Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Ismét volt Fitt leszel, ha itt leszel

Ismét volt Fitt leszel, ha itt leszel

Kevés jobb közösségépítő program van a sportnál, és ebben a Hegyvidék igencsak jól teljesít, hiszen számos egyedülálló rendezvénnyel büszkélkedhet a kerület. Elég csak a kilátófutásra vagy az Előzd meg a fogaskerekűt versenyre gondolni, ahogyan ebbe az illusztris társaságba tartozik az óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló Fitt leszel, ha itt leszel játékos sorverseny is. Utóbbit immár tizenharmadik alkalommal rendezték meg a MOM Sport csarnokában, amelynek nézőterét ismét megtöltötték a lelkes nézők. Ennek egyébként a versenyeredmény szempontjából is jelentőség van, ugyanis a leghangosabb szurkolókat magukkal hozó csapatokat külön is díjazták.

fitt_leszel..19

A Fitt leszel, ha itt leszel célja, hogy az alsó évfolyamosokat és az óvodásokat játszva fejlesszék olyan alapvető mozgásformák terén, mint a kúszás, mászás, futás, dobás és ugrás. Ezúttal ráadásul egy kis agytorna is szerepelt a programban, ugyanis a kisdiákok a többi között egy szókirakóval megfűszerezett feladatot kaptak.

fitt_leszel..21

Az idei rendezvényen öt általános iskola mellett az összes önkormányzati fenntartású óvoda részt vett, így több száz gyerek zsivaja töltötte be a csarnokot.

Bemelegítés után elsőként az alsósok álltak rajthoz, nekik öt feladatot kellett teljesíteni. Volt cirkuszi mulatság, ahol egy bűvészkalap is szerepet kapott, a bányász játékon a tizenkét fős csapatok „ércet” gyűjtöttek, a gyerekek kipróbálhatták milyen baseballozni és persze a sorversenyek királya, a kötélhúzás sem maradhatott el. A végén pedig jött a csattanó a szókirakó formájában, ezen ugyanis nemcsak az izmokat, hanem a gondolkodást is megtornáztatták a szervezők.

Erre külön is felhívta a figyelmet a gyerekeket köszöntő és a díjak, ajándékok átadásában is segédkező Fonti Krisztina. Az alpolgármester szerint egészen bámulatos, ahogyan a versenyzők futás közben megoldották ezt a nem mindennapi feladatot.

fitt_leszel..07

„Jár nekik az elismerés és ugyanígy a szervezőknek, akik ezt a játékot kitalálták” – hangsúlyozta Fonti Krisztina, aki elmondta, hogy az idei már a tizenkettedik Fitt leszel, ha itt leszel, ami mutatja, hogy itt hagyományról van már szó. Ráadásul, lehetne ez a szám nagyobb is, ám a covid, illetve az égbe szökő energiaárak miatt négy évig szünetelt a program.

„Lelkesek a versenyzők, lelkesek a szülők és a tanárok is, külön köszönet a kísérőknek, hogy hétvégén elhozták a gyerekeket” – hívta fel a figyelmet az alpolgármester hozzátéve, hogy az óvodásoknál nemcsak szurkolnak, hanem együtt versenyeznek a gyerekekkel a felnőttek. „Ez különösen nagy értéke a rendezvénynek, mert még inkább összehozza a közösségeket, Ahogyan az is, hogy a csapatok előre megkapták a feladatokat és így együtt gyakorolhattak”.
Fonti Krisztina szerint lényeges, hogy a gyerekek minél kisebb kortól megismerkedjenek a mozgás örömével, erre pedig kiváló alkalom a Fitt leszel, ha itt leszel. De ugyanerről szól az önkormányzati tulajdonú Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. többi rendezvénye, illetve a diáksport bajnokság, amelyen sok ezer hegyvidéki tanuló vesz részt. Ezen egyébként nemcsak az eredmény számít, díjazzák azokat az intézményeket, amelyek a legtöbb gyereket bevonták a bajnokságba.

fitt_leszel..05

Hajnissné Anda Éva emlékeztetett, hogy most kezdődik a második tanév, és ehhez nagyszerű kedvcsináló a sport. „A köztársasági elnök 2024-et a mozgás évének nyilvánította, és mindenkit arra bíztat, hogy amikor csak teheti, sportoljon” – emlékeztetett a Közép-Budai Tankerületi Központ vezetője hozzátéve, hogy a kerületi sportprogramok erősítik az iskolák közötti kapcsolatokat, még szélesebb körben építik a helyi közösséget.

Móczán Mónika az előzményekkel kapcsolatban elmondta, hogy legutóbb 2020-ban rendezték meg a játékos sorversenyt, ami láthatóan már nagyon hiányzott a gyerekeknek. „Jó látni, milyen sokan vagyunk, nagyjából 700 óvodás és kisiskolás fogadta el a meghívásunkat. Különböző mozgásformákkal tarkítjuk a feladatokat, amelyek nemcsak a gyorsaságot, az állóképességet, az erőt vagy az ügyességet mérik, hanem azt is, hogyan tudnak a csapatok együttműködni, összefogni a minél jobb teljesítmény érdekében. Ez utóbbi talán a Fitt leszel, ha itt leszel igazi üzenete, hogy a sport, a mozgás összehozza az embereket. Megtanít az együttműködésre, és közben érezzük, hogy számíthatunk egymásra” – hangsúlyozta a sportvezető kitérve arra is, hogy az óvodások versenyébe éppen ezért vonták be a szülőket, akik együtt futottak, egyensúlyoztak, másztak a kicsikkel. És nemcsak ez volt a szerepük, hiszen a kiírás szerint mind az óvodások, mind az iskolások versenyében különdíjat kapott a leghangosabban és legkreatívabban szurkoló csapathoz tartozó intézmény.

fitt_leszel..22

Móczán Mónika elárulta, hogy A Fitt leszel, ha itt leszel évindító nagyrendezvény, április végén következik az Előzd meg a fogaskerekűt, ahol akár kétezren is rajthoz állnak. Beletartozik az iskolák közötti versenybe, de sokan jönnek más kerületekből, családok, baráti társaságok és persze egyedül indulók. Nemcsak futni és biciklizni lehet, hanem túrázni is, ami nagyszerű választás a kicsiknek és az idősebbeknek.

Májusban az ötödikes diákoknak ismét megrendezik a Hegyvidéki Olimpiát, amelynek különös jelentőséget ad, hogy az idei olimpiai év, ezért a gyerekek még inkább átélhetik az ötkarikás játékok szellemiségét.

A lényeg, amelyet az újkori olimpiák elindítója, Coubertin báró fogalmazott meg, azaz, hogy nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos, tökéletesen igaz volt a Mom Sportban megtarott sorversenyekre még akkor is, ha az ovisokkal ellentétben az iskolásoknál azért eredményt hirdettek. A legtöbb pontot a Testnevelési Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium szerezte megelőzve a Pannónia Sacra Katolikus Általános Iskolát és a Zugligeti Általános Iskolát.

fitt_leszel..13

A leghangosabb és legkreatívabb szurkolók után járó ajándékokat a Táltos Óvoda és a Zugligeti Általános iskola vihette haza, ahogyan minden egyes résztvevőnek járt az oklevél és a meglepetéscsomag, a legjobbak pedig érmeket is kaptak.

fitt_leszel..01