Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Képzések segítik a demens idősek biztonságát

Képzések segítik a demenciával élő idősek biztonságát

Az idősek aránya kifejezetten magas a XII. kerületben, épp ezért a Hegyvidéki Önkormányzat számára kiemelt fontosságú, hogy gondoskodjon róluk – köztük azokról is, akiknek életét a demencia nehezíti. A demenciával élők és a hozzátartozóik segítése érdekében már eddig is számos program indult, most pedig az idősekkel kapcsolatba kerülő intézmények, szolgáltatók képviselőinek indított képzést az önkormányzat, hogy megfelelő módon forduljanak a mindennapokban a demenciával élők felé.

„Nagyon sok idős ember él a Hegyvidéken, fontosnak tartjuk a róluk való gondoskodást. Az idősek közül sokakat érint a demencia, az ő problémájukra is kiemelt figyelmet fordít az önkormányzat” mondta el Fonti Krisztina alpolgármester abból az alkalomból, hogy a kerületi szolgáltatások demenciabaráttá tétele érdekében, az érintettek részvételével kommunikációs tréningsorozatot indított az önkormányzat népjóléti irodája.

fonti_krisztina01

Az alpolgármester kiemelte, hogy eddig is igyekeztek különböző programokkal segítséget nyújtani a demenciával élőknek, illetve hozzátartozóiknak, és szándékuk, hogy ezeket továbbfejlesszék. „Szeretnénk demenciabarát kerületté válni tette hozzá , hogy biztonságosabb, élhetőbb hétköznapokat tudjunk biztosítani a demenciával élő időseknek a kerületünkben.”

„A demencia ma már népbetegség, több mint 55 millió embert érint ez a probléma a Földön, minden harmadik másodpercben regisztrálnak egy újabb esetet. Szinte nincs is a környezetünkben olyan család, amely ne lenne valamilyen módon érintett” érzékeltette a helyzet súlyosságát Fonti Krisztina.

Az önkormányzat által most elindított képzéseket illetően az alpolgármester úgy fogalmazott: ezek célja, hogy az érintett intézmények, szolgáltatók munkatársait érzékenyítse a sokak által még mindig tabuként kezelt demencia témájával kapcsolatban. Emellett abban segítik őket, hogy felismerjék a betegség jeleit az idős embereken, és tudják, miként forduljanak a demenciával élők felé. Első körben a XII. kerületi rendőrkapitányság, a Hegyvidéki Rendészet, a Hegyvidék parkolási ügyfélszolgálata, továbbá a gyógyszertárak, vendéglátóhelyek munkatársait készítették fel a témában.

demencia_trening01

„Interaktív kommunikációs fejlesztésről van szó, itt a résztvevők megtanulhatnak szót érteni a demenciával élő idősekkel” foglalta össze a tréningsorozat lényegét dr. Kázár Ágnes, az egyik előadó. A Feledhetetlen Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: ha egy idős ember bemegy a gyógyszertárba, vagy egy étterembe, és tétovázik, nem tudja eldönteni, mit válasszon, esetleg rosszul fejezi ki magát, vagy váratlan módon felháborodik, akkor jó, ha tudják az érintettek, mit kezdjenek ezzel a helyzettel.

A demencia jelei elég egyértelműek, az alapítvány vezetője szerint erre utalhat a rövid távú feledékenység, illetve a beszédkészség, a tárgyfelismerés és bizonyos cselekvések kivitelezésének csökkent képessége. „A hétköznapokban a demencia tüneteinek felismerése és az adott szituáció kommunikációs eszközökkel való megoldása a fontos, hogy utána tovább lehessen lépni, például értesíteni tudjuk az idős ember hozzátartozóját. Mi kellünk ahhoz, hogy a körülöttünk élők jól érezzék magukat a mindennapokban, akkor is, ha a demencia által érintettek” magyarázta dr. Kázár Ágnes.

„Magyarországon a 65 év felettiek aránya 20%, míg a Hegyvidéken már most 28%, és az arányuk a várható élettartam emelkedésével csak tovább fog nőni az elkövetkező évtizedekben. A demencia a kor előrehaladtával egyre gyakrabban fordul elő, a 65 év felettiek 6 százaléka érintett, míg 90 év felett már minden harmadik idős embert érinti a betegség” hívta fel a figyelmet a képzés másik előadója, dr. Fekete Márta.

fekete_marta01

Az orvos, egészségügyi közgazdász tapasztalatai szerint sokan a felkészítések alkalmával döbbennek rá, hogy demenciával küzd egy családtagjuk, vagy olyasvalaki, akivel rendszeresen találkoznak. A szakember arról is beszélt, hogy akiknél megjelennek a demencia jelei, gyakran a szorongás, depresszió tüneteit is mutatják, pont azért, mert érzékelik a hiányosságaikat, a képességvesztést emiatt fontos, hogy az idősek mentális tüneteit is kövessük.

idosodes01