Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Kibővült és megújult a Pethényi úti játszótér

Kibővült és megújult a Pethényi úti játszótér

Mezítlábas ösvény és kismotoros KRESZ-pálya is épült a kibővített Pethényi úti játszótéren, ahol több új, különleges játék szolgálja a kisebb és nagyobb gyerekek kikapcsolódását, ugyanakkor a szülők kérésére a meglévő, jó állapotú és népszerű játszóeszközöket is megőrizték.

„Ilyen kis szeletekben lehet megújítani egy kerületet” – mondta Gulyás Gergely országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter a felújított Pethényi úti játszótér átadásán, aminek júliusban kezdődött átépítése a napokban fejeződött be. A tárcavezető a fejlesztés kapcsán kiemelte, hogy a terveket a lakosokkal folytatott egyeztetések eredményeképp alakította ki a Hegyvidéki Önkormányzat.

Pokorni Zoltán polgármester arról beszélt, hogy a környékbeliek bevonását, a fórumok koordinálását Péczely Attila önkormányzati képviselő végezte „nagy türelemmel, nyitottsággal és elfogadókészséggel”. Elmondta, hogy a szülők ötletei nyomán készült el egy új mezítlábas ösvény, ahol a gyerekek kipróbálhatják, milyen érzés a különbözőfajta természetes anyagokon csupasz talappal közlekedni.

peczely_pokorni_gulyas04

Szintén a családok kérték, tartsák meg a leginkább kedvelt, még jó állapotban lévő játékokat. „A takarékosság polgári erény. Ami megőrizhető, azt meg kell őrizni; jó érzés, hogy ezt a szemléletünket támogatják a Hegyvidéken élők” – jegyezte meg a polgármester.

A körzet képviselője, Péczely Attila felidézte, első körben kérdőíveken mérték fel a környékbeliek igényeit, ezek figyelembevételével készítettek el egy felújítási koncepciót. Erről lakossági fórumokon mondhatták el véleményüket az érintettek, akiknek javaslatai alapján átdolgozták a terveket. Így például eredeti helyén hagyták – és a kivitelezés ideje alatt is szinte végig hozzáférhetővé tették – a népszerű csúszdás várat, a játszótér területét pedig úgy bővítették északi irányba, hogy a mellette lévő ösvény a téli, havas napokon továbbra is használható legyen szánkópályaként.

jatszoter06

A környéken élők fontos szempontja volt, hogy minél több igazi zöldfelület maradjon, és az eséscsillapító burkolatok is természetes anyagokból készüljenek – a játékok köré ezért nagyrész mulcs és homok került, csak indokolt esetekben, néhány helyen alakítottak ki öntött gumiburkolatot. „A játszótér megőrizte természetközeli karakterét, méltó folytatása lett a kis-sváb-hegyi természetvédelmi területnek” – fogalmazott a képviselő.

jatszoter01

A Pethényi úti játszótér háromszáz négyzetméterrel bővült, ezáltal lehetőség nyílt rá, hogy a meglévő játékokat újabbakkal egészítsék ki. Új, dombra helyezett mászóvár épült csúszdával és alagúttal, nagy mászóhálót telepítettek, továbbá egyensúlyozó krokodillal és hintahálóval is gazdagodott a játékpark. Szintén újdonság a járdaként is funkcionáló, KRESZ-táblákkal és felfestésekkel ellátott kismotoros pálya, amin a szabályos közlekedés alapjait sajátíthatják el a gyerekek.

jatszoter02

A nyári napsütés ellen két, nagyméretű napvitorla biztosít védelmet, míg az esti megvilágításról három napelemes lámpa gondoskodik. Megújultak a padok, asztalok, a rönkszegélyekre ülőkéket szereltek, a bejáratokhoz pedig gyermekbicikli-tárolót helyeztek. A további tervek között szerepel egy mosdó kialakítása, aminek helyét már kijelölték a lakossági egyeztetések alapján.

A Hegyvidéki Önkormányzat tulajdonában lévő huszonhét játszótér több mint fele megújult az elmúlt évek során. Idén a Pethényi útin kívül a Kútvölgyi úti, a Mártonhegyi úti, a Deres utcai, a Rácz Aladár úti, a Tállya utcai és a Pagony utcai játszótér szépült meg a XII. kerületben.