógyászati osztálya, valamint a központi intenzív osztály. A sürgősségi betegfogadó részleg a földszinten fog működni.

Dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár, az intézmény korábbi főigazgatója felidézte: miután a Semmelweis Egyetemtől a Szent János Kórházhoz került a Kútvölgyi Tömb, több szakma együttműködésével összehangolt tervezői munka kezdődött. Ám amikor nekiálltak volna az érdemi, fizikai munkáknak, hazánkba is betört a koronavírus-járvány, és itt, a Kútvölgyiben hozták létre az ország első karanténkórházát. Emiatt megakadt az építkezés, de a járvány levonulásával, Fürjes Balázs államtitkár közreműködésével új lendületet kapott az építkezés.

muto03

„Az itt élők világossá tették, javítanunk kell az egészségügyi ellátást, és a Kútvölgyi Tömb felújítása nem várhat tovább. Ezért ez a feladat be is került a Pokorni Zoltánnal közösen megfogalmazott Budai vállalások című programomba az országgyűlési választáson” – mondta el Fürjes Balázs. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára felelevenítette, hogy 2021 tavaszán Varga Mihály pénzügyminiszterrel közösen javasolta a kormánynak a hányatott sorsú kórházépület homlokzatának teljes körű felújítását.

A kormány több lépésben biztosította a munkák anyagi fedezetét, így készülhetett el ez év tavaszára a Kútvölgyi-torony 11 ezer négyzetméteres főhomlokzata. Erre jöttek rá a belső munkálatok, 11 szinten mintegy 13 ezer négyzetméternyi terület újult meg. „Régi adósságot sikerült törlesztenünk, Buda szégyenfoltjából egy korszerű, 21. századi kórház jött létre, évente 12 ezer beteg gyógyulhat majd itt színvonalas körülmények között” – összegezte az eredményeket az államtitkár.

„A Kútvölgyi Tömb felújítására a kormány előbb 11 milliárd forintot fordított, majd ezt további 5 milliárd forinttal növelte meg. A tömb megújítása nem egy apró kivétele az egészségügy átalakításának, hanem szervesen illeszkedik abba a tizenhét egészségügyi intézményt érintő fejlesztéssorozatba, amely az elmúlt években Budapesten történt” – hívta fel a figyelmet Varga Mihály pénzügyminiszter.

varga_mihaly01

A tárcavezető kiemelte, hogy a magyar egészségügy forrásai az elmúlt tizenkét évben jelentősen bővültek, hiszen amíg 2010-ben 1198 milliárd forintot, 2022-ben már 2884 milliárd forintot biztosítottak az ágazatnak, így a kórházfelújításokra is több pénz jutott. A kormány elkötelezett amellett, hogy a források tovább bővüljenek: az Európai Bizottsággal most kötött, év végi megállapodás alapján, a helyreállítási és újjáépítési program keretében jelentős pénzösszegeket kívánnak fordítani az egészségügyi beruházások folytatására.

„Az 1943-ban átadott egykori Horthy-kórház a háború után a pártelitet kiszolgáló állami kórházként működött, és a rendszerváltás utáni évtizedekben, a Semmelweis Egyetem intézményeként is megőrizte ezt az elzárkózó, csak a kiváltságosakat szolgáló jellegét. Ez változott most meg, hosszú-hosszú évtizedek után a Szent János Kórház részeként egy olyan ellátóhelyként működhet tovább a Kútvölgyi, ami mindenki, köztük minden hegyvidéki polgár számára nyitott lesz” – vélekedett Pokorni Zoltán.

kutvolgyi_tomb03

A kerület polgármestere elmondta, hogy a Kútvölgyi-torony homlokzatának megújítása és a teljes belső átépítés után hátravan még a szakrendelő épületének felújítása. Ennek terveit a jelenlegi pénzügyi körülmények között a kormánynak át kell gondolnia, és várhatóan szerényebb, visszafogottabb költségvetéssel kell nekifutnia a beruházásnak. A polgármester reményét fejezte ki, hogy amint megköttetnek az európai uniós fejlesztési pénzekre vonatkozó szerződések, ez a munka is folytatódhat.

kutvolgyi_tomb04