Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Kiderült, kik az idei Kaszás Attila-díj jelöltjei

Kiderült, kik az idei Kaszás Attila-díj jelöltjei

Tizenhatodik alkalommal döntheti el a közönség, hogy ki kapja meg a színházszakma egyik legnívósabb elismerését, a Kaszás Attila-díjat. Az idei jelöltekre, Balla Eszterre (6SZÍN társulat), Ecsedi Erzsébetre (Soltis Lajos Színház), valamint Tóth Ildikóra (Radnóti Színház) augusztus 23-án éjfélig a www.kaszasattila.hu weboldalon lehet szavazni.


kaszas_attila_2024_4_3_jeloltek_nevvel_szinhazzal_0709-2048x1266

 

A Kaszás Attila-díjat 2008-ban Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére a Hegyvidéki Önkormányzat és a Mozaik Művészegyesület azzal a céllal alapította, hogy ápolják a tragikus hirtelenséggel elhunyt névadó művész szellemi hagyatékát, és elismerésben részesítsék azokat magyar nyelven játszó színűvészeket, akik a színházi teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet töltenek be a társulatukon belül. A díj az eszmei értéken túl anyagi megbecsüléssel is jár, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és az elismerést támogató Raiffeisen Bank jóvoltából.

balla_eszter02

„A Kaszás Attila-díj a közönség és a szakma elismerését egyaránt tükrözi, ezért már a jelölésre is okkal lehet büszke mindenki. Ha van önbecsülése, tartása, belső kultúrája a szakmának, akkor ez a díj még sokáig működhet” – fogalmazott Pokorni Zoltán a jelölteket bemutató és a közönségszavazást elindító sajtóeseményen, amelynek ezúttal is a MOM Kulturális Központ adott otthont. A polgármester kiemelte, a Kaszás Attila-díj a magyar színházművészet színvonalát, belső kohézióját is erősíti.

pokorni_zoltan04

„Egy közértes barátom azt mondta, hogy boltot nyitni könnyű, nyitva tartani nehéz. Így van ez a Kaszás Attila-díjjal is, ami tizenhat éve működik. Ez önmagában is szép teljesítmény. Büszke vagyok arra, hogy nemcsak megalapítottuk, hanem életben is tartottuk ezt a díjat” – fűzte hozzá a polgármester.

„Kiváló szakmai teljesítmény, kiemelkedő mesterségbeli tudás, a színházművészet iránti feltétlen alázat és motiváló közösségépítő tevékenység – ez jellemezte a fiatalon elhunyt Kaszás Attila egész életét. A róla elnevezett díj ezt a szellemi örökséget kívánja megőrizni és továbbvinni – meggyőződésem, hogy sikerrel, hiszen e díj mára a magyar teátrumi világ egyik legrangosabb civil elismerésévé vált” – húzta alá Novák Irén, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára.

 novak_iren01

Idén harminchárom társulat jelölte egy-egy tagját a díjra, majd a jelöltek maguk közül egy titkos szavazáson választották ki azt a három színművészt, akik továbbjutottak a közönségszavazásra. A jelöltekkel a kultúra.hu által készített kisfilmekben is találkozhatunk, akik a Kultúra.hu YouTube-csatornáján látható videókban személyes színházi élmények mellett hitvallásukról, ars poétikájukról is sokat elárulnak.

A kisfilmekben Tóth Ildikó Madách Imre gondolatait idézi, amely szerint a művészet legszebb tökélye az, ha úgy elbújik, hogy észre sem vesszük. Balla Eszter a színpadi hagyomány fontosságát említi: „szeretem a formabontó előadásokat, szeretek sokfélében dolgozni, de nagyon hiszek a klasszikus színpadravitel erősségében is”.

„Nagyon szeretem az embereket, és bízom benne, hogy ők is szeretnek engem. A szeretetet, ha adja az ember, akkor vissza is kapja” – mondta el gondolatait Ecsedi Erzsébet az emberi kapcsolatok jelentőségéről.

ecsedi_erzsebet_balla_eszter04

 

Az idei jelölteket bemutató filmek:

Balla Eszter (6SZÍN): Kaszás Attila-díj 2024 | Balla Eszter (youtube.com)

Ecsedi Erzsébet (Soltis Lajos Színház): Kaszás Attila-díj 2024 | Ecsedi Erzsébet (youtube.com)

Tóth Ildikó (Radnóti Színház): Kaszás Attila-díj 2024 | Tóth Ildikó (youtube.com)

A jelöltekre augusztus 23-án éjfélig a www.kaszasattila.hu weboldalon lehet szavazni. Az elismerést augusztus 30-án, az Országos Színházi Évadnyitón adják át a Szegedi Nemzeti Színházban.

A Kaszás Attila-díj 2024-ben is a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Hegyvidéki Önkormányzat, a Magyar Teátrumi Társaság, a Mozaik Művészegyesület, a MASZK Színészegyesület, a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) és a Raiffeisen Bank összefogásával valósul meg.