Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

A Hegyvidékre is ellátogat Ferenc pápa áprilisban

A Hegyvidékre is ellátogat Ferenc pápa áprilisban

Ferenc pápa április 28. és 30. közötti magyarországi látogatása során a Hegyvidékre is eljön – felkeresi ugyanis a Batthyány-Strattmann László Otthont, ahol a gyermekek és fiatalok már nagyon várják őt. Fehér Anna nővér vezetésével 1982-ben alakult meg a látássérült gyermekek Szent Anna Otthona a Batthyány téren, innen költözött 1989-ben kerületünkbe, a Mátyás király útja 29. szám alá. Itt alakult meg a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, amelyhez ma már óvoda és iskola is tartozik. Ide az országban egyedülálló módon mozgásszervi fogyatékossággal élő látássérült gyermekeket is befogadnak.

Batthyany-Strattmann_Laszlo_Otthon

Ferenc pápa látogatásáról, a készülődésről a 777blog.hu kérdezte Inotay Györgyöt, az intézmény fenntartójának igazgatóját.

„Ilyen intézménylátogatás egyetlen magyarországi pápalátogatás programjában sem szerepelt korábban, és nehezen gondolom, hogy megismételhető alkalomról lenne szó, tehát úgy készülünk a Szentatya látogatására, mint egy, az otthon életében és saját személyes életünkben is egyedülálló eseményre” – fejtette ki Inotay György, a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet igazgatója, aki azt is elmondta, hogy mi lehet a Szentatya látogatásának üzenete. „Azt gondolom, hogy ez a mostani látogatás is megtestesíti azt a pápai programot, amit a Szentatya tíz éve, megválasztása óta vall, azaz, hogy a szegényekhez és az elesettekhez kíván fordulni.

A látogatását előkészítő bizottságnak, illetve a Püspöki Konferenciának kedves helye az intézetünk, és úgy gondolták, hogy a Szentatya számára lehetőség van nálunk arra, hogy halmozottan sérült gyerekekkel, illetve speciális ellátásban részesülő gyerekekkel, fiatalokkal találkozhasson.”

Az igazgató úgy fogalmazott; pozitív megdöbbenésként érte, amikor a Püspöki Konferencia jelezte számára, hogy szervezője lehet ennek a találkozásnak, melyet külön megtiszteltetésként él meg. „Nem gondoltam volna, hogy életem során lesz lehetőség ilyen családias környezetben találkozni a pápával.” Elmondta továbbá, hogy az intézmény vezetősége számára is a hivatalos bejelentéssel vált biztossá, hogy Ferenc pápa ellátogat hozzájuk. „Amikor néhány héttel ezelőtt a vatikáni delegáció megjelent nálunk a Pápai nuncius úrral, Bíboros atyával és Veres András püspök úrral, akkor még nem tudtuk, hogy a látogatásuk minek köszönhető, csak reménykedve találgatásba kezdtünk.” Arról is kérdeztük, hogy mi lesz a várható program a pápalátogatás során. „Március 24-e után ismét ideérkezik a vatikáni delegáció, akkor válik véglegessé a program. Intézményünk ének – és zenekara 15-20 perces műsorral készül, magyar és latin nyelvű énekekkel. A mostani tudásunk szerint Ferenc pápa 45-50 percet fog itt tartózkodni, tehát egy hosszúnak tekinthető látogatást tesz, reméljük, hogy szólni is fog hozzánk. Arra szeretnénk majd megkérni, hogy áldja meg a megújult gyermekotthont.”

A teljes interjú itt olvasható: https://777blog.hu/2023/03/14/igy-keszul-ferenc-papa-latogatasara-a-batthyany-strattmann-laszlo-otthon/