Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Az járdáról történő hóeltakarítás az ingatlan tulajdonosának/használójának feladata

Az járdáról történő hóeltakarítás az ingatlan tulajdonosának/használójának feladata

A tegnap este kezdődött havazás a gyalogosok számára is jelentősen megnehezíti a közlekedést. A házak, ingatlanok előtti járdák tisztán tartása a tulajdonos feladata.

Fővárosi rendelet mondja ki, hogy az ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója köteles gondoskodni az ingatlan előtti járda, valamint az úttest és a járda közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről. Ebbe télen a hóeltakarítás és síkosságmentesítés is beletartozik. Ami komoly dolog, ugyanis az ennek elmulasztásából fakadó balesetek nemcsak lelkiismereti, de jogi felelősséget is rónak az ingatlanhasználókra.

A járdáról letakarított havat a 8 m-nél szélesebb kocsiutak esetében az úttest szélére lehet tolni, a csatornalefolyó szabadon hagyásával. Az ennél keskenyebbeknél a havat a járda szélén kell összegyűjteni úgy, hogy a gyalogosok számára 1,5 méter széles terület szabadon maradjon. Természetesen a csúszásmentesítésről is gondoskodni kell, lehetőleg környezetbarát anyagokkal.