Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Húsvétoltak a Svábhegyen

Húsvétoltak a Svábhegyen

Ismét vidám húsvéti programot szervezett a Jókai Klubbal közösen a kerületi német nemzetiségi önkormányzat és a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület. Az immáron 12. alkalommal megtartott Böjt és Húsvét elnevezésű rendezvényen természetesen minden a szórakozásról szólt, de azért jutott egy kis idő az elmélyülésre is.

Erre hívta fel a figyelmet Kocsis István atya, amikor arról beszélt, hogy a kereszténység legnagyobb ünnepe húsvét. Krisztus nagypénteken meghalt a kereszten az emberiségért, majd harmadnapra feltámadott. „Nekünk, keresztény embereknek ez azt jelenti, hogy húsvét közeledtével áldozatokat hozunk azért, hogy másoknak örömet szerezzünk. A böjt annyit jelent, hogy lemondok valamiről a másik javára. Így tettek azok, akik a mai programot megszervezték, fellépnek benne, hiszen ezt a saját szabadidejük rovására teszik és a saját munkájukat rakják bele” – hangsúlyozta az Istenhegyi Szent László plébánia vezetője hozzátéve, hogy a húsvétot megelőző szent 40 nap mindig egy kicsit az áldozatról, a kereszthordozásról szól.

bojt_es_husvet03

István atya kiemelte a hagyományok megtartó erejét, ahogyan fogalmazott, a hagyományokban megannyi jelkép foglaltatik. A húsvéti tojásban, a virágban, a locsolkodásban, a húsvéti ételek megáldásában. Ezek emlékeztetnek minket arra is, hogy mi a dolgunk valójában.

„Nógrádban, ahonnan származom, de szinte az egész országban ilyenkor nagytakarítanak az emberek, lemossák az ablakokat, hogy még több fény jöhessen be az otthonukba. Hiszen a nagypéntek egy kicsit a sötétség, a gonoszság győzelme, de tudjuk, hogy ezt a mérhetetlen nagy sötétséget átragyogja majd a húsvéti hajnal fénye. Sajnos ennek napjainkban különös jelentősége van, bőven akad körülöttünk sötétség”. István Atya szerint már csak ezért is fontosak a közösségi események, mert ezek megerősítenek abban, hogy mi magunk vagyunk a fény hordozói és erről tanúságot kell adnunk másoknak.

„A böjt idején mindannyiunknak megvannak a magunk fogadalmai, a magunk lemondásai. Erősítjük magunkat, erősítjük a hitünket, erősítjük a közösségünket és ez így van jól” – kezdte húsvéti gondolatait Fonti Krisztina. Az alpolgármester hangsúlyozta a svábhegyi közösség összetartását és erejét, amely nagyban a német nemzetiségi önkormányzatnak, illetve a svábhegyi hagyományőrző egyesületnek köszönhető.

bojt_es_husvet14

„Jó látni a kulisszákat, a díszítést, a megrakott asztalokat és ezek olyan értékek, amik még szebbé teszik az ünneplést. De ugyanilyen fontos a tartalom, ahogyan együtt meg tudjuk élni a hagyományainkat és továbbadni ezeket a gyerekeknek, akik megtapasztalva sokkal könnyebben megértik a húsvéti ünnepkör lényegét” – fejtette ki Fonti Krisztina.

A német nemzetiségi önkormányzatot vezető Kövesdi Nóra arról beszélt, hogy a böjt és a húsvét egy kupolát képez felettünk, és ennek a tetején, mint egy katedrális emelkedik ki Jézus Krisztus feltámadásának fénye.

„A világot a példamutatásod fogja megváltoztatni és nem a véleményed a világról” – ezt az intelmet igazolják a fellépő Normafa óvodások és Jókai iskolások tanárai, az óvodapedagógusok, akik a példájukkal tesznek bizonyosságot arról, hogy a világot egy kicsit igenis meg tudjuk változtatni. Eljönnek a szabadidejükben a szülőkkel, és megmutatják az ünnep értelmét. Nekik köszönhető, hogy a most vendégül látott gyermekek számára nem a csoki nyusziról fog szólni húsvét ünnepe, hanem a mögötte álló valós tartalomról.

normafa_ovoda02

Kövesdi Nóra külön is köszönetet mondott Fonti Krisztina alpolgármesternek, aki sokat tett azért, hogy Gryllus Vilmos koncertjén szórakozhatnak a gyerekek.
Akiknek ezt természetesen nem kellett kétszer mondani, nagy sikert aratott a népszerű előadó műsora, ahogyan percekkel korábban az óvodások és iskolások zenés-táncos bemutatóit is vastapssal jutalmazta a publikum. Pihenésképpen rengeteg játék, kalácssütés és kézműveskedés szerepelt a programban, amit a nyusziszépségverseny tett teljessé.

bojt_es_husvet12