Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Hegyvidéki összefogás az idősekért

Hegyvidéki összefogás az idősekért

A koronavírus-járvány az idősekre jelenti a legnagyobb veszélyt, ezért minden járványügyi szakember arra kéri őket, maradjanak otthon. Az ellátásukat azonban meg kell szervezni, ha azt maguk nem tudják megoldani. Ennek érdekében hozta létre az önkormányzat a Hegyvidéki Segítő Központot, aminek munkájában egyre több önkéntes akar részt venni, a jelentkezők száma már a kétszázat is meghaladja. Vezetőként Fonti Krisztina alpolgármester mutatta be a szervezetet.

– Miért döntött úgy az önkormányzat, hogy a járványhelyzetre tekintettel önálló testületet állít fel az idősek ellátásának koordinálására?

– Több mint hétezer 70 év feletti ember él a Hegyvidéken, többségük egyedülállóként. Számukra most az a legbiztonságosabb, ha otthon maradnak. Ugyanakkor nem tud mindenki a családtagjához, ismerőséhez vagy a szomszédjához fordulni, amennyiben segítségre van szüksége. A veszélyhelyzet hetekig, vagy akár hónapokig is eltarthat, ezért az önkormányzat és az itt élő segítő szándékú polgárok összefogására van szükség ahhoz, hogy a rászoruló idősek ellátása folyamatosan, a mostaninál akár jóval nagyobb számban is biztosítható legyen. Ezt a munkát koordinálja, s látja el a szükséges informatikai és egyéb eszközökkel a Hegyvidéki Segítő Központ.

– Kik a Hegyvidéki Segítő Központ tagjai?

– A szervezőmunkában a polgármesteri hivatal dolgozói mellett önkéntesek, civil és ifjúsági szervezetek vesznek részt. Konstruktív együttműködést alakítottunk ki, ami elengedhetetlen az eredményes munkavégzéshez. Tevékenységünk a Hegyvidéki Szociális Központ munkatársainak közreműködésével indult, ám tervezzük, hogy a továbbiakban az önkénteseken kívül az önkormányzat más intézményeinek dolgozóit is bevonjuk a feladatellátásba.

– Miben tud segíteni a központ az időseknek?

– Jelenleg az alapvető élelmiszerek és higiéniás termékek, valamint a gyógyszerek, továbbá a meleg ebéd kiszállításával nyújtunk segítséget.

gyogyszer02

– Mennyien jelentkeztek önkéntesnek?

– Szerencsére sokan ki akarják venni részüket a teendőkből, már több mint kétszázan jelentkeztek, akikkel felvettük a kapcsolatot. Az elmúlt napokban a polgármesteri hivatal népjóléti irodájának munkatársaival és az informatikusainkkal azon dolgoztunk, hogy megalapozzuk az önkéntesekkel való közös munka jogi és logisztikai hátterét. Felállítottuk a központ stábját: vannak, akik az idősek telefonhívásait fogadják, mások az önkéntesekkel tartják a kapcsolatot. A jelentkezők számára létrehoztunk egy online regisztrációs és nyilvántartó rendszert, amiben mindenki megjelölheti, milyen feladatokat vállalna szívesen, a kerület mely részein tudna dolgozni, és van-e olyan járműve, amit igénybe tud venni a munkához. Bár az önkénteseket koordináló központ felállítása napokat vett igénybe, ez idő alatt sem maradtak ellátás nélkül a rászorulók, a kiszállításokat a Hegyvidéki Szociális Központ munkatársai intézték.

elelmiszer01

– Az önkormányzat nemrég közleményben figyelmeztette az időseket, legyenek óvatosak, mert a járványhelyzetet a csalók is kihasználhatják. Honnan tudhatja valaki, hogy tényleg a Hegyvidéki Segítő Központ önkéntesei csöngetnek be hozzá?

– A központ önkénteseinek be kell mutatniuk egy azonosító kártyát, valamint egy önkormányzati bélyegzővel hitelesített megbízólevelet, amin a polgármester aláírása és alpolgármesterként az én aláírásom szerepel. Fontos tudni azt is, hogy önkénteseink nem mehetnek be a lakásokba. Ha valaki mégis be akar menni, gyanakodni kell, hogy az illető nem az, akinek kiadja magát.

A Jazzy Rádió interjút készített Fonti Krisztina alpolgármesterrel a Hegyvidéki Segítő Központról, ezt ezen a linken meghallgathatják.