Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Kerületi kitüntetéseket adtak át nemzeti ünnepünkön

Kerületi kitüntetéseket adtak át nemzeti ünnepünkön

A Hegyvidék közbiztonságáért és a közösségek építéséért tett erőfeszítésekért, a kimagasló sport- és edzői teljesítményekért, valamint a helytörténeti gyűjtemény pályázatára beküldött kiváló munkákért adott át díjakat az önkormányzat március 15-én, nemzeti ünnepünk alkalmából. A Hegyvidéki Kulturális Szalonban megtartott díjátadó ünnepség résztvevőit Pokorni Zoltán polgármester köszöntötte.

Miért pont március 15-én ünnepeljük az 1848-as forradalmat és az azt követő szabadságharcot? – tette fel a szokatlan kérdést Pokorni Zoltán polgármester a Hegyvidéki Önkormányzat rendezvényén. Mint mondta, ünnepelhetnénk március 23-án is, hiszen hosszú idő után ekkor alakult újra független magyar kormány. Április 14-én is lehetne az ünnep, amikor az országgyűlés elfogadta a Függetlenségi nyilatkozatot, vagy április 11-én, amikor az uralkodó szentesítette az „áprilisi törvényeket” – ez az a törvénycsomag, ami letette a polgári Magyarország alapjait. A dualizmus idején, amikor már lehetett ünnepelni ’48-at, április 11-e lett a nemzeti ünnepünk. Így volt ez egészen 1927-ig, ekkor vált március 15-e nemzeti ünnepnapunkká.

„A nemzeti kormány létrejöttéhez, a nemzeti függetlenség deklarálásához, vagy a polgári Magyarország jogi alapjainak születéséhez képest március 15-én nem nagyon történt más, mint egy nagy hatású tüntetés” – magyarázta a polgármester, hozzátéve: tudjuk, hogy a történelem nagy fordulatai a kollektív emlékezetünkben nem jogi aktusokhoz, hanem átélhető, látványos gesztusokhoz kötődik. Példaként hozta fel, hogy a huszadik század nagy fordulója, a hidegháború vége nem a Helsinki-csúcshoz vagy a Reagan–Gorbacsov-találkozóhoz kötődik, hanem a berlini fal lebontásához, illetve a magyar rendszerváltáskor is a páneurópai piknik sokkal erősebb gesztus volt, mint bármelyik jogi aktus. Ugyanígy a magyar emlékezetben a cenzúra eltörlése, a sajtószabadság nem az 1848. áprilisi törvények XVIII. törvénycikkét idézi fel, hanem Landerer és Heckenast nyomdagépének lefoglalását.

pokorni_zoltan03

„Március 15-e, majd az azt követő másfél év rengeteg ilyen gesztust hozott létre és őrizzük az emlékezetünkben ezeket. Ez a mi magyar mitológiánk, ez alapján tájékozódunk a világban, és tudjuk, kik a jók és a rosszak, kik a hősök és az árulók. Amikor a politikáról, közügyekről gondolkodunk, a mintáink ebből az időszakból jönnek” – fejtette ki Pokorni Zoltán, kitérve arra is: hosszú teoretikus vitákat lehet folytatni arról, jó-e a forradalom.

Ő maga sokkal szívesebben vágyna „olyan unalmas országok történelmére, akik el tudták kerülni a forradalmat, mert szót tudtak érteni egymással a fönt él lent lévők, meg tudtak állapodni, így jutottak előrébb, szemben azokkal, akiknek vérrel, halállal kellett bármit is kikényszeríteni”. Nálunk azonban más a helyzet, hiszen – mint fogalmazott – 1848-ban és 1956-ban nemcsak forradalom, hanem egy idegen, elnyomó hatalom elleni lázadás, szabadságharc is volt, saját önrendelkezésünk, nemzeti alkotmányosságunk, függetlenségünk céljai miatt kellett véres eszközökhöz nyúlni.

