Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

A Hegyvidékről indultak útnak a zarándokok

A Hegyvidékről indultak útnak a zarándokok

A húsvét utáni újjászületés jegyében a Hegyvidékről indultak útnak a Magyar Zarándokút résztvevői, akiket Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester harapnivalóval, valamint az Erzsébet-kilátó mellett kialakításra kerülő új zarándokszállás hírével fogadott.


zarandokut10

 

Elindult a spanyolországi El Camino mintájára létrejött Magyar Zarándokút évnyitó zarándoklata, melyet a részvevők idén kerékpárral járnak be. „A megújulás és az újjászületés jegyében indulunk útnak. Ezúttal átkelünk a Kalocsa-Paks között épülő hídon, majd fellépünk a bogyiszlói Művelődési Házban, ahol Sasvári Sándor, 2024 zászlós zarándoka is koncertet ad” – mesélte Rumi Imre, a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke.


zarandokut23


„A zarándoklat számomra a lelki megtisztulásról szól. Korábban már megtettem egy rövidebb távot. Akkor Solt és a Szelidi-tó között én is csatlakoztam Rumi Imréhez. Ez az út fizikálisan megterhelőbb lesz, de kitartó vagyok. Rendszeresen lovagolok, ezért remélem, hogy hasznát veszem a sportos életmódomnak” – fogalmazott Sasvári Sándor színművész, énekes, aki azt is elmondta, nagy megtiszteltetés számára, hogy ő lehet a XIV. Magyar Zarándokút zászlósa. „Gyönyörű időnk van, biztos vagyok abban, hogy felejthetetlen élményekben lesz részünk” – tette hozzá az indulás előtt.

 

rumi_imre03


„Mi is többször végigmentünk az első szakaszon, most is fontosnak éreztük, hogy találkozzunk a zarándokokkal, akiket minden évben nagy szeretettel várunk. Az egyesület tagjaival 2011-ben elmentem Santiago de Compostelába, ahonnan elhoztunk két Szent Jakab szobrot – az egyiket Esztergomban, a másikat Dabason helyeztük el” – mondta Fonti Krisztina, aki arra is kitért, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat a kezdetektől a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás vezető tagja. Az alpolgármester beszélt arról is, hogy az önkormányzat 2011-ben a Mátyás király úton hozta létre a Hegyvidéki Zarándokházat, ahol az Esztergomtól Máriagyűdig tartó Magyar Zarándokúton részt vevők pihenhetnek meg egy-egy éjszakára. Az épületben a Waldorf Iskola is helyet kapott, de az intézmény nemrég jelezte, hogy bővülni szeretne. „Ezért is döntöttünk úgy, hogy átalakítjuk az Erzsébet-kilátó mellett található, eredetileg őrháznak épült kisházat. A huszonkét fő számára is kényelmes, konyhával és fürdőszobával felszerelt zarándokszálláson két nagyobb szoba lesz” – emelte ki Fonti Krisztina, aki azt is elárulta, hogy már zajlanak az átalakítási munkálatok.


zarandokut17

„A Waldorf Iskola új osztálytermekkel gazdagodhat, a zarándokokat pedig még vonzóbb zarándokszállással és Európa egyik legszebb panorámájával fogadhatjuk” – fűzte hozzá Pokorni Zoltán polgármester, aki végül Fonti Krisztina alpolgármesterrel közösen kívánt jó utat a zarándokoknak, akik öt nap alatt teszik meg a Hegyvidék-Máriagyűd távot.


zarandokut19