Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Inspiráló környezete a Hegyvidék

Inspiráló környezete a Hegyvidék

Láng-Miticzky Katalin textil- és képzőművész tárlata nyílt meg október 10-én a Galéria 12 Egyesület kiállítóhelyén, a G 12 kávézó és Borbárban.

lang_miticzky_katalin01

A hegyvidéki önkormányzat elkötelezett a kultúra iránt, kiemelt figyelmet fordítanak a kerületi kötődésű, a kerületben élő művészekre, lehetőséget biztosítanak alkotásaik bemutatására. – kezdte köszöntőjét Csepreginé Volosinovszki Mária, a XII. kerület oktatási és közművelődési iroda vezetője. Láng-Miticzky Katalin a Hegyvidéken élte egész életét, a pályája is ide köti, ma is itt él családjával. „Ebben a kerületben vagyok otthon, itt érzem jól magam, bárhol vagyok, ide haza jövök.” – vallja a művész, akitől megtudtuk azt is, hogy munkáihoz inspiráló környezet a Hegyvidék.

megnyito02

Feledy Balázs, művészeti író szakmai bevezetőjében arról beszélt, hogy ez a nagyon sűrű, tömény, ám mégis emelkedett kiállítás az ő értelmezésében a nemrégiben befejeződött Ars Sacra Fesztivál eseménysorozatának szerves része, annak egyik csúcspontja. A kortárs textilművészetben van ugyan egy-két alkotó, aki a szent dolgok üzenetét és a Biblia értelmezését helyezi művészetének központjába, ám olyan alapos módszerességre, átéltségre és kitartásra kevés példa akad, mint ahogyan azt Láng-Miticzky Katalin alkotásaiban látjuk. Művei értelmezéséhez a „Soli Deo Gloria” azaz „Egyedül Istené a dicsőség” eszméje az egyik legfontosabb iránymutató. A reformátusok öt alapvető hittételéből ez az eszme különösen fontos számára, művészetét, valamint a mostani kiállítást is a kálvinista hit szövi át.

es_megrendult_a_fold

Ehhez kapcsolható például az itt látható két munka, a „Beleremegett az ég” és a „Megrendült a föld”, amelyhez Feledy Balázs idézte Máté evangéliumából a Krisztus haláláról szóló részt: „Erre a templom függönye kettéhasadt, felülről egészen az aljáig, a föld megrendült, sziklák repedtek meg.” Láng-Miticzky Katalin művészetében fontos a matérián keresztül ható fény és árnyék megjelenítése, az éltető erő, amely ezen a kiállításon is jelen van. Tematikája egyébként nagyon gazdag, bekerült munkáiba a magyar őstörténet, és teljesen egyedülállóak a Balatonról készített nagyméretű horizontális kárpitművei.

kek_bolygo

Megtekinthető: október 29-ig szerda és vasárnap kivételével minden nap 16-21 óráig. (Galéria 12 Kávézó és Borbár, 1122 Budapest, Hajnóczy József utca 21.)