„Azt gondolom, joggal ünnepelhetjük a forradalom napját, még akkor is, ha számos vitakérdést vet fel. Hasznos, szükséges és büszkeségre okot adó ez a nap. Helyes, hogy ezen a napon osztjuk ki a kitüntetéséket azoknak, akiket meg akarunk becsülni” – zárta ünnepi gondolatait a polgármester, aki elsőként a Hegyvidék Közbiztonságáért Díjat adta át Sztanyó István rendőr alezredessel, a XII. kerületi rendőrkapitányság vezetőjével, valamint Veres Péter tűzoltó ezredessel, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltségének vezetőjével. Az elismerésben az idei évben Marsiczki Péter Viktor rendőr törzszászlós, a XII. kerületi rendőrkapitányság rendészeti osztályának szolgálatirányító parancsnoka, valamint Váradi Roland tűzoltó főhadnagy, az észak-budai katasztrófavédelmi kirendeltség rajparancsnoka részesült.

kozbiztonsagert_dij

A Hegyvidéki Közösségépítő Díjakat Pokorni Zoltán polgármester Fonti Krisztina alpolgármesterrel két, a XII. kerületben kiemelkedő közösségszervező tevékenységet végző személynek adta át. Egyikük dr. Sepp Csaba hegyvidéki gyermekorvos, az I. és XII. kerület házi gyermekorvos-szakfelügyelő főorvosa, aki a XII. kerületi orvosok tájékoztatására és a szakmai közösség építésére megalapított Orvosklubot is több éve vezeti. Ugyancsak díjat kapott Tamáska Jánosné népművelő, magyar nyelv és irodalom szakos pedagógus, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban működő Irodalmi Szalon alapítója.

kozossegepito_dij01

A „XII. kerület Sportjáért 2022” pályázat díjait Pokorni Zoltán, Fonti Krisztina, és Móczán Mónika, a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója két kategóriában osztotta ki az ünnepségen. A kiváló sport- és tanulmányi eredményeket elérő, XII. kerületi diákok köréből díjat vehetett át Edelényi Noémi (sportága: akrobatikus fitnesz), Fekete Petra Anna (akrobatikus rock and roll), Irmes Rozália Regina (vízilabda), Juhász Emília (vitorlázás), Juhász András Sámuel (vitorlázás), Karcsics Boglárka Sára (akrobatikus rock and roll), Mikes Janka (tájfutás), Piry Péter (karate), Storcz-Nagy Réka (kerékpár), Szabó Panna (taekwondo), Taksonyi Blanka (szinkronúszás), Tóth Viktória Lilla (sportmászás) és Varró Eszter (vízilabda). A kerület sportjáért kiemelkedően sokat dolgozó Kisvölcsey Ákos Bence tájfutóedző, valamint Kollárné dr. Ogonovszky Helga, a Testnevelési és Sporttudományi Egyetem gyakorlóiskolájának testnevelője, az egyetem mentortanára szintén elismerésben részesült.

sport_dij04

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény 1848-as pályázatára az idén csákókat és pártákat küldhettek be az óvodások, míg az általános iskolák tanulói esszéikkel csillogtathatták meg tudásukat. Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester Földváry Gergellyel, a gyűjtemény szakmai felelősével és Tüske Tamás helytörténeti kutatóval együtt ajándékcsomaggal jutalmazta a legszebb csákót készítő gyerekeket és felkészítő pedagógusaikat a Zugligeti Óvodából (I. hely), a KIMBI Óvodából (II. hely), valamint a Mackós Óvodából (III. hely). A Mackósba és a Zugligetibe járó ovisok közül többen különdíjat vehettek át. A legszebb pártáikkal I. helyezést értek el a Bíró Utcai Református Óvodába és a KIMBI-be járó gyerekek, míg a Táltos Óvoda Csikó tagóvodájának csapata II., a Süni és a Mackós ovisai pedig megosztott III. helyezést érdemeltek ki alkotásaikért. A Süni és a Városmajori Óvodákból néhányan különdíjat is hazavihettek.

rajzpalyazat_dij07

Az esszéíró pályázaton első helyezett lett Makausz Gyula Márton (Tamási Áron iskola) és Rádi Bertalan Mátyás (Nyitott Világ Fejlesztő Iskola) munkája. Második helyen végzett Erdei-Király Dániel (Németvölgyi) és Székely Lázár Attila (Zugligeti), harmadik helyezést ért Máthé-Mózes Emma írása (Zugligeti), míg különdíjasként Erdélyi Zoltánt (Zugligeti), Kardos-Szöllősy Adélt (Németvölgyi) és Herboly Fannit (Zugligeti) ajándékozták meg.

rajzpalyazat_dij08

A Hegyvidéki Önkormányzat március 15-i megemlékezése a Gesztenyés kertben ért véget, a ’48-as emlékoszlopnál koszorúkat helyeztek el a hegyvidéki intézmények, nemzetiségek, pártszervezetek, egyházközségek, kulturális és hagyományőrző közösségek képviselői. Az önkormányzat nevében Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester koszorúzott.

koszoruzas02